Öğrencilerde sosyal medya bağımlılığının duygu düzenleme güçlüğü ile olan ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between students' social media addiction and emotion regulation difficulties
  1. Tez No: 968832
  2. Yazar: AHMET KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygular, Duygu Düzenleme, Sosyal Medya Bağımlılığı, TURBAHAR, Emotions, Emotion Regulation, Social Media Addiction, TURBAHAR
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma, TURBAHAR Projesi kapsamında, erişkinlerde sosyal medya bağımlılığının duygu düzenleme güçlükleri ile olan ilişkisini incelemektedir. Çalışma kapsamında, verileri geçerli olan 6147 katılımcının sosyodemografik değişkenleri, sosyal medya bağımlılığı ve duygu düzenleme güçlükleri incelenmiştir. Değişkenlerin incelenmesi için katılımcıların Sosyodemografik Bilgi Formu, Duygu Düzenlemede Güçlükler Anketi ve Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği'ne verdiği yanıtlar değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulguları doğrultusunda, cinsiyet, porno izleme alışkanlığı ve sigara kullanımı değişkenleri bakımından duygu düzenlemede güçlükler ve sosyal medya bağımlılığı puanlarında anlamlı farklılık saptanmıştır. Bulgulara göre, kadınların duygu düzenleme güçlükleri ve sosyal medya bağımlılığı puanları erkeklere kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksektir. Ayrıca, sigara kullanımı ve porno izleme alışkanlığı olduğunu belirten katılımcıların duygu düzenleme güçlükleri ve sosyal medya bağımlılığı puanları anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Sosyal medya bağımlılığı ve duygu düzenlemede güçlükler arasındaki ilişki incelendiğinde, sosyal medya bağımlılığı ile duygu düzenlemede güçlükler arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırma bulguları, sosyal medyanın problemli kullanımının olumsuz duygularla başa çıkma ve düzenleme açısından bir yöntem olarak benimsenmiş olabileceğini göstermektedir. Elde edilen bu sonucun ileri çalışmalarla desteklenebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research, within the scope of TURBAHAR Project, examines the relationship between social media addiction and emotion regulation difficulties in adults. Within the scope of the study, sociodemographic variables, social media addiction and emotion regulation difficulties of 6147 participants whose data were valid were examined. In order to examine the variables, the responses of the participants to the Sociodemographic Information Form, the Difficulties in Emotion Regulation Questionnaire and the Bergen Social Media Addiction Scale were evaluated. In line with the findings of the study, a significant difference was found in difficulties in emotion regulation and social media addiction scores in terms of gender, porn viewing habits and smoking. According to the findings, women's emotional regulation difficulties and social media addiction scores are significantly higher than men. In addition, the emotional regulation difficulties and social media addiction scores of the participants who stated that they used to smoke and watch porn were found to be significantly higher. When the relationship between social media addiction and difficulties in emotion regulation was examined, it was found that there was a positive and significant relationship between social media addiction and difficulties in emotion regulation. Research findings show that the problematic use of social media may have been adopted as a method in terms of coping with and regulating negative emotions. It is thought that this result can be supported by further studies.