Genişletilmiş gerçeklik tekolojisinin moda sektöründe kullanımı: sanal defile ve sergi prototipi
The use of augmented reality technology in the fashion sector: Virtual fashi̇on show and exhibition prototype
- Tez No: 968847
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÖZ PEKTAŞ, DOÇ. DR. ERTAN TOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, İletişim Bilimleri, Clothing Industry, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik, Genişletilmiş Gerçeklik, Moda Sektörü, Sanal Defile, Augmented reality, Virtual reality, Extended reality, Fashion sector, Virtual fashion show
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, genişletilmiş gerçeklik teknolojisi kapsamında moda sektöründe kullanılan sanal ve artırılmış gerçeklik çalışmaları kuramsal bir çerçevede incelenmiş olup çalışma sonunda örnek bir kadın giyim markası adına sanal gerçeklik sergi ve defile prototipi oluşturulmuştur. Sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri, günümüzde pek çok alanda kullanıldığı gibi moda alanında da çokça kullanılan uygulamalardandır. Bu uygulamalar teknoloji ve modanın ortak girişimi olarak öne çıkmakla beraber; tasarım, pazarlama ve moda algısına yön veren özellikleriyle önemli bir yere sahiptirler. Araştırma sonucunda sektörde kullanılan genişletilmiş gerçeklik teknolojikleri sayesinde tüketim alışkanlıklarına yenilik kazandırılmış ve farklılık getirildiği gözlemlenmiştir. Modanın dijital ortamda sunulması, üretilmesi, pazarlaması gibi birçok tüketim alışkanlığına da yeni stratejiler eklemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, virtual and augmented reality studies used in the fashion sector within the scope of extended reality technology were examined in a theoretical framework, and at the end of the study, an exhibition and fashion show prototype with virtual reality was created for an exemplary women's clothing brand. Virtual and augmented reality technologies are used in many fields today, as well as one of the applications used a lot in the fashion field. Although these applications stand out as an initiative of technology and fashion, they have an important place with their characteristics that guide the perception of design, marketing and fashion. As a result of the research, it was observed that thanks to the extended reality technologies used in the sector, consumption habits have been innovated and brought differences. New strategies have also been added to many consumption habits, such as the presentation, production and marketing of fashion in a digital environment.