Sosyal medya pazarlamasının elektronik ağızdan ağıza iletişim ve satın alma niyeti üzerindeki etkisi: Trendyol, Hepsiburada ve Amazon kullanıcılarına ilişkin bir uygulama
The effect of social media marketing on electronic word of mouth communication and purchase intention: A study related with Trendyol, Hepsiburada and Amazon users
- Tez No: 968848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU MUCAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik ağızdan ağıza iletişim, Electronic word of mouth
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
Özet
Yapılan araştırmada sosyal medya pazarlamasının tüketicilerin elektronik ağızdan ağıza iletişim (e-WOM) davranışları ve satın alma niyetleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, sosyal medya pazarlaması faaliyetlerinin tüketicilerin e-WOM davranışlarını ve satın alma niyetlerini hangi düzeyde ve yönde etkilediğini belirlemektir. Çalışmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş, veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından kişisel bilgi formu ve anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Trendyol, Hepsiburada ve Amazon gibi e-ticaret sitelerinden çevrimiçi alışveriş yapan 620 tüketici oluşturmaktadır. Bulgulara göre sosyal medya pazarlamasında e-ticaret sitelerinin eğlence, trende uygunluk ve kişiselleştirme özellikleri, tüketicilerin e-WOM davranışına etki etmektedir. Ancak etkileşim özelliğinin tüketici e-WOM davranışında etkili olmadığı görülmüştür. Diğer yandan etkileşim, trende uygunluk ve kişiselleştirme özelliklerinin satın alma niyeti üzerinde etkili olduğu, eğlencenin ise etkili olmadığı tespit edilmiştir. Son olarak e-WOM davranışı, satın alma niyetini olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The present study investigates the effects of social media marketing on consumers' electronic word-of-mouth (e-WOM) behaviors and purchase intentions. The primary aim of the research is to determine the extent and direction of the influence that social media marketing activities exert on consumers' e-WOM behaviors and purchase intentions. A quantitative research design was adopted, and a questionnaire with demographics form developed by researcher used as the data collection tool. The sample of the study consists of 620 consumers who have made online purchases from e-commerce platforms such as Trendyol, Hepsiburada and Amazon. According to the findings, the entertainment, trendiness and personalization features of e-commerce sites in social media marketing influence consumers' e-WOM behavior. However, the interaction feature was found to have no effect on consumers' e-WOM behavior. On the other hand, interaction, trendiness and personalization influenced purchase intention whereas entertainment did not. Finally, e-WOM behavior positively influenced purchase intention.