Otizm spektrum bozukluğu tanısı alan çocuğa ve normal gelişim gösteren çocuğa sahip olan ebeveynlerin öznel iyi oluş ve öğrenilmiş güçlülük düzeylerinin incelenmesi
Investigation of subjective well-being and learned resourcefulness levels of parents with a child with autism spectrum disorder and typically developing child
  1. Tez No: 968850
  2. Yazar: MERVE ÇOLAK KOÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Öznel İyi Oluş, Öğrenilmiş Güçlülük, normal gelişen ve OSB tanılı çocuklu ebeveynler, Autism Spectrum Disorder, Subjective Wellbeing, Learned Resourcefulness, parents with a child with Autism Spectrum Disorder and typically developing child
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Otizm Spektrum Bozukluğu Tanısı alan ve Normal Gelişim Gösteren Çocuğa Sahip Ebeveynlerin Öznel İyi Oluş ve Öğrenilmiş Güçlülük Düzeylerinin İncelenmesi Bu araştırmada, Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı alan ve normal gelişim gösteren çocuğu olan ebeveynlerin öznel iyi oluş ve öğrenilmiş güçlülük düzeylerinin arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbulda yaşayan Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı alan 22 baba ve 134 anne olmak üzere 156 ebeveynden ve normal gelişim gösteren çocuğu olan 39 baba ve 116 anne olmak üzere 155 ebeveynden oluşmaktadır. Araştırmada, Tuzgöl ve Dost tarafından geliştirilen bireylerin öznel iyi oluş düzeylerini tespit etmek amacıyla ''Öznel İyi Oluş Ölçeği'' ,M.A. Rosenbaum tarafından oluşturulan bireylerin öğrenilmiş güçlülük düzeyini ölçmek amacıyla ''Öğrenilmiş Güçlülük Ölçeği'' kullanılmıştır. Ölçekler çalışmaya gönüllü olarak katılım sağlayan, normal gelişim gösteren ve otizm tanısı almış çocuğu olan ebeveynlere yapılmıştır. Aynı zamanda, araştırmacı tarafından hazırlanan Otizm Spektrum tanısı alan ve normal gelişim gösteren çocuğu olan ebeveynlere ait bilgileri toplamak amacıyla katılımcılara ''Sosyodemografik Bilgi Formu'' verilmiştir. Verilerin analizinde normal dağılıma uyan ölçekler için iki gruptaki verilerin ortalamalarını karşılaştırılması amacı ile Student T test kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkinin incelenmesi için Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmada SPSS programı kullanılmıştır. Otizm Spektrum Bozukuluğu tanısı alan çocuğa sahip olan ebeveynlerin normal gelişim gösteren çocuğa sahip olan ebeveynlere göre öznel iyi oluş düzeylerinin düşük olduğu bulunmuştur. Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı alan çocuğu olan ebeveynlerin ve normal gelişim gösteren çocuklu ebeveynlerin öğrenilmiş güçlülüklerinin düzeylerinin pek farklı olmadığı bulunmuştur. Öznel İyi Oluş ve Öğrenilmiş Güçlülük kavramlarının birbirleri ile arasında pozitif anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of Subjective Well-Being and Learned Resourcefulness Levels of Parents with a Child with Autism Spectrum Disorder and Typically Developing Child The purpose of this study to investigated relationships between subjective well-being and learned and resourcefulness levels of parents with a child with Autistism Spectrum Disorder and typically developing child. The relational survey model was used in this study. Sampling of the study is formed of 156 parents, 22 fathers and 134 mothers, having autistic children and 155 parents, 39 fathers and 116 mothers, who having typically developing child living in İstanbul. We used Subjective Well-Being scale for determining subjective well-being level of individuals. This scale was developed by Tuzgöl and Dost. Learned Resourcefulness Scale was used to measure the learned resourcefulness level of individuals. This scale was formed by M.A Rosenbaum. Scales were made to parents who voluntarily participated in this study, had a child with Autism Spectrum Disorder and typically developing child. At the same time, Sociodemographic Form was given to the participants to collect information about the parents. This form was formed by researcher. In the analysis of data, Student T test is used to compare averages in the two groups for scales with normal distribution and Correlation Analysis is used to research relation between scales. SPSS software is used for the research. Subjective well-being level of parents who having autistic child was found lower when compared to parents who having typically developing child. Learned resourcefulness level of parents who having autistic child was found not much when compared to parents who having typically developing child. It was found that there is a positive and significant relationship between the subjective well-beinf and learned resourcefulness.