Türkiye Samsun-Vezirköprü kentsel rüzgar enerjisi potansiyelinin değerlendirilmesi
Urban wind energy potential assessment of Samsun-Vezirköprü Türkiye
- Tez No: 968879
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERKAN ZÖHRA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Rüzgar enerjisi, Yenilenebilir enerji, Yenilenebilir enerji kaynakları, Yeşil enerji, Wind energy, Renewable energy, Renewable energy resources, Green energy
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji ve Uygulamaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji Bilim Dalı
Özet
Küresel nüfus artışı ve teknolojik ilerlemeler, enerji talebini artırmıştır. Bu talebin büyük ölçüde fosil yakıtlarla karşılanması çevresel sorunları ve kaynak tükenmesi riskini barındırmaktadır. Bu nedenle, çevre dostu ve sürdürülebilir yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim artmaktadır. Bu kaynaklardan biri olan rüzgar enerjisi, Türkiye ve dünyada önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Ancak, rüzgar santrallerinin genellikle yerleşim alanlarından uzakta kurulması, enerji iletiminde kayıplara ve teknik zorluklara yol açmaktadır. Öte yandan, kentlerde yoğunlaşan nüfus, enerji ihtiyacını da bu alanlara kaydırmakta ve sürdürülebilir kentsel enerji çözümlerine olan gereksinimi artırmaktadır. Bu bağlamda, kentsel rüzgar enerjisi sistemleri, çevresel sürdürülebilirlik ve toplumsal sorumluluk açısından önemli bir alternatif sunmaktadır. Bu çalışma, Samsun ili Vezirköprü ilçesinin kentsel rüzgar potansiyelinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu kapsamda, ilçe merkezinden ve ormanlık alandan elde edilen iki farklı noktaya ait beş yıllık günlük ortalama rüzgar hızı verileri kullanılmıştır. Rüzgar hızı verileri doğrultusunda, iki farklı kentsel rüzgar türbininin bölge koşullarına uygunluğu incelenmiştir. Analiz sürecinde, Weibull dağılımının şekil ve ölçek parametreleri belirlenmiş ve elde edilen bu parametreler doğrultusunda Monte Carlo simülasyonu kullanılarak bir yıllık sentetik günlük ortalama rüzgar hızı verisi oluşturulmuştur. Devamında, Guo ve vd. (2016) tarafından önerilen yöntem kullanılarak söz konusu veriler saatlik rüzgar hızlarına dönüştürülmüştür. Elde edilen saatlik veriler kullanılarak, türbinlerin kurulacağı yüksekliğe göre rüzgar hızları hesaplanmış ve seçilen türbin modellerinin enerji üretim kapasiteleri ile yıllık tüketilen enerjiyi karşılama oranları analiz edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda, Greef 500W model rüzgar türbininin, düşük kesme hızı ve geniş çalışma aralığı sayesinde Archimedes 1000W türbinine göre daha yüksek bir enerji üretim potansiyeline sahip olduğu tespit edilmiştir. Vezirköprü özelinde yapılan incelemelerde, şehir içi kullanıma yönelik düşük güçlü Greef 500W gibi türbin uygulamaları, konutların enerji ihtiyacına anlamlı bir katkı sağladığı görülmüştür. Bu doğrultuda, bölgesel ölçekte yenilenebilir enerji kullanımının teşvik edilmesinin mümkün olduğu ve böylece karbon salınımının azaltılmasına da katkı sunulabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Global population growth and technological advancements have increased energy demand. Meeting this demand predominantly through fossil fuels brings environmental problems and the risk of resource depletion. Therefore, there is a growing tendency toward environmentally friendly and sustainable renewable energy sources. Among these sources, wind energy has made significant progress both in Turkey and worldwide. However, the fact that wind farms are generally installed far from residential areas leads to energy transmission losses and technical challenges. On the other hand, the concentration of population in urban areas shifts energy demand to these regions, increasing the need for sustainable urban energy solutions. In this context, urban wind energy systems offer an important alternative in terms of environmental sustainability and social responsibility. This study aims to evaluate the urban wind potential of Vezirköprü district, located in Samsun Province. For this purpose, five-year daily average wind speed data from two different locations—one from the town center and the other from a forested area—were utilized. Based on these wind speed datasets, the suitability of two different urban wind turbines for the region's conditions was examined. During the analysis process, the shape and scale parameters of the Weibull distribution were determined. Using these parameters, a one-year synthetic daily average wind speed dataset was generated through Monte Carlo simulation. Subsequently, the method proposed by Guo et al. (2016) was employed to convert these datasets into hourly wind speeds. Using the obtained hourly data, wind speeds at the proposed turbine installation heights were calculated, and the energy production capacities of the selected turbine models, along with their annual energy consumption coverage rates, were analyzed. According to the findings, the Greef 500W wind turbine was determined to have a higher energy production potential compared to the Archimedes 1000W turbine, thanks to its low cut-in speed and wide operating range. The evaluations conducted specifically for Vezirköprü revealed that low-capacity turbines such as the Greef 500W, designed for urban use, can make a meaningful contribution to household energy needs. In this regard, it is concluded that promoting the use of renewable energy at the regional scale is feasible, which could also contribute to reducing carbon emissions.