65 yaş ve üzeri bireylerde işitme yetersizliğinin düşme ve denge bozuklukları üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of hearing impairment on falls and balance disorders in individuals over 65 years and older
  1. Tez No: 968913
  2. Yazar: PELİN ÇOMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN PAMUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme azlığı, yaşlılarda denge, yaşlılarda düşme, İşitme kaybı, Hearing loss, balance in the elderly, falls in the elderly
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı 65 yaş ve üzeri bireylerde işitme yetersizliği ile düşme ve denge bozuklukları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Kesitsel nitelikteki çalışmaya, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz polikliniğine başvuran, odyolojik değerlendirilmesi yapılan 534 katılımcı dahil edildi. Katılımcılara çalışma hakkında bilgi verilip, sözlü ve yazılı onamları alındı. Veri toplama araçları olarak sosyodemografik veri anketi, Tinetti Denge ve Yürüme Değerlendirme Testi, Yaşlılarda Düşme Davranışları Ölçeği kullanıldı. Etik kurul ve hastane izinleri tamamlandıktan sonra çalışmaya başlandı. Bulgular: Katılımcıların %52,6'sı kadın, %47,4'ü erkekti. Yaş ortalaması 70,50 idi. Yaş arttıkça işitme azlığı sıklığının arttığı görülmüştür. İşitme azlığı olan bireylerin denge ve düşmeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yaş, cinsiyet, eğitim durumu, BKİ, fiziksel aktivite, kronik hastalık durumu, düşme öyküsü ve işitme azlığının denge ile ilişkili olduğu görülmüştür. Dengeleri daha kötü olan bireylerin düşme davranışı ölçek puanlarının daha yüksek, yani daha güvenli davranış eğiliminde oldukları tespit edilmiştir. Sonuçlar: Birinci basamakta yaşlı sağlığına yönelik izlemler ve yaşlı hasta takibi önemli hale gelmiştir. Yaşlanma sonucu görülen değişikliklerin önceden tespit edilebilmesi için tarama programları uygulanmalıdır. Tarama programları ile işitme azlığının erken tespiti ile geriatrik popülasyonun hayat standardını düşürmemek amaçlanmıştır. Aile hekimleri 65 yaş ve üzeri hastalara periyodik sağlık muayeneleri ve kronik hastalık izlemleri sırasında düşme öyküsü ve işitme azlığını mutlaka sormalıdırlar.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the relationship between hearing impairment and falls and balance disorders in individuals aged 65 and over. Methods: This cross-sectional study included 534 participants who presented to the Ear, Nose, and Throat Clinic of İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital and underwent audiological evaluation. Participants were informed about the study, and verbal and written consent was obtained. Data collection tools included a sociodemographic data questionnaire, the Tinetti Balance Scale, and the Falls Behavior Scale in the Elderly. The study commenced after approvals from the ethics committee and the hospital were obtained. Results: Participants were 52.6% female and 47.4% male. The average age was 70.50. The prevalence of hearing loss increased with age. A statistically significant relationship was found between balance and falls in individuals with hearing loss. Age, gender, education level, BMI, physical activity, chronic disease status, history of falls, and hearing loss were all found to be associated with balance. Individuals with poorer balance were found to have higher fall behavior scale scores, indicating a tendency to exhibit safer behavior. Conclusion: Monitoring the health of the elderly and monitoring elderly patients has become crucial in primary care. Screening programs should be implemented to identify changes associated with aging in advance. Screening programs aim to detect hearing loss early and prevent a decline in the standard of living of the geriatric population. Family physicians should always ask patients aged 65 and over about their history of falls and hearing loss during periodic health checkups and chronic disease follow-ups.