İzmir ili karşıyaka ilçesinin sıvılaşma potansiyelinin değerlendirilmesi
Evaluation of liquefaction potential of karşiyaka district, i̇zmir
  1. Tez No: 968924
  2. Yazar: VEYSEL NECAT SARICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ERZİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Deprem Mühendisliği, Civil Engineering, Earthquake Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem mühendisliği, Deprem yönetmelikleri, SPT, Sıvılaşma, Earthquake engineering, Earthquake regulations, Liquefaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
Özet
Zemin sıvılaşması dinamik etkiler altında artan boşluk suyu basıncı ile zemin daneleri arasındaki mukavemetin yitirilmesi ile oluşan önemli bir zemin problemi olduğu bilinmektedir. Deprem sırasında zemin davranışlarında istenmeyen ve beklenmeyen ani göçmeler, büyük deplasmanlar, yanal yayılmalar oluşabilmektedir. Bu nedenle sıvılaşmanın boyutunun tespit edilmesi oldukça önemlidir. Bu çalışma kapsamında Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği çerçevesinde İzmir İli Karşıyaka ilçesi imar sınırları içerisinde bulunan mahallelerin yerel zemin karakteristik özellikleri ve farklı deprem senaryoları ile meydana gelebilecek sıvılaşma potansiyeli Karşıyaka ilçesi için toplamda 181 adet zemin etüt raporu 440 adet zemin sondajı araştırılmıştır. Araştırma sonucunda yapılan analizlerle bölgenin zemin karakterizasyonu ve farklı deprem senaryolarında oluşabilecek sıvılaşma potansiyeli, (Vs)30, SPT deneyine göre (N60)30 verileri ile zeminin kıvamı, sertliği, sıkılığı ve yeraltı su seviyesinin varlığı ve bulunduğu derinlik hakkında haritalandırma çalışmaları yapılmıştır. Çalışmalar yapılırken SDS değeri, yerel zemin sınıfı koşullarına göre değişiklik gösterebileceğinden bölgenin ortalama SDS katsayısının yaklaşık olarak 1.1 olduğu tespit edilmiş ve farklı yerel zemin sınıfları için de SDS değeri sabit tutulmuştur. Yapılan analizler, farklı deprem senaryoları altında gerçekleştirilmiş ve bu senaryoların bölgenin sıvılaşma potansiyeline etkisi, özellikle de depremin enerji değişimiyle olan ilişkisi araştırılmıştır. Çalışma alanında beklendiği üzere sahile yakın bölgelerde sıvılaşmaya bağlı oturma ve sıvılaşma boyutu dramatik derecede olduğu gözlemlenmiştir. Sahile yakın bölgelerde ve olası sıvılaşma potansiyeline karşı oluşabilecek maddi ve manevi kayıplar açısından bu alanlar için önlem alınması şiddetle tavsiye edilir. İlçe için oluşturulması planlanan imar planı değişiklikleri, kentsel yenileme süreçlerinde verilecek kararlarda, sıvılaşma nedeniyle oluşabilecek hasarların önlenmesi için oluşturulmuş olan haritaların göz önünde bulundurulması fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Soil liquefaction is known to be a significant geotechnical problem that occurs due to the loss of strength between soil particles as a result of increased pore water pressure under dynamic effects. During an earthquake, undesirable and unexpected ground behaviors such as sudden collapses, large displacements, and lateral spreading may occur. Therefore, determining the extent of liquefaction is highly important. Within the scope of this study, in accordance with the Turkish Building Earthquake Code, the local soil characteristic properties of the neighborhoods within the zoning boundaries of the Karşıyaka district in İzmir Province and the potential for liquefaction under different earthquake scenarios were investigated. A total of 181 geotechnical investigation reports and 440 borehole data points were examined for the Karşıyaka district. Based on the analyses, mapping studies were conducted to assess the soil characterization and potential liquefaction under various earthquake scenarios using parameters such as (Vs)30, (N60)30 values obtained from Standard Penetration Tests (SPT), as well as soil consistency, stiffness, density, and the presence and depth of the groundwater table. As expected in the study area, settlement and the extent of liquefaction were observed to be dramatic in regions close to the coastline. Considering the potential material and emotional losses that could arise due to possible liquefaction, it is strongly recommended to take precautionary measures in these areas. In zoning plan revisions and decision-making processes related to urban renewal projects planned for the district, it would be beneficial to take into account the liquefaction maps developed to prevent possible damage caused by soil liquefaction.