Folikül uyarıcı hormon (FSH) tayini için biyoalgılama sistemlerinin geliştirilmesi
Development of biosensing systems for the determination of follicle stimulating hormone (FSH)
- Tez No: 968925
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NALBANTSOY, PROF. DR. MUSTAFA KEMAL SEZGİNTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Folikül uyarıcı hormon, Follicle stimulating hormone
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
Özet
Kadınlarda ve erkeklerde üreme sisteminin düzenlenmesinde çalışan hormonlar FSH ve LH hormonlarıdır. FSH ve LH hormonlarının fazla ya da az salınması sonucu; kadınlarda yumurtalık kanseri, PCOS, adet düzensizliği, kısırlık, yumurtalık kanserini tetiklerken erkeklerde ise sperm kalite düşüklüğü, kısırlık gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Özellikle ülkemizde 50 yaş ve üzeri kadınlarda en sık rastlanan hastalıklar PCOS ve yumurtalık kanseridir. PCOS, foliküllerin olgunlaşmaması sonucu menstrual döngüde düzensizlikler olarak gözlemlenirken yumurtalık kanseri ise ölümcül olabilmektedir. Bu tez çalışması kapsamında kadın üreme sisteminde sık görülen rahatsızlıkların erken teşhisine yönelik elektrokimyasal biyosensör sistemleri tasarlandı. Bu tasarlanan biyosensör sistemlerinde FSH-B' nin tayinine yönelik tek kullanımlık ITO-PET (indiyum kalay oksit-polietilen tereftalat) elektrotlar tercih edildi. FSH-B biyosensörlerinin immobilizasyon, optimizasyon ve karakterizasyon çalışmaları için elektrokimyasal impedans spektroskopisi (EIS) ve döngüsel voltametri (CV) teknikleri kullanıldı. Ayrıca taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve atomik kuvvet mikroskobu (AFM) kullanılarak tasarlanan biyosensörlerin yüzey morfolojileri de incelendi. FSH-B biyosensörlerinin klinikteki potansiyelini araştırmak için ticari serum örnekleri kullanılarak gerçek örnek analizleri yapıldı. Folikül uyarıcı hormon tayinine yönelik geliştirilen ITO-PET temelli FSH-B biyosensör sistemlerinin oldukça yüksek hassasiyete, ok çok iyi tekrarlanabilirlik ve tekrar üretilebilirlik performansına, iyi bir depo ömrüne ve gerçek örnek analizlerinde analitin tayinine çok küçük konsantrasyon seviyelerinde (femtogram) cevap verebilecek duyarlılığa sahip olduğu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
FSH and LH are the hormones that regulate the reproductive systems of both men and women. In women, ovarian cancer, PCOS, irregular menstruation, and infertility can result from excessive or insufficient release of the hormones FSH and LH. In males, sperm quality declines, and infertility can occur. Particularly in our nation, the most prevalent conditions among women aged 50 and older are PCOS and ovarian cancer. While ovarian cancer can be lethal, PCOS is known for anomalies in the menstrual cycle caused by undeveloped follicles. Electrochemical biosensor systems were made as part of this thesis so that common problems in the female reproductive system can be found early diagnossis. Throwaway ITO-PET (indium tin oxide-polyethylene terephthalate) electrodes were the best choice for detecting FSH-B in these biosensor systems. Electrochemical impedance spectroscopy (EIS) and cyclic voltammetry (CV) were used to study optimization and characterization studies of FSH-B biosensors. A scanning electron microscope (SEM) and an atomic force microscope (AFM) were also used to look at the biosensors' surface shapes. To look into the practical possibilities of FSH-B biosensors, real sample analyses were done using commercial blood samples. People have looked into how well ITO-PET-based FSH-B biosensor systems work to measure follicle-stimulating hormone. These systems are very sensitive, can repeat and reproduce well, store information well, and can respond to very low concentrations of analyte (femtogram) in real sample analyses.