Hıv P24 antijeni dedeksiyonu için yanal akış temelli test geliştirilmesinde altın ve selenyum nanopartiküllerinin performansı
Performance of gold and selenium nanoparticles in the development of a lateral flow-based assay for hiv P24 antigen detection
- Tez No: 968932
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NALBANTSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: HIV, yanal akış testleri, p24 antijeni, hızlı tanı testleri, Altın Nanopartikül, Selenyum nanopartikül, HIV, lateral flow assay, p24 antigen, rapid diagnostic tests, gold nanoparticle, selenium nanoparticle
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
HIV, bağışıklık sistemini hedef alarak vücudun fırsatçı hastalıklara karşı savunmasız hale gelmesine neden olan bir virüstür. Dünya genelinde her gün binlerce yeni vakanın bildirilmesinden dolayı HIV enfeksiyonu, önemli bir küresel halk sağlığı sorunudur. Erken HIV tanısı; hastalığın seyrini kontrol altına almak ve bulaş döngüsünü kırmak için kritik bir öneme sahiptir. HIV enfeksiyonunun erken dönemlerinde saptanabilir düzeye ulaşan p24 antijeninin dedeksiyonu amacıyla birçok hızlı tanı testleri geliştirilmiş ancak bu testlerin duyarlılığı çoğu zaman sınırlı kalmıştır. Bu çalışma kapsamında ise farklı boyutlardaki işaretleme nanopartiküllerinin karşılaştırmalı performans analizine dayalı bir yanal akış temelli tanı testi geliştirilmiştir. Selenyum ve altın nanopartikülleri, anti-p24 dedeksiyon antikoru ile konjuge edilmiş; tuz ile indüklenme yöntemi kullanılarak konjugasyon koşullarının optimize edilmiştir. Nanopartikül konjugatlarının dedeksiyon performansları, hızlı tanı testinin duyarlılığı üzerinden karşılaştırılmış ve kaset formatında elde edilen sonuçlara göre, altın nanopartikül konjugatları selenyum nanopartiküllere kıyasla daha yüksek hassasiyet sağlamıştır. 40 nm boyutundaki altın nanopartikül ile gözlenen en düşük p24 antijen miktarı 150,25 pg iken 80 nm boyutundaki selenyum nanopartikül konjugatı ile tespit edilen p24 miktarı 1,25 ng'dır.
Özet (Çeviri)
HIV is a virus that targets the immune system, making the body defenseless against other opportunistic diseases. HIV infection is a major global public health problem with thousands of new cases reported every day worldwide. Early diagnosis of HIV is critical to control the progression of the disease and break the cycle of transmission. Many rapid diagnostic tests have been developed for the detection of p24 antigen, which reaches detectable levels in the early stages of HIV infection, but the sensitivity of these tests is often limited. In this study, a lateral flow-based diagnostic test was developed based on the comparative performance analysis of different sizes of labeling nanoparticles. Selenium and gold nanoparticles were conjugated with anti-p24 detection antibody, and the conjugation conditions were optimized using the salt induction method. The detection performances of the nanoparticle conjugates were compared on the sensitivity of the developed rapid diagnostic test and according to the results obtained in cassette format, gold nanoparticle conjugates provided higher sensitivity compared to selenium nanoparticles. The lowest amount of p24 antigen observed with 40 nm sized gold nanoparticles was 150.25 pg, while the amount of p24 detected with 80 nm sized selenium nanoparticle conjugate was 1.25 ng.