9-13 yaş arası çocuklarda duygusal zeka ile akran zorbalığı ve problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 969040
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ERYILMAZ BEYTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Akran Zorbalığı, Problem Çözme Becerisi, Emotional Intelligence, Peer Bullying, Problem Solving Skills
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı 9-13 yaş arası çocuklarda duygusal zeka ile akran zorbalığı ve problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç çerçevesinde çocukların duygusal zeka becerilerinin akran ilişkileri ve hem okul hem sosyal çevrelerinden karşılaşabilecekleri olası problemleri çözebilme becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bununla beraber çalışmaya dahil edilecek olan 9-13 yaş arası çocukların cinsiyet, yaş, aile ekonomik ve eğitim durumu gibi sosyo-demografik özellikleri ile çalışma değişkenleri olan duygusal zeka, akran zorbalığı ve problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini 2021 yılında yaşamını İstanbul ilinde sürdüren ve sunulan ölçek setindeki formlara eksiksiz yanıt veren 125 kız ve 125 erkek olmak üzere toplamda 250 9-13 yaş arası çocuk oluşturmuştur. Çalışma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Çalışmada veri toplama araçları olarak; 7-13 Yaş Duygusal Zekâ Düzeyi Ölçeği, Akran Zorbalığı Belirleme Çocuk Formu, Çocuklar için Problem Çözme Envanteri (PÇE) ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Bu veri toplama araçları ile elde edilen veriler SPSS-25.0 (Statistical Program for Social Sciences) paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin analiz edilmesi için Pearson Korelasyon Analizi, Basit Doğrusal Regresyon Analizi ve Bağımsız Örneklemler T-Testi analiz yöntemleri kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesi sonucu ortaya çıkan bulgular şu şekilde özetlenebilir: Duygusal zeka ile akran zorbalığı alt boyutları arasında negatif ilişki bulunmaktadır. Duygusal zeka ile problem çözme becerileri arasında pozitif ilişki bulunmaktadır. Problem Çözme becerileri ile akran zorbalığı arasında negatif ilişki bulunmaktadır. Demografik verilere göre ise cinsiyete göre problem çözme becerileri ile akran zorbalığı düzeylerinin farklılaştığı tespit edilmiştir. Duygusal zekanın ise cinsiyete göre farklılık göstermediği görülmüştür. Bunlarla beraber yaş, anne-baba eğitim durumu ve gelir durumu değişkenlerine göre çalışma değişkenlerinin farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Elde edilen tüm sonuçlar bulgular bölümünde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between emotional intelligence and peer bullying and problem solving skills in children aged 9-13. Within the framework of this purpose, it is aimed to examine the effect of children's emotional intelligence skills on their peer relations and their ability to solve possible problems that they may encounter both in school and in their social environment. In addition, it was aimed to examine the relationship between socio-demographic characteristics such as gender, age, family economic and educational status of the children aged 9-13 to be included in the study and the study variables, emotional intelligence, peer bullying and problem solving skills. The sample of the study consisted of a total of 250 children aged 9-13, 125 girls and 125 boys, who lived in Istanbul in 2021 and responded fully to the forms in the scale set. The study was designed in relational screening model. As data collection tools in the study; 7-13 Age Emotional Intelligence Level Scale, Peer Bullying Child Form, Problem Solving Inventory for Children (PCI) and Personal Information Form were used. The data obtained with these data collection tools were analyzed through the SPSS-25.0 (Statistical Program for Social Sciences) package program. Pearson Correlation Analysis, Simple Linear Regression Analysis and Independent Samples T- Test analysis methods were used to analyze the data. The findings that emerged as a result of the analysis of the data can be summarized as follows: There is a negative relationship between emotional intelligence and peer bullying sub-dimensions. There is a positive relationship between emotional intelligence and problem solving skills. There is a negative relationship between Problem Solving skills and peer bullying. According to demographic data, it was determined that problem solving skills and peer bullying levels differed according to gender. It was observed that emotional intelligence did not differ according to gender. In addition to these, it was determined that the working variables showed differences according to the variables of age, education level of the parents and income status. All the results obtained are presented in the findings section.