Çağdaş bilimsel eğilim ve Tanrı'nın varlığını kanıtlamadaki rolü: Analitik doktrinsel bir çalışma
Contemporary scientific trend and its role in proving the existence of God: An analytical doctrinal study
- Tez No: 969047
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RANA MAZİN ABDEL JABAR ALSALAYMEH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arşiv, Din, Archive, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelâm İlmi, deneysel bilgi, kozmik sistem, ateizm, bilimsel medize, Ilm al-Kalam, empirical knowledge, cosmic order, atheism, scientific miracle
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
ÇAĞDAŞ BİLİMSEL EĞİLİM VE TANRI'NIN VARLIĞINI KANITLAMADAKİ RÖLÜ: ANALİTİK DOKTRİNSEL BİR ÇALIŞMA YÜKSEK LISANS TEZI ISAM ALAJAJ BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANA BİLİM DALITEMEL İSLAM BİLİMLERİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI) TEZ DANIŞMANI Dr. Öğr. Üyesi Rana mazin alsalaymeh) BOLU, TEMMUZ - 2025 VIII+ 87 sayfa Bu çalışma, çağdaş deneysel bilim verilerine dayanarak Yüce Yaratıcının varlığını ispat etmeyi amaçlamaktadır. Modern bilimsel hakikatler ile İslami deliller karşılaştırmalı olarak ele alınmakta; materyalist düşünce akımlarının temel felsefi varsayımları analiz edilmekte ve bunların bilimsel verilerle ne ölçüde örtüştüğü tartışılmaktadır. Ayrıca materyalizmin birey ve toplum üzerindeki olumsuz etkilerine değinilmektedir. Araştırma, İslam akaidi ile kozmik bilimler arasındaki tamamlayıcı ilişkiyi vurgulamakta ve kelam alimlerinin Allah'ın varlığına dair aklî ve naklî delillerini ortaya koymaktadır. Yöntem: Çalışmada üç temel yöntem kullanılmıştır: Şer'î ve bilimsel delillerin sunumunda betimleyici yöntem, Dini-kelamî argümanların analizinde analitik yöntem, Materyalist yaklaşımların eleştirisinde eleştirel yöntem. Sonuç: Kozmik sistemin hassas dengesi ile biyoloji, fizik ve astronomideki karmaşıklık, hikmet sahibi bir Yaratıcının varlığına güçlü deliller sunmaktadır. Ayrıca vahiyde yer alan bilimsel işaretlerle modern keşifler arasında dikkat çekici bir uyum olduğu ortaya konulmuştur. Din ile bilimin bütünleşmesi, varoluşa dair bütüncül bir anlayış geliştirmede önemli bir rol oynamaktadır. Buna karşılık, ateist ve materyalist yaklaşımların evrenin ve hayatın kökenine dair tutarlı bir açıklama sunamadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
CONTEMPORARY SCIENTIFIC TREND AND ITS ROLE IN PROVING THE EXISTENCE OF GOD: AN ANALYTICAL DOCTRINAL STUDY MASTER THESIS ISAM ALAJAJ BOLU ABANT IZZET BAYSAL UNIVERSITY INSTITUTE OF GRADUATE STUDIES DEPARTMENT OF BASIC ISLAM SCIENCES) SUPERVISOR: DR. ÖĞRETİM ÜYESİ Rana mazin alsalaymeh) BOLU, July - 2025 VIII+ 87 pages This study aims to demonstrate the existence of the Supreme Creator based on contemporary empirical scientific data. It analyzes modern scientific facts in comparison with Islamic evidence, examines the core philosophical assumptions of materialist schools of thought, and discusses the extent to which these approaches align or conflict with current scientific findings. The study also addresses the negative effects of materialist thought on both the individual and society. It highlights the complementary relationship between Islamic creed (ʿaqīdah) and cosmic sciences, and sheds light on the rational and theological arguments presented by scholars of kalām regarding the existence of God. Methodology: The research employs three primary methods: A descriptive method in presenting both shar'ī (scriptural) and scientific evidence; An analytical method in evaluating religious and kalām-based arguments; A critical method in examining and refuting materialist and philosophical approaches. Conclusion: The fine-tuned structure of the cosmic system and the complexity found in fields such as biology, physics, and astronomy provide strong evidence for the existence of a wise Creator. The study demonstrates a notable harmony between the scientific signs in revelation and modern discoveries. The integration of religion and science plays a significant role in developing a holistic understanding of existence. In contrast, it is observed that atheist and materialist interpretations fail to offer a coherent explanation for the origin of the universe and life.