Mühendislik tasarım süreci içeren sürdürülebilir kalkınma modülünün geliştirilmesi ve etkilerinin incelenmesi
Development of sustainable development module including engineering design process and investigation of its effects
- Tez No: 969057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KIZILAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: çevresel farkındalık, mühendislik tasarım süreci, öğretim modülü, sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir kalkınma eğitimi, environmental awareness, engineering design process, teaching module, sustainable development, sustainable development education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, mühendislik tasarım süreci içeren sürdürülebilir kalkınma modülünün ortaokul altıncı sınıf öğrencilerinin sürdürülebilir kalkınma bağlamında çevresel farkındalıklarına etkisini araştırarak yapılan uygulama sırasında mühendislik tasarım becerileri gelişimlerinin ve uygulama ile ilgili görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada karma araştırma yöntemi desenlerinden iç içe karma araştırma deseni kullanılmıştır. Bu bağlamda, araştırmanın nitel verileri; öğrenci çalışma yaprakları, öğrenci günlükleri, araştırmacı notları ve yarı yapılandırılmış görüşme formu ile, nicel verileri ise Atabek-Yiğit ve Balkan-Kıyıcı (2022) tarafından geliştirilen“Sürdürülebilir Kalkınma Bağlamında Çevresel Farkındalık Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma 2023-2024 eğitim öğretim yılında Kayseri ili Melikgazi ilçesindeki bir ortaokulun altıncı sınıfında öğrenim görmekte olan 36 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan gruplardan deney grubunda kontrol grubundan farklı olarak 2018 Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı yürütülürken ek olarak fen bilimleri dersi“Madde ve Isı”ünitesi ile ilgili mühendislik tasarım sürecini içeren dört farklı sürdürülebilir kalkınma etkinliği içeren öğretim modülü uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen nicel veriler non parametrik testlerden Mann Whitney U testi ile, nitel veriler ise betimsel ve içerik analiz yöntemleri birlikte kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular incelendiğinde araştırmacı tarafından geliştirilen öğretim modülünün öğrencilerin sürdürülebilir kalkınma bağlamında çevresel farkındalıklarını arttırdığı ve mühendislik tasarım becerilerini geliştirmede etkili olduğu tespit edilmiştir. Ancak grupların bazılarının mühendislik tasarım süreci basamaklarından“planla”ve“test et”basamaklarında diğer basamaklara göre daha düşük puan ortalamasına sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda geliştirilen mühendislik tasarım süreci içeren sürdürülebilir kalkınma modülünün öğretmenler tarafından kullanılabileceğine yönelik geçerli ve güvenilir kanıtlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of the sustainable development module including the engineering design process on the environmental awareness of sixth-grade middle school students in the context of sustainable development and to examine their development of engineering design skills and their opinions about the application during the application. In the study, a nested mixed research design was used from mixed research method designs. In this context, the qualitative data of the study were collected using student worksheets, student diaries, researcher notes and semi-structured interview form, while the quantitative data were collected using the“Environmental Awareness Scale in the Context of Sustainable Development”developed by Atabek-Yiğit and Balkan-Kıyıcı (2022). The research was carried out with 36 students studying in the sixth grade of a middle school in the Melikgazi district of Kayseri province in the 2023-2024 academic year. While the 2018 science course curriculum was implemented in the experimental group, which was formed from the groups, differently from the control group, an additional teaching module that included four different sustainable development activities related to the engineering design process in the science course“Matter and Heat”unit was implemented. The quantitative data obtained in the study were analyzed using the Mann Whitney U test, which is a non-parametric test, and the qualitative data were analyzed using descriptive and content analysis methods together. When the findings obtained as a result of the study were examined, it was determined that the teaching module developed by the researcher increased the environmental awareness of the students in the context of sustainable development and was effective in developing engineering design skills. However, it was determined that some of the groups had lower average scores in the“plan”and“test”stages of the engineering design process compared to the other steps. In line with these results, valid and reliable evidence was presented that the sustainable development module, which includes the engineering design process, could be used by teachers.