Obsesif kompulsif bozukluk tanısı almış kadınlarda obsesif kompulsif belirtiler ile üstbiliş ve otobiyografik bellek arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between obsessive-compulsive symptoms and metacognition and autobiographical memory in women with obsessive-compulsive disorder
- Tez No: 969072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, Üstbiliş, Otobiyografik Bellek, Obsessive Compulsive Disorder, Metacognition, Autobiographical Memory
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada obsesif kompulsif bozukluk belirtileri ile üstbiliş ve otobiyografik bellek arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini T.C. Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi ve NP İstanbul Beyin Hastanesi'ne başvuran ve obsesif kompulsif bozukluk tanısı almış 35 yetişkin kadın katılımcı ile herhangi bir psikiyatrik tanısı olmayan ve tanı almış katılımcıların sosyodemografik özellikleriyle paralellik gösteren 35 yetişkin kadın katılımcı oluşturmaktadır. Veriler sosyodemorafik veri formu, Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (Y-BOKÖ, Üstbiliş Ölçeği-30 (ÜBÖ) ve Otobiyografik Bellek Ölçeği (OBÖ) kullanılarak elde edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre; obsesif kompulsif bozukluk ile üstbiliş ve otobiyografik bellek arasında ilişki saptanmıştır. OKB tanısı almış kişilerde, sağlıklı katılımcılardan oluşan gruba göre üstbiliş ve otobiyografik bellek seviyeleri daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca değişkenlere ait alt ölçeklerin korelasyon analizinden çıkan sonuçlara göre aralarında ilişki bulunmuş ve bu sonuçlar araştırmada detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Sonuç olarak; obsesif kompulsif bozukluk ile üstbiliş arasındaki ilişki literatürle örtüşen sonuçlarla bir kez daha ortaya konmuştur. Obsesif kompulsif bozukluk ve otobiyografik bellek ilişkisi ise literatür taramasında karşılaşılmayan bir konu olduğu için çalışmanın bu alandaki sonuçları önem teşkil etmekle birlikte araştırmaya açık olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to analyse the relationship between obsessive compulsive disorder symptoms and metacognition and autobiographical memory. This study conducted with 35 adult female participants who were apply the T.C. Uskudar University NP Feneryolu Medical Center and NP Istanbul Brain Hospital and diagnosed with obsessive compulsive disorder. In addition to this circumstance, these participants did not have any psychiatric diagnosis and showed parallelism with the sociodemographic characteristics. The data were obtained using the sociodemoraphic data form, The Yale-Brown Obsession Compulsion Scale, Metacognition Scale-30 and the Autobiographical Memory Scale. According to the findings of the research, a relationship was found between obsessive compulsive disorder and metacognition and autobiographical memory. Metacognition and autobiographical memory levels were found to be higher in people diagnosed with OCD compared to the group consisting of healthy participants. Besides, according to the results of the correlation analysis of the subscales of the variables, a relationship was found between them and these results were explained in detail in the research. As a result, the relationship between OCD and metacognition has been demonstrated once again with the existing result. The relationship between obsessive compulsive disorder and autobiographical memory is an issue that is not encountered in the literature review, so the results of the study in this area are important, but it is thought to be open to research.