Bireyleri yenilikçi yatırım araçları ile bilinen ancak az tercih edilen yatırım araçları arasında tercih yapmaya yönlendiren ortak kişilik özelliklerinin nöropazarlama araçları ve kişilik envanterleriyle incelenmesi
Analyzing mutual personality traits that lead individuals to choose between innovative or known-but-less preferred investment instruments by neuromarketing tools and personality inventories
  1. Tez No: 969099
  2. Yazar: BİRSU KILIÇARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Ekonomi, Psychology, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal ekonomi, Karar verme, Kişilik envanteri, Kişilik özellikleri, Nöroekonomi, Nöropazarlama, Yatırım araçları, Yatırım kararları, Behavioral economics, Decision making, Personality inventory, Personality traits, Neuroeconomics, Neuromarketing, Investment instruments, Investment decisions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöropazarlama Bilim Dalı
Özet
Ana akım iktisatçılar, iktisadın psikolojiden uzak tutulmasına ve aynı zamanda matematiğe yaklaştırılmasına karar verdiler. Onlara göre bu davranış, iktisadı bilim yapmak içindi. Ancak zaman içinde ana akım iktisadın temel taşlarından biri olan rasyonellik ilkesi çok fazla sorgulandı. Bireylerin karar verme aşamasında, gizli tuzaklarla dolu bir ortamda bulunduğu fikri yaygınlaştı. Karar verme süreçleri incelenirken, davranışsal iktisat belirsizlik ve riskli durumlarda rasyonellikten uzaklaşıldığını deneylerle kanıtlamayı başardı. Bu başarı, iktisadın bir sosyal bilim olduğunun tekrar hatırlanmasına ve başta psikolojiyle yakınlaşmasına sebep oldu. Bu çalışmanın amacı, benzer yatırım kararı alan bireylerin ortak kişilik özellikleri gösterip göstermediklerinin araştırılmasıdır. Yenilikçi yatırım araçları veya az bilinen ancak gelenekçi olan yatırım araçlarının tercih edilmesiyle bireylerin sahip oldukları ortak kişilik özellikleri arasında bir ilişki olup olmadığı anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mainstream economists decided to keep economics away from psychology and at the same time bring it closer to mathematics. According to them, this behavior was necessary to make economics a science. However, as time went by, the principle of rationality, one of the cornerstones of mainstream economics, has been questioned a lot. The idea that individuals are in an environment full of hidden traps during the decision-making process has become widespread. While examining the decision-making process, behavioral economics managed to prove with experiments that it moves away from rationality in uncertain and risky situations. This success caused economics to be reminded again as social science and to get closer to psychology at first. The aim of this study is to analyze whether individuals who make similar investment decisions show mutual personality traits. It has been tried to understand whether there is a relationship between the preference of innovative investment instruments or less-known but traditional investment instruments and the common personality traits of individuals.