Üniversite öğrencilerinin afet risk algılarının umutsuzluk düzeyi üzerine etkileri
Effects of university students' disaster risk perceptions ontheir hopelessness level
- Tez No: 969175
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Afet, risk, algı, umutsuzluk, Disaster, Risk, Perception, Hopelessness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Üniversite öğrencilerinin afet risk algılarının umutsuzluk düzeyi üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılan araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nde 365 kadın 144 erkek öğrenciyle birebir görüşme ve Google Forms kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın veri toplama aracında araştırmaya katılanların sosyodemografik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla hazırlanmış kişisel bilgiler formu, Üniversite Öğrencileri Afet Risk Algısı Ölçeği ve Beck Umutsuzluk Ölçeği bulunmaktadır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS veri analiz programı kullanılmıştır. Araştırma verilerinin doğrulayıcı ve açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda maruziyet, Anksiyete üzerinde, etki değişkeni ile anksiyete düzeyleri yönetilmezlik, etki ve maruziyet değişkenleri ile anksiyete, umutsuzluk arasında anlamlı ve pozitif ilişki bulunmuştur. Maruziyet, etki, yönetilmezlik ile umutsuzluk arasındaki ilişkide anksiyetenin, kritik bir aracı değişken olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study conducted to examine the effects of disaster risk perceptions of university students on the level of hopelessness, the relational screening model, one of the quantitative research methods, was used. The study was conducted with 365 female and 144 male students at Malatya Turgut Ozal University using one-on-one interviews and Google Forms. The data collection tool of the study included a personal information form prepared to determine the sociodemographic characteristics of the participants, the University Students Disaster Risk Perception Scale and the Beck Hopelessness Scale. SPSS data analysis program was used to analyze the research data. Confirmatory and exploratory factor analysis was conducted on the research data. As a result of the study, a significant and positive relationship was found between exposure, anxiety, the effect variable and anxiety levels, unmanageability, and the effect and exposure variables and anxiety, hopelessness. Anxiety was found to be a critical mediator variable in the relationship between exposure, effect, unmanageability and hopelessness.