Bellek ve geçmişle hesaplaşma: Pınar Kür romanlarında anılar
Memory and reckoning with the past: Memories in Pınar Kür's novels
  1. Tez No: 969187
  2. Yazar: MERVE TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Pınar Kür, Bellek, Geçmişle Hesaplaşma, Anılar, Kimlik, Toplumsal Hafıza, Edebiyat ve Bellek İlişkisi, Pınar Kür, Memory, Confrontation With The Past, Memories, İdentity, Collective Memory, Literature And Memory Studies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk edebiyatı yazarlarından Pınar Kür'ün eserlerinde bellek ve geçmişle hesaplaşma temalarını ele alarak bireylerin kimlik inşasında anıların oynadığı rolü kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Bellek, bireyin yalnızca geçmişini hatırlama biçimini değil, aynı zamanda geçmişin geleceğe nasıl yansıdığını da belirleyen temel bir kavramdır. Kür'ün romanlarında bellek, bireysel ve toplumsal düzeyde sürekli yeniden inşa edilen, zamansal ve mekânsal bağlam içinde anlam kazanan dinamik bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Pınar Kür'ün eserlerinde, bireylerin geçmişle kurdukları ilişki, anıların zihinsel ve duygusal düzlemde uyandırdığı etkiler, unutma ve hatırlama süreçleri ile bu süreçlerin kimlik üzerindeki belirleyici rolü çok katmanlı bir anlatım biçimiyle işlenmektedir. Çalışmada, Pınar Kür'ün sekiz romanı nitel araştırma yöntemi çerçevesinde incelenmiş; bireysel ve kolektif bellek bağlamında karakterlerin geçmişle yüzleşme pratikleri, travmatik deneyimlerin anlatı içindeki işlevleri üzerinde durulmuştur. Özellikle bireyin kimlik inşasında anıların rolü, bellek kuramları ve edebi metinlerde hatırlamanın epistemolojik ve ontolojik boyutları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Kür'ün eserleri, yalnızca bireysel hafızanın değil, aynı zamanda toplumsal ve kültürel belleğin de edebiyat aracılığıyla nasıl yeniden üretildiğini göstermesi açısından önemli bir inceleme alanı sunmaktadır. Bu bağlamda çalışma, edebiyat ve psikoloji disiplinlerinin kesişiminde yer alan bellek ve kimlik ilişkisini Pınar Kür'ün eserleri özelinde değerlendirerek Türk edebiyatında bellek anlatılarının kuramsal bir çerçeve içinde ele alınmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Yapılan analizler, Kür'ün anlatılarında bellek ve geçmişle hesaplaşmanın, karakterlerin bireysel dönüşüm süreçlerinde ve toplumsal aidiyet duygusunun şekillenmesinde kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır
Özet (Çeviri)
This study comprehensively examines the themes of memory and confrontation with the past in the novels of Pınar Kür, one of the prominent authors of Turkish literature, focusing on the role of memories in shaping individual identity. Memory is a fundamental concept that not only determines how individuals recall their past but also how the past reflects onto the present and the future. In Kür's novels, memory emerges as a dynamic structure that is continuously reconstructed on both individual and societal levels, gaining meaning within temporal and spatial contexts. Her novels explore the relationship individuals establish with their past, the emotional and cognitive impact of memories, the processes of remembering and forgetting, and the decisive role of these processes in identity formation through a multilayered narrative style. In this study, eight novels by Pınar Kür were analyzed through qualitative research methods and textual analysis. The research focuses on the characters' practices of confronting the past within the framework of individual and collective memory, the function of traumatic experiences in the narrative, and the role of places in shaping memory. Particularly, the role of memories in identity construction is evaluated within the theoretical perspectives of memory studies, as well as the epistemological and ontological dimensions of remembrance in literary texts. Kür's works provide a significant field of study in demonstrating how not only individual memory but also social and cultural memory are reproduced through literature. In this context, the study aims to contribute to the theoretical analysis of memory narratives in Turkish literature by examining the relationship between memory and identity within the intersection of literature and psychology through the works of Pınar Kür. The findings reveal that memory and confrontation with the past play a crucial role in the individual transformation of characters and in shaping their sense of social belonging.