II. Meşrutiyet döneminde Osmanlı emek hayatında milliyetçi ayrışma ve işçiler
Nationalist seperation and workers in Ottoman labor life during the Second Constitutional era
  1. Tez No: 969204
  2. Yazar: ÖMER FARUK ÖZKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMUT KARABULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Sosyalist parti, Osmanlı tarihi, Türk işçileri, Türk milliyetçiliği, Ottoman Socialist Party, Ottoman history, Turkish workers, Turkish nationalism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
Özet
18. yüzyıl sonlarında İngiltere'de başlayan Sanayi Devrimi üretim ilişkilerini ve alışkanlıklarını köklü bir değişime uğratmıştı. Dünyaya yeni bir üretim anlayışı getiren Sanayi Devrimi aynı zamanda yeni toplumsal tabakaların görünür hale gelmesini sağlamıştı. Bu toplumsal tabakaların en önemlisi hiç şüphesiz proletaryaydı. Avrupa toplumbilim literatürüne göre vatansız bir sınıf olarak kabul edilen proletarya Karl Marx'a göre sömürücü endüstriyel-kapitalist ekonomiyi yıkabilecek tek sınıftı. Sanayileşme hamlesini yakalamakta geç kalan Osmanlı İmparatorluğu'nda ise durum biraz daha farklıydı. Çok uluslu bir toplumsal yapı barındıran Osmanlı İmparatorluğu'nda sanayileşme hamlesinin Avrupalı girişimciler tarafından yapılması ve uluslararası politik güçlerin Osmanlı unsurlarının bağımsızlığını desteklemesi Osmanlı işçilerinin vatansız ve enternasyonal bir sınıf olmaktan ziyade milliyetçi ve vatansever bir sınıf olmasına yol açmıştı. Milliyetçi ajitasyon ve sosyalist ajitasyon Osmanlı unsurlarının ulusal bağımsızlıklarını desteklemiş ve böylelikle Osmanlı emek hayatı ulusal ve dini hatlar boyunca ayrışmaya başlamıştı. Tezimizin amacı bu ayrışmayı analiz etmek ve Osmanlı emek hayatının ulusallaşması sürecine ışık tutmaktır.
Özet (Çeviri)
The Industrial Revolution, which began in England in the late 18th century, radically changed production relations and habits. The Industrial Revolution, which brought a new understanding of production to the world, also made new social layers visible. The most important of these social layers was undoubtedly the proletariat. According to European sociology literature, the proletariat was considered a stateless class, but according to Karl Marx, it was the only class that could destroy the exploitative industrial-capitalist economy. The situation was a little different in the Ottoman Empire, which was late in catching up with the industrialization movement. In the Ottoman Empire, which had a multinational social structure, the industrialization movement was carried out by European entrepreneurs and the support of international political forces for the independence of the Ottoman elements led to the Ottoman workers becoming a nationalist and patriotic class rather than a stateless and international class. Nationalist and socialist agitation supported the national independence of the Ottoman elements and thus the Ottoman labor life began to separate along national and religious lines. The aim of our thesis is to analyze this separation and shed light on the process of nationalization of the Ottoman labor life.