Tip 2 Diyabetli hastalarda oyunlaştırmanın hastalık öz yönetimi ve glisemik kontrol üzerine etkisi
The effect of gamification on disease self-management and glycemic control in patients with Type 2 Diabetes
  1. Tez No: 969241
  2. Yazar: PELİN İLHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA SERT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Hastalıkları, Hemşirelik, Internal diseases, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Oyunlaştırma, diyabet, mobil oyun, glisemik kontrol, öz yönetim, Gamification, diabetes, mobile game, glycemic control, self-management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ : Bu çalışmada, Tip 2 diyabetli bireylerde oyunlaştırma temelli bir mobil oyunun diyabet öz yönetimi ve glisemik kontrol üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM : Randomize kontrollü deneysel desenle yürütülen bu çalışmaya kontrol grubunda 44 müdahale grubunda 44 olmak üzere toplam 88 Tip 2 diyabetli birey dahil edilmiştir. Müdahale grubundaki bireylere oyunlaştırma unsurları içeren bir mobil oyun uygulaması ile üç ay boyunca oyun tabanlı diyabet eğitimi verilmiştir. Verilerin toplanmasında Sosyodemografik Anket Formu, Diyabet Öz Yönetim Ölçeği, Metabolik Kontrol Değişkenleri Formu, Antropometrik Ölçüm Formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız örneklem t test,bağımlı örneklem t test ki kare testi kullanılmıştır. BULGULAR: Müdahale grubunda 12 haftalık uygulama sonrası, hastalık öz yönetim puanlarında anlamlı artış ve HbA1c, AKŞ, LDL, total kolesterol değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüş gözlemlenmiştir (p < 0.05). Kontrol grubunda ise değişim daha sınırlı düzeyde kalmıştır. SONUÇ: Oyunlaştırma, Tip 2 diyabetli bireylerin hastalık yönetim süreçlerine katılımını artırmakta ve glisemik kontrol üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. Bu yaklaşımın, geleneksel eğitim yöntemlerine entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM : The aim of this study is to investigate the effect of a gamification-based mobile game on diabetes self-management and glycaemic control in individuals with Type 2 diabetes. MATERIAL AND METHOD: A total of 88 individuals with type 2 diabetes -44 in the control group and 44 in the intervention group- were included in this study, which was conducted using a randomized controlled experimental design. Individuals in the intervention group received three months of game-based diabetes education through a mobile game application containing gamification elements. Data were collected using the Sociodemographic Questionnaire Form, the Diabetes Self-Management Scale, the Metabolic Control Variables Form and the Anthropometric Measurement Form. The data were evaluated using independent and dependent sample t-tests and a chi-square test. FINDINGS: After 12 weeks of intervention, the intervention group showed a significant improvement in diabetes self-management scores, along with a statistically significant reduction in HbA1c, LDL, and total cholesterol levels (p < 0.05). In contrast, the change in the control group remained limited. CONCLUSION: Gamification enhances the engagement of individuals with type 2 diabetes in disease management processes and has a positive impact on glycaemic control. Therefore, this approach is recommended as a complementary method to traditional education.