Tip 2 diyabetli hastalarda lipit profili: diyete eklenen prebiyotik özellikte çözünür posa kaynaklarının(Oligofroktoz ve polidekstroz)kan glikozu ve lipit fraksiyonları üzerine etkisi
Lipid profile in type 2 diabetics: the impact of soluble fiber sources as prebiotics (Oligofructose and polydextrose)added to the diets on blood glucose and lipid fractions
  1. Tez No: 156817
  2. Yazar: BETÜL ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. PERİHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, koroner kalp hastalığı, prebiyotikler, oligofruktoz, polidekstroz, Diabetes, coronary heart disease, prebiotics, oligofructose, polydextrose
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Çiçek, B., Tip 2 diyabetli hastalarda lipit profili: Diyete eklenen çözünür posa kaynaklarının (oligofruktoz ve polidekstroz) kan glikozu ve lipit fraksiyonları üzerine etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Mart 2002-Haziran 2003 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Endokrinoloji Polikliniği'nde yürütülen bu çalışmanın evrenini 855 hasta (534 kadın, 321 erkek) oluşturmuştur. Bu hastaların yaş, boy uzunluğu, ağırlık ve BKİ ortalamaları sırasıyla kadınlarda 51.4+8.6 yıl, 156.8+11.8 cm, 85.7±9.7 kg, 34.8±12.3 kg/m2; erkeklerde 52.7±10.2 yıl, 167.5±12.6 cm, 90.1±4.5 kg ve 32.3±6.2 kg/m2 bulunmuştur. Evrendeki kadın hastalar arasından gönüllü olarak seçilen ve total kolesterol/HDL-kolesterol oranı 4.5'ten büyük olan, insülin kullanmayan ve postmenapozal dönemde bulunan 20 tip 2 diyabetli hasta çalışma grubunu oluşturmuştur. Çalışma grubunu oluşturan kadınların yaş, boy uzunluğu, ağırlık ve BKİ ortalamaları sırasıyla; 54.0±2.29 yıl, 159.3±5.69 cm, 81.3±6.6 kg ve 32.2±2.9 kg/m2 bulunmuştur. Bu hastalara yaş, boy uzunluğu, ağırlık ve fiziksel aktivite durumlarına göre düzenlenen diyabetik diyetler 4 hafta süre ile verilmiştir (1. dönem). Diyeti planlanan hasta önceden kullandığı sülfonilüre ve biguanid grubu ilaçları kullanmaya devam etmiştir. Bunu izleyen 6 hafta süresince hastalar düzenli diyet uygulamalarının yanısıra, 20 g/gün prebiyotik özellikte, oligofruktoz ve polidekstroz karışımı çözünür posa kaynağını tüketmişlerdir (2. dönem). Sonraki 4 haftalık dönemde hastalar düzenli diyetlerine geri dönmüşlerdir (3. dönem). Prebiyotik özellikte çözünür posa kaynağı olan oligofruktoz ve polidekstroz tüketilen tüm dönemlerde kan glikozu ve lipit fraksiyonlarındaki değişiklikler araştırılmıştır. Bu dönemde başlangıç değerlerine göre açlık kan glikozunda 12.2±7.2 mg (%7.1) azalma (p0.05) olmuştur. Düzenli diyet uygulamasının yanısıra tip 2 diyabetli hastaların diyetine 2.0 g/gün olarak eklenen prebiyotik özellikte çözünür posanın kan glikoz ve lipit fraksiyonlarını olumlu etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Çiçek, B., Lipid profile in type 2 diabetics: the impact of soluble fiber sources (oligofructose and polydextrose) added to the diets on the blood glucose and lipid fractions, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Nutrition and Dietetics, Ankara, 2004. The universe of this study was composed of 855 outpatients (534 female, 321 male) referred to Erciyes University Medical Faculty Gevher Nesibe Hospital's Endocrinology Policlinics between March 2002 and June 2003. These patients' mean age, height, weight and BMI's were 51.4±8.6 years, 156.8±11.8 cm, 85.7+9.7 kg, 34.8+12.3 kg/m2, for women; 52.7±10.2 years, 167.5+12.6 cm, 90.1±4.5 kg and 32.3±6.2 kg/m2, for men respectively. The voluntary 20 type 2 diabetic women whose total cholesterol/HDL-cholesterol ratios were more than 4.5, were not using insulin and at postmenopausal state were chosen from the universe formed the study group. The study group's mean age, height, weight and BMI's were 54.0+2.29 years, 159.3±5.69 cm, 81.3±6.6 kg and 32.2±2.9 kg/m2 respectively. These patients were given diabetic diets prepared according to their age, height, weight and physical activity status for 4 weeks (first period). All the patients continued taking the same oral antidiabetic agents as sulphonylureas and biguanides. For the following 6 weeks while conforming to their diabetic diets, the patients consumed the prebiotic soluble fiber mixture of oligofructose and polydextrose at the dose of 20 g/day (second period). For the following 4 weeks, they conformed to their diabetic diets without prebiotics (third period). All the changes caused by prebiotics in blood glucose and lipid fractions were investigated for all periods. Compared with the initial period, the changes observed for the biochemical variables were as follows: fasting blood glucose decreased 12.2±7.2 mg (7.1%) (p0.05) respectively. As conclusion, besides a regular diabetic diet, adding prebiotic soluble fiber to these diets of the type 2 diabetic patients positively effected the blood glucose and lipid fractions.