Eş seçme stratejilerinin yordayıcısı olarak bağlanma stilleri ve akılcı olmayan romantik ilişki inançları
Attachment styles and irrational romantic relationship beliefs as predictors of mate selection strategies
  1. Tez No: 969287
  2. Yazar: BERİTAN GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akılcı olmayan inançlar, Bağlanma stilleri, Eş seçimi, Irrational beliefs, Attachment styles, Mate selection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, bireylerin bağlanma stilleri ve akılcı olmayan romantik ilişki inançlarının, eş seçme stratejilerini yordama düzeyini belirlemektir. Çalışmanın bir diğer amacı ise, eş seçme stratejilerinin yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum, ilişki durumu, ilişki süresi ve ebeveynlerin evlilik tarzı demografik değişkenlerine göre farklılaşmasını incelemektir. Çalışma grubu 18 yaş üstü 850 yetişkin oluşmaktadır. Çalışmaya yalnızca şu an bir romantik ilişkisi olan veya daha önce en az bir romantik ilişki içinde bulunmuş kişiler dahil edilmiştir. Araştırmada bireylerin bağlanma stillerini belirlemek amacıyla, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II) eş seçme stratejilerini belirlemek amacıyla“Eş Seçme Stratejileri Envanteri'' ve akılcı olmayan romantik ilişki inançlarına ilişkin verileri elde etmek için ise ”Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği" kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkileri incelemek için Pearson Korelasyon Analizi, demografik değişkenlere göre farklılıkları saptamak için t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), temel araştırma problemini test etmek için ise Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın temel bulgularını oluşturan regresyon analizi sonuçları, bağlanma stilleri ve akılcı olmayan inançların birlikte, eş seçme stratejilerinin yedi alt boyutunun varyansının anlamlı bir bölümünü yordadığını göstermiştir. Örneğin, 'Aşırı Beklentiler' inancının 'Aşk' stratejisini pozitif yönde anlamlı bir yordayıcısı olduğu; kaçıngan bağlanmanın ise 'Aşk' ve 'Aile Kurumu' gibi stratejileri negatif yönde yordadığı saptanmıştır. Demografik analizler sonucunda, kadınların bekaret ve fiziksel özellikler dışındaki tüm eş seçme stratejilerine erkeklerden anlamlı düzeyde daha fazla önem verdiği saptanmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, bağlanma stilleri ve akılcı olmayan romantik inançların, yetişkinlerin eş seçme stratejilerini anlamada önemli yordayıcılar olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular, bireylerin hem erken dönem bağlanma deneyimlerinin hem de romantik ilişkilere dair geliştirdikleri inançların, potansiyel bir partnerde aradıkları özellikleri şekillendirmede kritik bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the extent to which individuals' attachment styles and irrational romantic relationship beliefs predict their mate selection strategies. Another aim of the study is to examine how mate selection strategies differ according to the demographic variables of age, gender, education level, marital status, relationship status, relationship duration, and parents' marital style. The study group consisted of 850 adults over the age of 18. Only individuals who were currently in a romantic relationship or had previously been in at least one romantic relationship were included in the study. To gather data, the“Experiences in Close Relationships Inventory-II”(ECR-II) was used to determine individuals' attachment styles, the“Mate Selection Strategies Inventory”was used to identify mate selection strategies, and the“Irrational Beliefs in Romantic Relationships Scale”was used to measure irrational romantic relationship beliefs. Pearson Correlation Analysis was employed to examine the relationships between variables, while the t-Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used to identify differences based on demographic variables. To test the main research question, a Multiple Linear Regression Analysis was conducted. The results of the regression analysis, which constitute the main findings of the research, showed that attachment styles and irrational beliefs collectively predicted a significant portion of the variance in the seven sub-dimensions of mate selection strategies. For example, it was found that the 'Excessive Expectations' belief was a significant positive predictor of the 'Love' strategy, whereas avoidant attachment was found to negatively predict strategies such as 'Love' and 'Institution of Family'. The demographic analyses revealed that women placed significantly more importance than men on all mate selection strategies, with the exception of virginity and physical characteristics. In conclusion, this study demonstrates that attachment styles and irrational romantic beliefs are significant predictors for understanding the mate selection strategies of adults. The findings indicate that both individuals' early attachment experiences and the beliefs they develop regarding romantic relationships play a critical role in shaping the characteristics they seek in a potential partner.