Antosiyanin kullanımının spor performansı ve bazı fizyolojik parametreler üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of anthocyanin use on sports performance and some physiological parameters
  1. Tez No: 969297
  2. Yazar: HİLAL ERTÜRK YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH ATAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Beslenme ve Diyetetik, Sports, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Spor, Spor performansı, Nutrition, Sports, Athletic performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı sıklık ve sürede kara mürver tüketiminin spor performansı ve bazı fizyolojik parametreler üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Araştırmaya, 18-23 yaş aralığında 19 erkek sporcu dahil edilmiştir. Çalışma 2 gruptan oluşmaktadır. Gruplar; sporcu olup kara mürver takviyesi tüketen grup ile sporcu kontrol grubudur. Çalışma 4 aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama, ön test aşamasıdır ve sporcuların demografik bilgileri (yaş, boy uzunluğu vs.) ve besin tüketim kayıtları alınmış ve koşu bandı protokolü uygulanmıştır. İkinci, üçüncü ve dördüncü aşamalarda, sporculara farklı sıklık ve sürelerde besin takviyesi verilerek ölçümler tekrarlanmıştır. Araştırmada; Astrand Treadmill Koşu Bandı Testi, laktik asit ölçümü, kan parametreleri ve besin tüketim kaydı veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışmanın istatiksel analizlerini değerlendirmek için istatistik paket programı kullanılmıştır. Tüm değerlerin normal dağılım varsayımlarında, küçük veri setlerinde daha çok tercih edilen Shapiro-Wilk testi kullanılmıştır. Test sonuçlarında tüm değerlerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Farklı zamanlarda uygulanan kara mürver takviyesinin etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılan ölçümler, Tekrarlayan Ölçümler Varyans Analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Ölçümler arasındaki anlamlı farklılıkların belirlenmesinde ise Bonferroni ve En Küçük Anlamlı Fark (LSD – Least Significant Difference) testlerinden yararlanılmıştır. Tüm test sonuçları, anlamlılık düzeyi“p<0,05”kabul edilerek değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, gün aşırı olacak şekilde 7 doz düzenli tüketilen kara mürver takviyesinin egzersizin 3. dakikasında plazma laktat seviyesini azalttığı, aynı zamanda Glutatyon seviyesini arttırmaya yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, düzenli olarak tüketilen kara mürver takviyesinin Malondialdehit seviyesini düşürmeye yardımcı olabileceği, gün aşırı olacak şekilde 7 gün ve 14 gün boyunca düzenli olarak alınan kara mürver takviyesinin, Nitrik Oksit seviyesini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Genel olarak, kara mürver takviyesinin sporcularda antioksidan durumunu iyileştirdiği, bunun da muhtemelen Superoksid Dismutaz ve Glutatyon aktivitelerinin artmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of consuming elderberry at different frequencies and durations on sports performance and some physiological parameters. 19 male athletes between the ages of 18 and 23 were included in the study. The study consists of 2 groups. The groups are: the athlete group consuming elderberry supplements and the athlete control group. The study consists of 4 stages. The first stage is the pre-test stage, and the athletes' demographic information (age, height, etc.) and food consumption records were taken, and the treadmill protocol was applied. In the second, third, and fourth stages, the athletes were given food supplements at different frequencies and durations, and the measurements were repeated. In the study, the Astrand Treadmill Treadmill Test, lactic acid measurement, blood parameters, and food consumption records were used as data collection tools. A statistical package program was used to evaluate the statistical analysis of the study. Under the assumption that all values have a normal distribution, the Shapiro-Wilk test, which is preferred in small data sets, was used. It was determined that all values showed a normal distribution in the test results. Measurements made to evaluate the effects of elderberry supplementation applied at different times were analyzed by the Repeated Measures Analysis of Variance method. Bonferroni and Least Significant Difference (LSD) tests were used to determine significant differences between measurements. All test results were evaluated by accepting the significance level as“p<0.05”. According to the findings, it was determined that elderberry supplementation consumed regularly in 7 doses every other day reduced plasma lactate level at the 3rd minute of exercise and also helped increase Glutathione level. It was also observed that elderberry supplementation consumed regularly may help reduce the Malondialdehyde level, and elderberry supplementation taken regularly every other day for 7 and 14 days reduced the Nitric Oxide level. It is generally thought that elderberry supplementation improves antioxidant status in athletes, and this situation is thought to be probably due to the increase in Superoxide Dismutase and Glutathione activities.