De Novo Parkinson hastalarında antiparkinson ilaçların okuler etkileri
Ocular effects of antiparkinson drugs in De Novo Parkinson patients
  1. Tez No: 969335
  2. Yazar: MERVE ERGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİDAYET ŞENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Dopaminerjik Disfonksiyon, Fotopik Negatif Yanıt, Parkinson Hastalığı, Koroid, Koroid Vasküler İndeksi, Optik Koherens Tomografi, Retina, Dopaminergic Dysfunction, Photopic Negative Response, Parkinson's Disease, Choroid, Choroidal Vascularity Index, Optical Coherence Tomography, Retina
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
DE NOVO PARKİNSON HASTALARINDA ANTİPARKİNSON İLAÇLARIN OKULER ETKİLERİ ÖZET Amaç: Parkinson hastalığı (PH), yaşlı nüfusta sık görülen ilerleyici bir nörodejeneratif hastalıktır. Merkezi sinir sistemindeki dopaminerjik nöron kaybına bağlı olarak motor ve nonmotor semptomlarla seyreder. Retina, santral sinir sisteminin bir uzantısı olması nedeniyle, PH'de oluşan nörodejeneratif değişimlerin gözlenebileceği önemli bir alandır. Özellikle dopaminin retina muhtevasındaki hücrelerin fonksiyonlarında aktif rol oynaması Parkinson hastalığında retinal yapılar ve işlevlerin değerlendirilmesi hastalığın seyrini izlemek açısından önem kazanmıştır. Bu çalışma, henüz tedavi almamış de novo Parkinson hastalarında, antiparkinson tedavilerin; retina ve koroid üzerine, yapısal ve fonksiyonel etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: Bu prospektif tanımlayıcı çalışamaya, Birleşik Krallık Parkinson Hastalığı Derneği Beyin Bankası Kriterleri ile Hareket Bozuklukları Derneği (MDS) tarafından önerilen tanı kriterlerine göre yeni tanı almış, antiparkinson ilaç kullanmayan 20 Parkinson hastasının 40 gözü dahil edilmiştir. almış Optik Koherens Tomografi (OCT) ile Retina Sinir Lifi Tabakası (RNFL), makula ve koroid kalınlıkları (KK) ile Koroid Vasküler İndeksi (CVI), luminal alan (LA), stromal alan (SA) analiz edilmiş; Fotopik Elektroretinografi (ERG)'de Fotopik Negatif Yanıt (PhNR) ile gangliyon hücre fonksiyonları değerlendirilmiştir. Hastalar, tedavi öncesi ve Parkinson tedavisinin birinci ayı sonrası olmak üzere iki farklı vizitte değerlendirilmiştir. Demografik ve klinik verileri analiz edilmiştir. Bulgular: PH'de tedavi öncesi ve sonrası peripapiller RNFL; a ve b dalgası, PhNR latanslarında; PhNR/b oranında anlamlı fark izlenmemiştir (p > 0,05). Ancak, a dalgası, b dalgası, PhNR amplitüdlerinde, LA/SA oranı ve CVI'de artış izlenmiştir (sırasıyla p=<0,001, p=0,001, p=<0,001, p=0,001, p=0,002). Tedavi sonrası SA ise anlamlı azalmıştır (p=0,008). Hastalar nonmotor semptom içeren(n=9) ve içermeyen(n=11) şeklinde ayrıldığında ise tedavi sonrası nonmotor semptom içeren hastlarda; PhNR latansı uzamış, a ve b dalgası amplitüdü, LA/SA ve CVI artmıştır (sırasıyla p=0,025, p=0,020, p=0,049, p=0,026, p=0,041). a ve b dalgası latansı, PhNR amplitüdü ve PhNR/b oranı anlamsız çıkmıştır (p>0,05). Nonmotor semptom içermeyen hastalarda ise tedavi sonrası a dalgası, b dalgası, PhNR amplitüdleri, LA/SA ve CVI artmıştır (sırasıyla p=<0,001, p=0,001, p=0,023, p=0,001, p=0,017). a dalgası, b dalgası, PhNR latansları ve PhNR/b oranı anlamsız çıkmıştır (p>0,05). LA/SA ve CVI'nin gruplar arası karşılaştırması anlamlı çıkmıştır (sırasıyla p=0,006, p=0,006). CVI ile PhNR ve b dalgası amplitüdlerindeki artış korele çıkmıştır (sırasıyla p=0,015, p=0,015). LA/SA oranı ile PhNR ve b dalgası amplitüdlerindeki artış korele çıkmıştır (sırasıyla p=0,012, p=0,007). Sonuç: Bu çalışma antiparkinson tedavilerin retina ve koroid üzerinde hem yapısal hem de fonsiyonel değişikliklere sahip olduğunu göstermektedir. Genel çerçevede dopaminerjik tedavilerin retinal fonksiyonları kısmen iyileştirdiği; bu iyileşmenin nonmotor semptom eşlik eden hastalarda daha az olduğunu tespit edilmiştir. Retinal yapı ve fonksiyonlarının noninvaziv görüntüleme ve elektrofizyolojik yöntemlerle izlenmesi, Parkinson hastalığının erken tanısı ve tedavi yanıtının değerlendirilmesi açısından değerli bir yaklaşım olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
OCULAR EFFECTS OF ANTIPARKINSON DRUGS IN DE NOVO PARKINSON PATIENTS ABSTRACT Objective: Parkinson's disease (PD) is a progressive neurodegenerative disorder common in the elderly, characterized by motor and nonmotor symptoms due to dopaminergic neuron loss in the central nervous system. As the retina is a direct extension of the CNS and contains dopaminergic elements, it offers a valuable window for detecting neurodegenerative changes in PD. This study aimed to evaluate the structural and functional effects of antiparkinsonian treatment on the retina and choroid in newly diagnosed, treatment-naïve de novo PD patients. Methods: This prospective descriptive study included 40 eyes of 20 newly diagnosed Parkinson patients who had not used antiparkinsonian medications, based on the diagnostic criteria of the UK Parkinson's Disease Society Brain Bank and the Movement Disorder Society (MDS). Retinal Nerve Fiber Layer (RNFL), macular and choroidal thickness (CT), Choroidal Vascularity Index (CVI), luminal area (LA), and stromal area (SA) were analyzed using Optical Coherence Tomography (OCT). Ganglion cell function was evaluated using the Photopic Negative Response (PhNR) in photopic electroretinography (ERG). Patients were assessed at two time points: before treatment and one month after initiation of Parkinson treatment. Demographic and clinical data were also analyzed. Results: There was no significant difference in peripapillary RNFL, a and b wave latencies, PhNR latency, and PhNR/b ratio before and after treatment (p > 0.05). However, a wave, b wave, and PhNR amplitudes, LA/SA ratio, and CVI showed significant increases (p ≤ 0.001, p = 0.001, p ≤ 0.001, p = 0.001, p = 0.002, respectively). SA decreased significantly after treatment (p = 0.008). When patients were grouped based on the presence (n = 9) or absence (n = 11) of non-motor symptoms, in those with nonmotor symptoms, PhNR latency was prolonged, and a and b wave amplitudes, LA/SA ratio, and CVI increased (p = 0.025, p = 0.020, p = 0.049, p = 0.026, p = 0.041, respectively). a- and b-wave latencies, PhNR amplitude, and PhNR/b ratio were not statistically significant (p > 0.05). In patients without nonmotor symptoms, a and b wave amplitudes, PhNR amplitude, LA/SA ratio, and CVI significantly increased after treatment (p ≤ 0.001, p = 0.001, p = 0.023, p = 0.001, p = 0.017, respectively), while a and b wave latencies and PhNR/b ratio remained nonsignificant (p > 0.05). Intergroup comparisons of LA/SA and CVI were statistically significant (p = 0.006 for both). Increases in CVI were correlated with increases in PhNR and b-wave amplitudes (p = 0.015 for both). Similarly, increases in LA/SA ratio were correlated with increases in PhNR and b-wave amplitudes (p = 0.012 and p = 0.007, respectively). Conclusion: This study demonstrates that antiparkinsonian treatments induce both structural and functional changes in the retina and choroid. Overall, dopaminergic treatments partially improve retinal functions, though this improvement appears to be less pronounced in patients with accompanying nonmotor symptoms. Monitoring retinal structure and function with noninvasive imaging and electrophysiological methods may serve as a valuable approach for early diagnosis and treatment monitoring in Parkinson's disease.