Çinko sülfat enjeksiyonunun diyabetik kardiyomiyopati üzerine etkisi
Effects of zinc sulfate injection on diabetic cardiomyopathy
  1. Tez No: 969357
  2. Yazar: NADİDE HÜLYA TEMİZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEVKİNAZ DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kardiyoloji, Kimya, Biyokimya, Cardiology, Chemistry, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokimya, Diabetes mellitus, Diabetes mellitus-deneysel, Ekokardiyografi-doppler, Elektrokardiyografi, Kardiyoloji, Biochemistry, Diabetes mellitus, Diabetes mellitus-experimental, Echocardiography-doppler, Electrocardiography, Cardiology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Biyokimyası Ana Bilim Dalı
Özet
Diyabetik kardiyomiyopati (DKMP) diyabetin neden olduğu kalp damar hastalıklarından bağımsız bir patolojidir ve diyabet hastalığının miyokarda doğrudan hücresel düzeyde gerçekleştirdiği bir saldırı olarak tanımlanmaktadır. Çünkü diyabet hastalığı; iskemiden bağımsız olarak sol ventrikül kütlesi, duvar kalınlığı ve arteriyel sertliği olumsuz etkileyebilmektedir. Çinko ise pankreasın beta ve alfa hücrelerinde bulunmaktadır ve insülin reseptör sinyal iletimi, salgılanması ve doku/organel dağıtımı gibi basamaklarda rol oynamaktadır. Ayrıca, serum inflamatuvar belirteçleri ve oksidatif stresi etkileyerek kronik inflamasyonu azaltabilmekte, kofaktör olarak antioksidan enzimlerin sentezinde, lipitlerin, protein ve karbonhidratların metabolizmasında fonksiyon görmektedir. Bu araştırmanın amacı; Streptozotosin ile deneysel diyabet modeli oluşturulmuş ratlarda, intraperitonal çinkosülfat (ÇS) enjeksiyonunun kardiyomiyopatik belirteçler üzerindeki etkisinin histopatolojik ve biyokimyasal olarak araştırılmasıdır. Her grupta 7 olmak üzere toplam 28 rat çalışmaya dahil edilmiştir. Diyabetik ve diyabetik olmayan şeklinde randomize edilen ratlar, sonrasında deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Deney gruplarına ÇS ile formüle edilmiş enjeksiyon 6 mg/kg/gün dozunda 8 hafta boyunca uygulanmıştır. Çalışma süresi boyunca tüm ratlar ayrı kafeslerde, 12 saat gündüz 12 saat gece düzeninde, sabit sıcaklık ve nem altında laboratuvar şartlarında barındırıldı. Ayrıca musluk suyu ve ad. libitum ile beslendi. Çalışma sonunda elektrokardiyografik ve ekokardiyografik inceleme, plazma Pro-BNP ve kopeptin düzeyi ölçme, histopatolojik değerlendirme yapılmıştır. ÇS enjeksiyonu diyabetik ratlarda serum BNP ve kopeptin düzeyi ortalamalarını olumlu yönde etkiledi, özellikle kopeptin seviyesinin diyabetik çinko sülfat uygulanan ratlarda düşük olması anlamlıdır. Bazı EKG parametreleri, ejeksiyon fraksiyonu, end diyastol volüm ve end sistol volüm parametreleri ÇS yapılmayan diyabetik ratlara göre istatistiksel olarak daha iyi bulundu. Histopatolojik incelemede ise, ÇS uygulanan diyabetik ratların kalp dokusunda patolojik bulguların daha az olduğu, ÇS uygulamasının miyositer protektif etki sağladığı sonuçlarına ulaşıldı. Sonuç olarak; bu çalışma DM'nin kalp üzerinde önemli patolojik bulgulara yol açtığını, çinko sülfat tedavisinin ise bu patolojik bozuklukları azalttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Diabetic cardiomyopathy is a pathology independent of diabetic cardiovascular diseases and is defined as an attack that diabetes directly carries out on the myocardium at the cellular level. Because diabetes can negatively affect left ventricular mass, wall thickness and arterial stiffness unrelated to ischemia. Zinc is found in beta and alpha cells of the pancreas and plays a role in steps such as insulin receptor signaling, secretion and distrubution to issue/organelle. In addition, it can reduce chronic inflammation by affecting serum inflammatory markers and oxidative stress, and gets functions as a cofactor in the synthesis of antioxidant enzymes and in the metabolism of lipids, proteins and carbohydrates. The aim of this study is to investigate the effect of intraperitoneal zinc sulphate injection on cardiomyopathic markers in experimental diabetic rats histopathologically and biochemically. A total of 28 rats, 7 in each group, were included in the study. Firstly, the rats randomized as diabetic and non-diabetic, and then they were divided into experimental and control groups. Zinc sulphate injection was administered to the experimental groups at a dose of 6 mg/kg/day for 8 weeks. Throughout the study, all rats were housed in individual cages under laboratory conditions, with a 12-hour light/dark cycle, and constant temperature and humidity. They were also fed tap water ad libitum. At the end of the study, electrocardiographic and echocardiographic examinations, plasma Pro-BNP and kopeptin levels were measured, and histopathological evaluations were performed. Injection of zinc sulphate positively affected the mean serum BNP and copeptin levels in diabetic rats. It is particularly significant that copeptin levels were lower in diabetic rats treated with zinc sulfate. Some ECG parameters, ejection fraction, end-diastolic volume, and end-systolic volume, were statistically significantly better than not treated groups. In histopathological examination, it was concluded that pathological findings were less in the heart tissue of diabetic rats administered zinc sulfate and that zinc sulfate cure provided a myocytic protective effect. In conclusion; this study demonstrated that DM causes significant pathological findings in the heart, and that zinc sulfate treatment reduces these pathological abnormalities.