6 şubat 2023 depremini yaşayan Hatay Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan aile hekimlerinin afete hazır olma durumu ve birinci basamak sağlık hizmetleri sunumu hakkında deneyimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the preparedness and experiences of family physicians working in Family Health Centers in Hatay during the February 6, 2023 earthquakes regarding primary health care service delivery
  1. Tez No: 969371
  2. Yazar: AHMET ARAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR DÖNER GÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, birinci basamak, afet yönetimi, deprem, Hatay, psikososyal destek, Family medicine, primary care, disaster management, earthquake, Hatay, psychosocial support
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
6 ŞUBAT 2023 DEPREMİNİ YAŞAYAN HATAY AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ÇALIŞAN AİLE HEKİMLERİNİN AFETE HAZIR OLMA DURUMU VE BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİ SUNUMU HAKKINDA DENEYİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: 6 Şubat 2023 depremlerini yaşayan Hatay'daki aile sağlığı merkezlerinde (ASM) çalışan aile hekimlerinin afet öncesi hazırlık düzeyi, afet sırası ve sonrasındaki deneyimleri ile birinci basamak hizmet sunumunda yaşanan sorunları değerlendirmek. Yöntem: Hatay'da görev yapan aile hekimleriyle yürütülen kesitsel saha araştırması. Bulgular: Katılımcıların %25,5'i afet konusunda herhangi bir eğitim aldığını, %68,5'i aldığı eğitimleri yetersiz bulduğunu belirtti. ASM'lerde düzenli deprem tatbikatı oranı %2, acil durum çantası/ekipman bulunurluğu %20,8; binalarını deprem açısından güvenli görenlerin oranı %18,1'dir. Bireysel eylem planı sahibi olanlar %12,8'dir. Deprem sonrası %75,2 aktif görev yaptı; ilk 6 ayda %62,4'ü kendi merkezinde çalışabildi. Akut dönemde en sık sorunlar psikolojik yorgunluk (%69,8), koordinasyon (%62,4), ekipman (%59,7) ve fiziki bina (%57) eksiklikleriydi; kronik dönemde psikolojik yorgunluk %77,9'a yükseldi. Hizmet alanlarında akut dönemde aşı (%85,9), kronik hastalık izlemi (%83,2), kanser taramaları (%80,5) ve gebe izlemlerinde (%78,5) belirgin aksamalar raporlandı. Psikososyal destek alanların oranı %6,7'dir. Sonuç: Elde edilen sonuçlar, ASM düzeyinde afet hazırlık ve müdahale kapasitesinin artırılmasının yalnızca hizmet sürekliliğini güvence altına almakla kalmayıp aynı zamanda afet sonrası toplum sağlığının korunması açısından da kritik rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE PREPAREDNESS AND EXPERIENCES OF FAMILY PHYSICIANS WORKING IN FAMILY HEALTH CENTERS IN HATAY DURING THE FEBRUARY 6, 2023 EARTHQUAKES REGARDING PRIMARY HEALTH CARE SERVICE DELIVERY Objective: To evaluate the preparedness level before the disaster, the experiences during and after the disaster, and the problems encountered in the delivery of primary healthcare services by family physicians working in Family Health Centers (FHCs) in Hatay, who experienced the February 6, 2023 earthquakes. Method: A cross-sectional field study conducted with family physicians working in Hatay. Results: Of the participants, 25.5% stated that they had received any training on disasters, and 68.5% considered the training they received to be inadequate. The rate of regular earthquake drills in FHCs was 2%; the availability of emergency bags/equipment was 20.8%; and 18.1% considered their buildings safe against earthquakes. The rate of those who had an individual action plan was 12.8%. After the earthquake, 75.2% actively worked; within the first six months, 62.4% were able to work in their own centers. The most common problems in the acute phase were psychological fatigue (69.8%), coordination (62.4%), lack of equipment (59.7%), and inadequate physical infrastructure (57%). In the chronic phase, psychological fatigue increased to 77.9%. In service areas, significant disruptions were reported in the acute phase in vaccination (85.9%), chronic disease follow-up (83.2%), cancer screenings (80.5%), and prenatal care (78.5%). The rate of those receiving psychosocial support was 6.7%. Conclusion: The findings reveal that enhancing disaster preparedness and response capacity at the FHC level not only ensures continuity of services but also plays a critical role in protecting community health after disasters.