Sürdürülebilir planlama kapsamında peyzaj ekolojik riski ve ekosistem hizmetlerinin değerlendirilmesi: Aydın örneği
Assessment of landscape ecological risk and ecosystem services in the scope of sustainable planning: The case of Aydin
  1. Tez No: 969472
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖZSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. EBRU ERSOY TONYALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Peyzaj Ekolojik Riski (PER), Ekosistem Hizmetleri, CORINE Arazi Örtüsü, Zamansal Değişim, Mekânsal Planlama, Landscape Ecological Risk (PER), Ecosystem Services, CORINE Land Cover, Temporal Change, Spatial Planning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Aydın ili ölçeğinde peyzaj ekolojik risklerinin zamansal ve mekânsal örüntülerini analiz ederek, bu risklerin çoklu ekosistem hizmetleri (karbon depolama, biyokütle üretimi, mikroklima düzenleme vb.) üzerindeki etkilerini kapsamlı biçimde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada, 1990, 2006 ve 2023 yıllarına ait CORINE Arazi Kullanım/Arazi Örtüsü verileri değerlendirilmiş; Landsat uydu görüntülerinden türetilen Arazi Yüzey Sıcaklığı, karbon depolama ve biyokütle göstergeleri analiz edilerek ekosistem hizmetlerinin mekânsal ve zamansal değişimi incelenmiştir. Parçalanma, izolasyon ve baskınlık metriklerinden yararlanılarak oluşturulan Peyzaj Ekolojik Risk (PER) haritaları, kentsel yayılım, tarımsal dönüşüm ve arazi kullanımındaki değişimlerin peyzaj bütünlüğünü zayıflatarak ekosistem hizmetleri üzerinde baskı yarattığını göstermektedir. Bulgular, PER değerlerinin yıllar içinde arttığını, bu artışın ekosistem hizmetlerinin sürekliliği ve kalitesi üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca PER ile çoklu ekosistem hizmetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve güçlü negatif ilişki belirlenmiş; bu ilişkinin gelecekteki mekânsal planlama, ekolojik koridor tasarımı ve doğa temelli çözümler geliştirme süreçlerinde kritik öneme sahip olduğu vurgulanmıştır. Çalışmanın sonuçları, ekosistem hizmetlerinin korunması, ekolojik risklerin yönetimi ve sürdürülebilir arazi kullanım kararlarının bilimsel temellere dayandırılması açısından önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to comprehensively examine the temporal and spatial patterns of landscape ecological risks in Aydın Province and to reveal the impacts of these risks on multiple ecosystem services, including carbon storage, biomass production, and microclimate regulation. The study evaluates CORINE Land Use/Land Cover data from 1990, 2006, and 2023; analyzes Land Surface Temperature, carbon storage, and biomass indicators derived from Landsat satellite imagery to investigate the spatial and temporal dynamics of ecosystem services. Landscape Ecological Risk (PER) maps, produced using fragmentation, isolation, and dominance metrics, demonstrate how urban expansion, agricultural transformation, and land use change weaken landscape integrity and exert pressure on ecosystem services. Findings indicate that PER values have increased over time, negatively affecting the continuity and quality of ecosystem services. Moreover, a statistically significant and strong negative relationship between PER and multiple ecosystem services was identified, highlighting its critical importance in future spatial planning, ecological corridor design, and the development of nature-based solutions. The results provide valuable scientific insights for policy-making processes aimed at protecting ecosystem services, managing ecological risks, and supporting sustainable land use decisions.