Avustralya ile Türkiye'nin önde gelen drama dergilerinde yayımlanmış makalelerin yöntem boyutunda karşılaştırılması
A methodological comparison of articles published in leading drama magazines in Australia and Türkiye
- Tez No: 969497
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN METİNNAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Drama, Drama eğitimi, Drama öğretimi, Yaratıcı drama, Drama, Drama education, Drama teaching, Creative drama
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yaratıcı Drama Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Avustralya'da yayımlanan NJ Drama Australia Journal'la Türkiye'de yayımlanan Yaratıcı Drama Dergisi'nde yer alan makalelerin yöntem boyutunda karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelinde gerçekleştirilen araştırmada her iki derginin açık erişimli tüm sayılarından derlenen toplam 394 makalenin yöntemsel bileşenleri, araştırma türü, araştırma deseni, veri toplama araçları ve analiz teknikleri açısından betimsel analiz kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular, NJ Drama Australia Journal makalelerinin %89'u nitel, %10'u karma, yalnızca %1'inin nicel yöntemlere yer verdiğini, Türkiye'de ise Yaratıcı Drama Dergisi makalelerinin %67'sinin nitel, %17'sinin karma, %17'sinin nicel araştırma desenine sahip olduğunu göstermektedir. Her iki ülkenin dergilerinde en yaygın nitel desenler temel nitel araştırma ve durum çalışması olarak belirlenirken, veri toplamada doküman incelemesi, yarı yapılandırılmış görüşme ve yapılandırılmamış gözlem en çok tercih edilen araçlar arasındadır. Analiz boyutundaysa tematik ve içerik analiz tekniklerinin öncelikli olduğu saptanmıştır. Sonuçlar, Avustralya'nın drama araştırmalarında nitel yaklaşımlara odaklanırken, Türkiye'de nicel ve karma yöntem kullanımının görece daha yaygın olduğunu ortaya koymuş, her iki ülke arasında araştırma kültürü ve kurumsal öncelikler bağlamında farklılıklarla benzerlikler bulunduğunu göstermiştir. Elde edilen veriler, yaratıcı drama alanında yöntemsel çeşitliliğin artırılması ve uluslararası iş birliklerinin güçlendirilmesi için yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to comparatively examine the methodological dimension of the articles published in the NJ Drama Australia Journal in Australia and the Yaratıcı Drama Dergisi in Turkey. In the research conducted using the survey model, the methodological components of a total of 394 articles collected from all open-access issues of both journals were evaluated through descriptive analysis in terms of research type, research design, data collection instruments, and analysis techniques. The findings indicate that 89% of the NJ Drama Australia Journal articles were qualitative, 10% were mixed, and only 1% employed quantitative methods, whereas in Turkey, 67% of the Yaratıcı Drama Dergisi articles were qualitative, 17% mixed, and 17% quantitative in research design. While the most common qualitative designs in both countries' journals were basic qualitative research and case study, document review, semi-structured interview, and unstructured observation were the most preferred data collection instruments. In terms of analysis, thematic and content analysis techniques were found to be predominant. The results revealed that Australia focuses on qualitative approaches in drama research, whereas the use of quantitative and mixed methods is relatively more widespread in Turkey, and that there are both differences and similarities between the two countries in the context of research culture and institutional priorities. The data obtained are instructive for increasing methodological diversity in the field of creative drama and for strengthening international collaborations.