Farklı kaynaklardan izole edilen aktinomisetlerden ekstraselüler pigment karakterizasyonu ve bazı biyofonksiyonel özelliklerin incelenmesi
Characterization of extracellular pigments from actinomycetes isolated from different sources and investigation of some biofunctional properties
  1. Tez No: 969496
  2. Yazar: MEHMET ONUR KARTAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE BARAN EKİNCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Gıda Mühendisliği, Biyoteknoloji, Microbiology, Food Engineering, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Aktinomisetler, Antibakteriyel aktivite, Antikanser, Karakterizasyon, Melaninler, Pigmentler, Streptomyces, Özüt, Actinomycetes, Antibacterial activity, Anticancer, Characterization, Melanins, Pigments, Streptomyces, Extract
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin farklı bölgelerinden (Burdur, Denizli, Kütahya, Balıkesir) alınan 49 toprak ve 4 çamur örneğinden izole edilen 130 aktinomiset ile daha önceki projelerden elde edilen 45 aktinomiset olmak üzere toplam 175 izolat, ekstraselüler pigment üretimi açısından değerlendirilmiştir. Pigment üretimi gösteren 71 izolat arasından seçilen Streptomyces griseorubens K3, Streptomyces variabilis B23 ve Streptomyces variabilis B25 suşlarının kültürel ve morfolojik özellikleri incelendikten sonra tür tanımı yapılmıştır. Bu suşların kültür ortamından durağan faz sonunda elde edilen pigment ekstraktları detaylı yapısal analizlere tabi tutulmuştur. Melanin pigmentlerinin yapısal karakterizasyonu için UV-Vis, FT-IR, ¹H NMR, SEM-EDS ve LC-MS Q-TOF analizleri gerçekleştirilmiştir. Tüm suşlardan elde edilen ekstraktların ömelanin, feomelanin ve nöromelanin bileşenlerini içerdiği belirlenmiştir. Streptomyces variabilis B23 suşuna ait ekstrakte melanin, test edilen tüm Gram-negatif ve Gram-pozitif bakterilere karşı anti-bakteriyel etki göstermiştir. Streptomyces variabilis B25 suşundan elde edilen ekstrakte melanin ise, SW-620 kolon kanseri ve CCD18Co normal kolon hücre hatları üzerinde test edilmiş ve IC50 değerleri 1000 µg/mL'den büyük olarak bulunmuştur. Çalışma, S. griseorubens ve S. variabilis türleri tarafından ekstrakte edilen ilk melaninler olmasının yanı sıra Streptomyces melaninlerinin yapısal çeşitliliğini, anti-bakteriyel ve anti-kanser özellikleri ile bir arada ortaya koyması açısından literatürde öncü olma niteliğini taşımaktadır. Elde edilen veriler, doğal kaynaklı melanin pigmentlerinin biyoteknolojik potansiyelleri ile ilgili önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, a total of 175 isolates, including 130 actinomycetes isolated from 49 soil and 4 mud samples collected from different regions of Turkey (Burdur, Denizli, Kütahya, Balıkesir) and 45 actinomycetes obtained from previous projects, were evaluated for extracellular pigment production. Among the 71 isolates showing pigment production, Streptomyces griseorubens K3, Streptomyces variabilis B23, and Streptomyces variabilis B25 strains were selected, and their cultural and morphological characteristics were examined before species identification. Pigment extracts obtained from the culture medium at the end of the stationary phase were subjected to detailed structural analysis. UV-Vis, FT-IR, ¹H NMR, SEM-EDS, and LC-MS Q-TOF analyses were performed for the structural characterization of melanin pigments. It was determined that the extracts obtained from all strains contained eumelanin, pheomelanin, and neuromelanin components. Melanin extracted from the Streptomyces variabilis B23 strain exhibited antibacterial activity against all Gram-negative and Gram-positive bacteria tested. Melanin extracted from the Streptomyces variabilis B25 strain was tested on SW-620 colon cancer and CCD18Co normal colon cell lines and found to have IC50 values greater than 1000 µg/mL. This study is pioneering in the literature in that it is the first to extract melanin from S. griseorubens and S. variabilis species and to reveal the structural diversity of Streptomyces melanins and their antibacterial and anticancer properties. The obtained data provide important insights into the biotechnological potential of naturally derived melanin pigments.