A case study of challenges faced by novice EFL teachers: Readiness and adaptation
Yabancı dil olarak İngilizce aday öğretmenlerinin karşılaştığı zorluklar hakkında bir örnek çalışma: Hazır bulunuşluk ve uyum
  1. Tez No: 969519
  2. Yazar: GÜLNUR NERMİN EFEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI MİRİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: mesleğe yeni başlayan İngilizce öğretmenleri, uyum sorunları, hizmet öncesi eğitim, hazır bulunuşluk, yeni eğitim programı, novice EFL teachers, adaptation challenges, pre-service training, readiness, new curriculum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de, Yabancı Dil Olarak İngilizce (EFL) öğretmenleri, mesleğe başlamadan önce kapsamlı bir hizmet öncesi eğitiminden geçerler. İyi tasarlanmış bir eğitim almış olup başarısıyla tanınan kurumlardan mezun olmalarına rağmen, birçok öğretmen okullarında uyum sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Var olan araştırmalar, yeni öğretmenlerin mesleğe uyum sorunlarını ve hazır olma algılarını belli bir düzeye kadar incelemesine rağmen, kaliteli öğretmen yetiştirmenin mümkün olabilmesi için iki olgunun bağlantı kurularak incelenmesi gerekmektedir. Ayrıca, 2018 yılında uygulanmaya başlanan yeni eğitim müfredatının ilk çıktıları olan 2022 mezunu öğretmenlerin mesleğe uyum sorunları ve hazır olma algıları ile ilgili alanda önemli bir boşluk bulunmaktadır. Bu nitel örnek olay çalışması, Ankara'daki prestijli bir devlet üniversitesinin İngilizce Dili Eğitimi Bölümü'nden mezun olan sekiz yeni EFL öğretmeninin karşılaştığı uyum sorunlarını incelemeyi ve mesleki hazır bulunuşluklarına ilişkin bakış açılarını ele almayı amaçlamıştır. Katılımcılar ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Veri toplama için, bireysel yarı yapılandırılmış görüşmeler ve açık uçlu sorulardan oluşan anketler kullanılmıştır. Toplanan verileri analiz etmek için tematik analiz ve doğrudan alıntılar kullanılmıştır. Çalışma, yeni EFL öğretmenlerinin uyum zorluklarını kategorilere ayırmakta ve hazır bulunuşluk algılarına göre hizmet öncesi eğitimlerini değerlendirmektedir. Aynı zamanda sonuçlar geçmiş çalışmalarla ilişkilendirilerek tartışılmıştır. Çalışmanın İngiliz Dili Eğitiminde kaliteli öğretmen yetiştirmek adına alana ışık tutacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In Türkiye, English as a Foreign Language (EFL) teachers undergo comprehensive pre-service training prior to entering the field as teachers in schools. Despite receiving well-designed training and graduating from reputable institutions, many teachers encounter adaptation challenges in their schools. Although existing studies have examined the problems of adaptation to the profession and perceptions of readiness of novice teachers to a certain extent, in order to train high quality teachers, the two phenomena need to be examined in a way that is related to them. In addition, there is a significant gap in the field regarding the problems of adaptation to the profession and perceptions of readiness of teachers graduating in 2022, which are the first outputs of the new curriculum that started to be implemented in 2018 in education faculties. This qualitative case study aimed to examine the adaptation problems encountered by eight novice EFL teachers who graduated from the English Language Teaching Department of a prestigious state university in Ankara, Türkiye and to address their perspectives on their professional readiness. The participants were selected using the criterion sampling method. For the data collection, individual semi-structured interviews and surveys consisting of open-ended questions were utilized. Thematic analysis and direct quotations were employed to analyze the collected data. The study categorizes novice EFL teachers' adaptation challenges and evaluates their pre-service training based on their perceived readiness. It also relates findings to previous research and discusses results. The study is expected to shed light on improving English language teacher education.