A multifaceted approach to challenges faced by nnests: A comparative case study of a private and a state secondary school in turkey
Anadili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenlerinin karşılaştıkları zorluklara ilişkin çok yönlü bir yaklaşım: Türkiye'de bir özel ve bir devlet ortaokulu üzerine karşılaştırmalı bir durum çalışması
  1. Tez No: 586968
  2. Yazar: ZÜLAL ÖLMEZ İSTANBULLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anadili İngilizce olan İngilizce öğretmeni, anadili İngilizce olmayan İngilizce öğretmeni, zorluklar, bağlamsal faktörler, NEST, NNEST, challenges, contextual factors
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
İngilizce küresel bir dil haline geldiğinden beri, anadili İngilizce olan İngilizce öğretmeni ve anadili İngilizce olmayan İngilizce öğretmeni ikilemi tartışmalı bir konu haline gelmiştir. Her ne kadar önceki çalışmalar iki grubun da güçlü ve zayıf yönlerine odaklanmış olsa da, az sayıda çalışma anadili İngilizce olmayan İngilizce öğretmeni olmanın zorluklarına ve İngilizce öğretmenlerinin bu zorlukların üstesinden nasıl geldiğine odaklanmıştır. Bu nedenle, bu karma yöntemli karşılaştırmalı örnek olay incelemesi sadece anadili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenlerinin karşılaştığı zorlukların nedenlerini ve sonuçlarını araştırmakla kalmamış, aynı zamanda bağlamsal ve bireysel faktörlerin bu zorlukların yaşanma ve ele alınma şeklini nasıl etkilediğini incelemiştir. Çalışmanın örneklemini Hatay'da bir özel okul bir devlet okulu olmak üzere çok tanınmış iki ortaokulda çalışan 10 İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Nicel veriler, 2018-2019 akademik yılı bahar döneminde katılımcılara uygulanan bir anket aracılığı ile toplanmıştır. Ardından, nitel veriler, ankette bulunan açık uçlu sorular ile her katılımcı ile gerçekleştirilen sınıf gözlemleri ve yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığı toplanmıştır. Nicel bulgular SPSS 22 versiyonu kullanılarak analiz edilirken, nitel verileri analiz etmek için tematik analiz kullanılmıştır. Bulgular, her iki okulda görev yapan öğretmen grubunun da en çok öğrenci kaynaklı zorluklarla karşılaştığını göstermiştir. Öğretmen kaynaklı zorluklar ve kurum kaynaklı sorunlara bakıldığında devlet okulunda görev yapan öğretmenlerin daha çok problem yaşadığı saptanmıştır. Devlet okulu öğretmenleriyle karşılaştırıldığında; özel okul öğretmenlerinin karşılaştıkları zorluklarla daha etkili bir biçimde başa çıktıkları ortaya çıkmıştır. İki grup arasında ortaya çıkan farklılıkların bağlamsal faktörler ve bireysel farklılıklar ile ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara dayanılarak, Türkiye'de görev yapan İngilizce öğretmenlerinin nasıl güçlendirilebileceği konusunda önemli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As English has become a global language, dichotomy of NESTs (Native English speaking Teachers) and NNESTs (Non-native English speaking Teachers) has become a controversial issue. Although previous studies focused on strengths and weaknesses of two groups, few studies have focused on challenges of being a NNEST and how NNESTs overcome those challenges. Therefore, this mixed-method comparative case study does not only investigate the causes and outcomes of the difficulties encountered by NNESTs, but it also highlights how contextual and individual factors influence the way those challenges are experienced and handled. Sample of the study consists of 10 NNESTs from two highly reputed secondary schools in Hatay; one state school and one private school. The quantitative data were gathered by use of a close-ended questionnaire administered to participants at the spring term of 2018-2019 academic year. Classroom observations and semi-structured interviews were conducted with each participant in order to obtain qualitative data which was also obtained from the open-ended questions included in the questionnaire. Quantitative findings were analyzed by use of SPSS version 22 while thematic analysis was used to analyze qualitative data. The findings indicated that both group of NNESTs mostly experienced student-related challenges. However, teacher-related challenges and institution-related challenges were found higher in state school part. When compared with state school teachers; private school teachers were found much more effective in dealing with the challenges they face, which was associated with contextual differences between two schools as well as individual differences among the participants. The study has important suggestions as to how the NNESTs working in Turkey can be empowered based on the findings obtained.