مشاريع التنمية المستدامة في محافظة الكرك (الأردن) بين عامي 2000-2020م دراسة جغرافية اجتماعية واقتصادية
2000-2020 yılları arasında karak ilinde sürdürülebilir kalkınma projeleri: Coğrafi, sosyal ve ekonomik bir çalışma
- Tez No: 969537
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMAD ALİ ALAHMAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Ekonomik ve Sosyal Politikalar, Karak İl, Sustainable Development, Economic and Social Policy, Karak Governorate
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın önemi, Karak Valiliği'nde yürütülen sürdürülebilir kalkınma projelerine dair bilimsel bir çerçeve sunmasından kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda, bölge halkını etkileyen çeşitli sosyal ve ekonomik sorunların çözümüne katkı sağlamaktadır. Uygulama açısından ise, kalkınma projelerinin etkinliğini artıracak ve bu projeleri doğru bir yöne sevk edecek öneriler sunarak karar vericilere ve planlamacılara rehberlik etmektedir. Bu araştırma, Karak Valiliği'nde 2000–2020 yılları arasında uygulanan sürdürülebilir kalkınma projelerinin mevcut durumunu analiz etmeyi, hayata geçirilen proje türlerini incelemeyi, kalkınma sürecini etkileyen coğrafi, sosyal ve ekonomik faktörlerin rolünü değerlendirmeyi, kalkınmayı destekleyen unsurları ve kalkınma projelerinin uygulanmasında karşılaşılan zorlukları ortaya koymayı ve bu zorlukların nasıl aşılabileceğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma nitel yöntemle yürütülmüş ve veri toplamak amacıyla yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Çalışma, Karak Valiliği'nde kalkınma alanında uzmanlaşmış ve karar alma süreçlerinde aktif rol oynayan 30 katılımcıdan oluşan bir örneklem grubuyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları, çalışmanın kapsadığı dönemde Karak Valiliği'nde yaşam standartlarını iyileştirmeye, yerel ekonomiyi güçlendirmeye ve altyapıyı geliştirmeye yönelik çeşitli kalkınma projelerinin uygulandığını ortaya koymuştur. Ancak, bu projeler ekonomik ve sosyal bütünleşmeyi engelleyen çeşitli engellerle karşılaşmıştır. Özellikle eğitim çıktılarının iş gücü piyasasının ihtiyaçlarıyla yeterince örtüşmemesi, gençler arasında işsizlik oranlarının artmasına yol açmış ve bu durum, ilgili sektörün sürdürülebilir kalkınmaya olan katkısını sınırlamıştır..
Özet (Çeviri)
This study gains significance by offering a scientific perspective on sustainable development projects in the Karak Governorate. It contributes to addressing several social and economic challenges affecting the local population. Its practical relevance lies in providing policymakers and planners with a set of recommendations aimed at enhancing the effectiveness of development projects and directing them toward appropriate and sustainable paths. The study aims to analyze the current status of sustainable development projects implemented in Karak Governorate during the period 2000–2020. It seeks to examine the types of projects undertaken, assess the impact of geographical, social, and economic factors on the development process, identify the key enablers of development, explore the challenges facing the implementation of development initiatives, and propose viable solutions to overcome these obstacles. A qualitative research methodology was adopted, employing semi-structured interviews to collect data from a purposive sample of 30 participants who are experts and decision-makers in the field of development within the governorate. The findings reveal that, during the study period, Karak Governorate witnessed the implementation of several development projects targeting improved living standards, enhancement of the local economy, and infrastructure development. However, these projects encountered a range of challenges that hindered economic and social integration. Chief among these challenges was the misalignment between educational outputs and labor market needs, which contributed to increased youth unemployment and, in turn, limited the contribution of the sector to sustainable development..