Paphlagonıa Hadrıanopolısi hamam ve çeşme mimarisi
The architecture of baths and fountains in Paphlagonia Hadrianopolis
- Tez No: 969548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL NAZLI SOYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Hadrianopolis, Hamamlar, Mimari, Paphlagonia, Çeşmeler, Hadrianopolis, Baths, Architectural, Paphlagonia, Fountains
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Paphlagonia Hadrianopolisi, Karabük ili Eskipazar ilçe merkezinin batısında, 3 km uzaklıktaki Viranşehir'de yer almaktadır. Erken Kalkolitik Döneme ait yerleşim izlerine rastlanan kentin, en parlak dönemini Erken Bizans Döneminde yaşadığı, kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan yapılardan ve sikke, seramik gibi buluntulardan anlaşılmaktadır. MS 4. yüzyıl ile 6. yüzyıl arasına tarihlenen dini, sivil ve savunma mimarisi örneklerinin yanı sıra iki hamam ve iki çeşme yapısı bulunmaktadır. Söz konusu Güney Hamamı, Kuzeybatı Hamamı ve İç Kale Çeşmesi Geç Antik Çağ Erken Bizans Döneminde MS 5. ve 6. yüzyıl arasında inşa edilmişken, Vaftizhane Çeşmesi ise Orta Bizans Dönemi MS 10-11. yüzyıllar arası mimari kuruluş ve inşa teknikleri hakkında önemli bilgiler vermektedir. Bu çalışmada Hadrianopolis'teki hamam ve çeşme yapıları incelenmiş, belgelenmiş ve benzer örnekleriyle karşılaştırmalı değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Hadrianopolis of Paphlagonia is located in Viranşehir, 3 km to the west of Eskipazar district centre of Karabük province. Traces of settlement dating back to the Early Chalcolithic Period are found in the city, and it is understood from the buildings and finds such as coins and ceramics unearthed as a result of the excavations that the city lived its most brilliant period during the Early Byzantine Period. There are examples of religious, civil and defence architecture dating between the 4th and 6th centuries AD, as well as two baths and two fountain structures. The Southern Bath, the Northwestern Bath and the Inner Castle Fountain were built between the 5th and 6th centuries AD in the Late Antiquity Early Byzantine Period, while the Baptistery Fountain provides important information about the architectural foundation and construction techniques between the 10th and 11th centuries AD in the Middle Byzantine Period. In this study, the baths and fountain structures in Hadrianopolis were analysed, documented and evaluated comparatively with similar examples.