Cerrahi hemşirelerinin eras protokolleri ve kullanımına yönelik bilgi durumlarının incelenmesi: Batı Karadeniz Bölgesi örneği
Examination of the knowledge of surgical nurses about eras protocols and their use: The example of Western Black Sea Region
- Tez No: 969611
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL IŞIK ANDSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi hemşirelik, Hastane hemşireleri, Nursing staff-hospital
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu tanımlayıcı ve kesitsel araştırma, Batı Karadeniz Bölgesi'nde görev yapan cerrahi hemşirelerin Cerrahi Sonrası Hızlandırılmış İyileşme Protokollerine (Enhanced Recovery After Surgery – ERAS) ilişkin bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Kasım 2023-Mayıs 2024 tarihleri arasında bir eğitim ve araştırma hastanesi, bir üniversite hastanesi ve iki devlet hastanesinin cerrahi kliniklerinde görev yapan toplam 150 cerrahi hemşire oluşturmuştur. Veriler, literatür doğrultusunda hazırlanıp uzman görüşleriyle kapsam geçerliği sağlanan“Sosyodemografik Bilgi Formu”ve“Cerrahi Hemşirelerin ERAS Protokollerine Yönelik Bilgi Formu”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, iki bağımsız grup için bağımsız gruplarda T-Test, üç ve daha fazla grup için tek yönlü ANOVA testi ve sürekli değişkenler için Pearson korelasyon analizi uygulanmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; hemşirelerin %25,3'ü ERAS protokolleri hakkında bilgi sahibi olduğunu, %10,7'si bu konuda bir bilimsel etkinliğe katıldığını ve %22,7'si çalıştığı kurumda ERAS protokollerinin uygulandığını belirtmiştir. Hemşirelerin ERAS protokollerine ilişkin genel bilgi puanı ortalaması 7,95 ± 7,91, ameliyat öncesi bilgi puanı ortalaması 8,55 ± 5,7, ameliyat sırası bilgi puanı ortalaması 2,79 ± 2,62 ve ameliyat sonrası bilgi puanı ortalaması 3,82 ± 2,61 olarak tespit edilmiştir. Eğitim düzeyi yüksek olan hemşirelerin ERAS bilgi puanlarının istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek olduğu (p=0,03), ERAS protokolleri hakkında bilgi sahibi olan ve bu konuda bilimsel etkinliğe katılan hemşirelerin bilgi puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p=0,00). Ayrıca, ERAS protokollerinin uygulandığı kurumlarda çalışan hemşirelerin genel bilgi ve ameliyat sonrası bilgi puanları daha yüksek bulunmuştur. Çalışma birimi değişkenine göre ise, ameliyathane biriminde görev yapan hemşirelerin ameliyat sırası (p=0,00) ve ameliyat sonrası (p=0,01) bilgi puanlarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; çalışmaya katılan cerrahi hemşirelerin ERAS protokollerine ilişkin bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda, hemşirelerin bilgi düzeylerinin artırılmasına yönelik olarak kurumlarda düzenli hizmet içi eğitim programları düzenlenmesi, bilimsel etkinliklere katılımın desteklenmesi ve kanıta dayalı uygulamaların aktif takibinin teşvik edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive and cross-sectional study was conducted to determine the level of knowledge of surgical nurses working in the Western Black Sea Region regarding Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) protocols. The study sample consisted of a total of 150 surgical nurses working in the surgical clinics of a training and research hospital, a university hospital, and two state hospitals between November 2023 and May 2024. The data were collected using the 'Sociodemographic Information Form' and 'Information Form on Surgical Nurses' ERAS Protocols', which were prepared in line with the literature and provided content validity with expert opinions. In the analysis of the data, descriptive statistics, Independent Sample T-Test for two independent groups, One Way ANOVA test for three or more groups, and Pearson correlation analysis for continuous variables were applied, and the significance level was set as p<0.05. According to the study's findings, 25.3% of the nurses stated that they knew ERAS protocols, 10.7% stated that they participated in a scientific activity on this subject, and 22.7% stated that ERAS protocols were applied in the institution where they worked. The mean general knowledge score of nurses about ERAS protocols was 7.95 ± 7.91, the mean preoperative knowledge score was 8.55 ± 5.7, the mean intraoperative knowledge score was 2.79 ± 2.62, and the mean postoperative knowledge score was 3.82 ± 2.61. It was determined that the ERAS knowledge scores of nurses with higher education level were statistically significantly higher (p=0.03), and the knowledge scores of nurses who knew about ERAS protocols and participated in scientific activities on this subject were higher (p=0.00). In addition, general knowledge and postoperative knowledge scores of nurses working in institutions where ERAS protocols were applied were found to be higher. According to the working unit variable, it was determined that the intraoperative (p=0.00) and postoperative (p=0.01) knowledge scores of nurses working in the operating theatre unit were significantly higher. According to the results obtained, it was observed that the knowledge level of the surgical nurses participating in the study regarding ERAS protocols was inadequate. In this direction, it is recommended that regular in-service training programmes should be organised in institutions to increase the knowledge level of nurses, participation in scientific activities should be supported, and active follow-up of evidence-based practices should be encouraged.