Kültepe uşur şa iştar mahallesi için güncel belgeleme yöntemleri, mimari analiz ve koruma stratejileri üzerine bir inceleme ve öneri
A study and proposal on current documentation methods, architectural analysis, and conservation strategies for the uşur şa iştar neighborhood in kültepe
- Tez No: 969641
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA KADERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Dijital belgeleme, Fotogrametri, Kültepe, Kültürel miras, LiDAR, Uşur Şa İştar Mahallesi, Koruma çatısı tasarımı, Cultural heritage, Digital documentation, Kültepe, LiDAR, Photogrammetry, Protective shelter design, Uşur Şa İştar neighborhood
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Anadolu'nun önemli Tunç Çağı yerleşimlerinden biri olan Kültepe'nin Aşağı Şehir bölümündeki Uşur Şa İştar Mahallesi'nin mimari kalıntılarının belgelenmesi, analiz edilmesi ve korunmasına yönelik stratejiler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Geleneksel yöntemlerin yanı sıra fotogrametri, yersel lazer tarama ve mobil tarama gibi çağdaş dijital araçların entegrasyonu sayesinde alanın mevcut durumu detaylı biçimde kayıt altına alınmış ve çok boyutlu veri setleri oluşturulmuştur. Üç boyutlu modelleme, ortofoto üretimi ve rölöveleri aracılığıyla konut yapılarının fiziksel durumu, malzeme özellikleri ve yapım teknikleri incelenmiştir. Elde edilen veriler, restitüsyon ve restorasyon projeleri için temel oluştururken, dönemin mekânsal organizasyonu ve sosyo-kültürel yapısı hakkında bilgiler sunmaktadır. Çalışmanın önemli çıktılarından biri, alanın özgün dokusuyla uyumlu olarak geliştirilen koruma çatılarıdır. Geliştirilen koruma çatıları modüler ve sürdürülebilir yapısıyla, Kültepe'nin diğer bölümlerine de uyarlanabilecek niteliktedir. Böylece uzun vadeli koruma hedeflerine katkı sağlanırken alan genelindeki görsel ve yapısal bütünlük korunmaktadır. Tez, arkeolojik alanların belgelenmesi ve korunmasında dijital teknolojilerin etkinliğini ortaya koyarak, disiplinler arası bir yöntem önerisi sunmaktadır. Kültepe özelinde geliştirilen bu çalışmanın benzer kültürel miras alanlarında uygulanabilir olması ve diğer çalışmalara katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to document, analyze, and develop conservation strategies for the architectural remains of the Uşur Şa İştar Neighborhood in the Lower City section of Kültepe, one of Anatolia's significant Bronze Age settlements. Through the integration of contemporary digital tools such as photogrammetry, terrestrial laser scanning, and mobile scanning alongside traditional methods, the current condition of the site has been meticulously recorded, generating multi-dimensional datasets. Using three-dimensional modeling, orthophoto production, and measured drawings, the physical condition, material properties, and construction techniques of residential structures have been examined. The data obtained form the basis for restitution and restoration projects while providing insights into the spatial organization and socio-cultural structure of the period. One of the key outcomes of this study is the protective shelters designed in harmony with the site's original fabric. These modular and sustainable shelters are adaptable to other areas of Kültepe, contributing to long-term conservation goals while preserving the overall visual and structural integrity of the site. The thesis demonstrates the effectiveness of digital technologies in the documentation and preservation of archaeological sites and proposes an interdisciplinary methodological framework. The approach developed for Kültepe is intended to be applicable to similar cultural heritage sites and to contribute to future studies.