Değişik esaslı kök kanal patlarının bazı fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of some physical properties of various based root canal sealers
- Tez No: 740361
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AYDEMİR, DOÇ. CANGÜL KESKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kök kanal dolgu materyali, biyoseramik, fiziksel özellik, Root canal sealer materials, bioceramic, physically properties
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu çalışmada, üstün fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri ile kullanım avantajlarına sahip olduğu belirtilen güncel biyoaktif biyoseramik esaslı kök kanal dolgu patlarının (NeoSealer Flo, Well Root ST ve CeraSeal) bazı fiziksel özellikleri, geleneksel değişik esaslı dört adet kök kanal dolgu patı (AH Plus Jet, EndoREZ, MTA FillApex, Apexit Plus) ile karşılaştırılmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal-Method: Kök kanal patlarının akıcılık, sertleşme zamanı, film kalınlığı, çözünürlük gibi bazı fiziksel özellikleri ISO 6876:2012; radyoopasitesi ISO:11316:2014,boyutsal değişimi ISO 6876:2001 standartları dikkate alınarak incelenmiştir. Çözünürlük testi, distile su ve fosfat tamponlu sıvı (PBS) olmak üzere iki farklı daldırma ortamında 1.ve 30. gün olmak üzere iki farklı zaman diliminde, gerçekleştirilmiştir. PH değişimleri taze numunelerde 1 gün, sertleşmiş numunelerde 30 günlük periyotlarda değerlendirilmiştir. Bulgular: Tüm kök kanal patlarının akıcılık, film kalınlığı ve radyoopasite değerleri ve MTA FillApex dışında sertleşme zamanı ISO (6876:2012) standartlarına uygun bulunmuştur. MTA FillApex çalışma süresi boyunca sertleşmemiştir. AH Plus Jet, EndoREZ patlarının çözünürlükleri tüm daldırma ortamlarında ve tüm zaman noktalarında %3 ten daha az çözünmüştür. Neosealer Flo, Well Root ST, Ceraseal, MTA FillApex, Apexit Plus 1. Gün PBS ortamı haricinde %3' ten daha fazla çözünürlük göstermiştir. Taze numunelerde en düşük Ph değeri EndoREZ patında, sert numunelerde en düşük pH değeri AH Plus Jet patında gözlenmiştir. Taze ve sert numunelerde Neosealer Flo, Well Root ST, Ceraseal, MTA FillApex, Apexit Plus alkali pH göstermiştir. Sonuç ve Öneriler: Çalışmada test edilen kanal patlarının tümünün akıcılık, film kalınlığı ve boyutsal stabilite değerlerinin ISO (6876:2012) standartlarına uygun olduğu, ancak AH Plus Jet, EndoREZ patlarının radyoopasite değerlerinin düşük olmasına rağmen bu iki materyalin çözünürlük değerlerinin ISO (6876:2012) standartlarından düşük olması nedeniyle periapikal doku sıvılarıyla temasın olabileceği vakalarda bu patların tercih edilebileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, some physical properties of up-to-date bioactive bioceramic-based root canal sealers (Neosealer Flo, Well-Root ST and CeraSeal), which are stated to have superior physical, chemical and biological properties and usage advantages in limited number of research results with manufacturers, were evaluated in 4 different bases of traditional canal filling sealers (AH Plus Jet, EndoREZ, MTA FillApex, Apexit Plus). Material-Method: Some physical properties of root canal sealers such as flow, setting time, film thickness, solubility ISO 6876:2012; radiopacity ISO:11316:2014, dimensional change ISO 6876:2001 standards were examined. The solubility test was carried out in two different immersion media, distilled water and phosphate buffered liquid (PBS), in two different time periods, 1st and 30th days. PH changes were evaluated in 1 day periods for fresh samples and 30 days for hardened samples. Results: Flow, film thickness and radioopacity values of all root canal sealers and setting time except MTA FillApex were found to comply with ISO (6876:2012) standards. MTA FillApex is not setting during its working time. AH Plus Jet, EndoREZ sealers had solubility less than 3% at all immersion media and at all time points. Neosealer Flo, Well Root ST, Ceraseal, MTA FillApex, Apexit Plus showed greater than 3% solubility on Day 1 except PBS medium. In fresh samples, the lowest pH value was observed in EndoREZ paste, and in hard samples, the lowest pH value was observed in AH Plus Jet paste. Neosealer Flo, Well Root ST, Ceraseal, MTA FillApex, Apexit Plus showed alkaline pH in fresh and hard samples. Conclusions: All the channel sealers tested in the study are in compliance with ISO (6876:2012) standards for flowability, film thickness and radiopacity. The solubility values of AH Plus Jet, EndoREZ pastes were found to comply with ISO (6876:2012) standards. Other root canal sealers used in the study did not meet the requirements of ISO (6876:2012) standards, except for 1.day PBS medium.