Farklı kök kanal dolgu patlarının sitotoksik ve genotoksik özelliklerinin in-vitro incelenmesi
In-vitro evaluation of cytotoxic and genotoxic properties of different root canal sealers
- Tez No: 440517
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA KONT ÇOBANKARA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyoseramik, biyouyumluluk, genotoksisite, mikronükleus, sitotoksisite, Bioceramic, biocompatibility, cytotoxicity, genotoxicity, micronuclei
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu in-vitro çalışmanın amacı; epoksi rezin esaslı AHPlus (Dentsply, DeTrey, Konstanz, Almanya), MTA içerikli-biyoseramik esaslı MTA-Fillapex (Angelus, Londrina, Brezilya) ve MTA türevi-biyoseramik esaslı iRootSP (Innovative BioCeramix Inc., Vancouver, BC, Kanada) kök kanal dolgu patlarının primer insan periodontal ligament fibroblastlarına sitotoksik ve genotoksik etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Sitotoksisite değerlendirmesinde XTT testi kullanıldı Test için, kök kanal dolgu patlarının farklı sertleşme zamanlarındaki (0, 6, 12, 24, 48, 72 saat) ekstraktları seri olarak dilue edildi (1:1, 1:2, 1:4, 1:8, 1:16, 1:32). Kültür medyumu kontrol grubu olarak kullanıldı. Hücre canlılık oranları kontrol grubuyla (%100) oranlanarak hesaplandı. Genotoksisisite değerlendirmesi için mikronükleus testi kullanıldı. Test, hücrelere her bir kök kanal dolgu patının optimal konsantrasyonları uygulanarak yapıldı ve mikronükleus oluşumları değerlendirildi. İstatistiki değerlendirmeler için“Kruskal Wallis”ve“Bonferroni düzeltmeli Dunn”testleri kullanıldı. Elde edilen sonuçlara göre; AHPlus için ilk 12 ve MTA-Fillapex için ilk 6 saatte ve yüksek konsantrasyonlarda (1:1, 1:2, 1:4) kontrol grubuna göre daha düşük hücre canlılık oranları gözlendi (p0,0083). iRootSP'nin ise mikronükleus sayısında herhangi bir artışa neden olmadığı belirlendi (p>0,0083). Mevcut çalışma koşulları göz önüne alınarak AHPlus ve MTA-Fillapex' e göre daha düşük sitotoksik ve genotoksik potansiyele sahip olduğu belirlenen iRootSP, yüksek derecede biouyumlu bir materyal olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in-vitro study was to evaluate the cytotoxicity and genotoxicity on primer human periodontal ligament fibroblasts at epoxy resin based AHPlus (Dentsply, DeTrey, Konstanz, Germany), MTA based-bioceramic MTA-Fillapex (Angelus, Londrina, Brezil) and MTA derived-bioceramic iRootSP (Innovative BioCeramix Inc., Vancouver, BC, Canada) root canal sealers. The cytotoxicity was evaluated by XTT test. The extracts from root canal sealers of different setting time (0, 6, 12, 24, 48 and 72 hour) were serially diluted (1:1, 1:2, 1:4, 1:8, 1:16, and 1:32). Cells cultured with culture medium only were served as control. Cell viability was calculated as the percentage of the control group (%100). The micronucleus assay was used for genotoxicity test. The optimal concentration of each sealer was used at genotoxicity assay, and micronuclei formation detected. Statistical analysis were done by using Kruskal-Wallis and Dunn post hoc tests with Bonferroni correction for multiple comparisons. AHPlus (at first 12 hours) and of MTA-Fillapex (at first 6 hours) showed the lowest percentage of cell viability at higher consantrations (1:1, 1:2, 1:4) than control group (p0,0083). iRootSP was not increase the number of micronucleis (p>0,0083). As a result it was concluded that iRootSP had lowest cytotoxic and genotoxic potantial when compared to AHPlus and MTA-Fillapex thus can be considered as biocompatible.