Muhafazakâr bireylerin yılbaşı reklamlarına yönelik tutumlarının popüler kültür bağlamında incelenmesi
An examination of conservative individuals' attitudes toward new year's eve advertisements in the context popular culture
  1. Tez No: 969752
  2. Yazar: ZEYNEP BEBENOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER SİLSÜPÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Muhafazakarlık, Popüler kültür, Reklamcılık, Tüketim kültürü, Conservatism, Popular culture, Advertising, Consumption culture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
Özet
Tüketim kültürünün oluşturulması ve sürdürülmesi son dönemlerde oldukça yaygın ve geniş bir alanda varlığını sürdürmektedir. Bu kültürün yaygınlaşması ve iletilmesinde kitle iletişim araçları etkin rol üstlenmektedir. Kitle iletişim araçları, verilmek istenen mesajları reklamları kullanarak daha etkili ve hızlı aktarmaktadırlar. Özellikle günümüzde daha da yaygınlaşan reklam ve pazarlama faaliyetleri geniş kitlelere ulaşıldığı, iletişimin önemli disiplinlerindendir. Gerek hedef kitle seçiminde gerekse de hedef kitleye uygun araçların seçilmesinde oldukça titiz davranan markalar, ürün ve hizmetlerini, reklama yönelik ilgi çekmeyi hedefleyen mesaj stratejilerinden yararlanarak daha etkili şekilde sunmaktadır. Markalar daha ilgi uyandırıcı bir unsur olarak popüler kültürden beslenen reklam mesajlarından yararlanarak da hedef kitlelerini tüketime teşvik etme çabasında bulunmaktadır. Yılbaşı, anneler günü, sevgililer günü, Black Friday (Kara Cuma) günü gibi popüler kültür öğelerinden beslenen reklamlar, hedef kitleleri daha çok tüketime teşvik ederek mesajları, ilgili iletişim kanallarıyla daha etkili şekilde aktarabilmekte, popüler kültür ve tüketim olgusunu bir araya getirip topluma yeni bir tüketim biçimi şeklinde benimsetmeye çalışmaktadır. Tüketimin teşvikinde kullanılan en etkili temalar ise popüler kültür reklamları adı altında yayınlanan“özel günler”dir. Özel gün reklamları popüler kültürün de etkisiyle tüketimi normalleştirip toplumsal ritüellere yerleştirmektedir. Popüler kültürün etkisiyle ortaya çıkan özel gün reklamlarına, her hedef kitle farklılaşmış inançlara sahip olduklarından benzer tutum ve davranış sergilememektedir. Bu bağlamda muhafazakâr kesimin popüler kültürün bir çıktısı olan yılbaşı reklamları hakkında ne düşündükleri ve tüketim noktasında farklılaşıp farklılaşmadıklarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, belirlenen amaç doğrultusunda bilimsel araştırma yöntemlerinden nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Verilerin elde edilmesinde ise derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Çalışma verilerinin elde edilmesi için amaçlı örneklem tekniğiyle belirlenen 16 muhafazakâr bireylerle derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiş; görüşmeler 15 Mayıs - 20 Haziran 2025 tarihleri arasında yapılmıştır. Elde edilen veriler tematik analiz tekniğiyle kategori ve temalar bağlamında sınıflandırılmıştır. Yapılan sınıflandırmalar ise MAXQDA programı kullanılarak tablolaştırılmış ve yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucunda muhafazakâr bireylerin reklamlar hakkında genel itibariyle olumlu tutum sergilediği fakat özel gün adı altında ele alınan yılbaşı reklamlarının topluma ve dini değerlere uygun olmadığını bunun yanında bu özel gün reklamlarından etkilenip tüketimde bulunmadıklarını ifade etmişlerdir. Çalışmanın sonucunda muhafazakâr bireylerin yılbaşı reklamlarından etkilenip tüketime yönelme durumlarında dini değerlerin önemli ve belirleyici bir faktör olduğu belirlenmiştir. Başka bir ifadeyle, muhafazakâr bireyler, inanç sistemlerinin getirdiği hassasiyetle, yılbaşı reklamlarına karşı olumsuz bir tutuma sahip olmakta, söz konusu reklamların yönlendirdiği bir tüketim davranışı sergilememektedir.
Özet (Çeviri)
The creation and maintenance of a consumer culture has become quite widespread and widespread in recent years. Mass media plays a significant role in the dissemination and transmission of this culture. Mass media use advertising to convey messages more effectively and rapidly. Advertising and marketing, which are becoming increasingly widespread today, are important communication disciplines that reach a wide audience. Brands are meticulous in both target audience selection and the selection of appropriate media to target them, and they present their products and services more effectively by utilizing messaging strategies aimed at capturing advertising attention. Brands also strive to encourage consumption by leveraging advertising messages informed by popular culture as a more compelling element. Advertisements drawing on popular cultural elements such as New Year's, Mother's Day, Valentine's Day, and Black Friday encourage target audiences to consume more, conveying messages more effectively through relevant communication channels. They combine popular culture and consumption, attempting to instill a new way of consumption within society. The most effective themes used to encourage consumption are“special occasions”published under the banner of popular culture advertisements. Special occasion advertisements, influenced by popular culture, normalize consumption and integrate it into social rituals. Because target audiences have varying beliefs and beliefs, they do not exhibit similar attitudes and behaviors towards special occasion advertisements, which are influenced by popular culture. In this context, we aimed to determine what conservatives think about New Year's advertisements, a product of popular culture, and whether they differ in their consumption patterns. In this study, a qualitative research method was employed, in line with the established purpose. In-depth interviews were used to collect data. To obtain the study data, in-depth interviews were conducted with 16 conservative individuals selected through a purposive sampling technique. The interviews were conducted between May 15 and June 20, 2025. The data obtained were classified into categories and themes using thematic analysis. The classifications were then tabulated and interpreted using the MAXQDA program. The study concluded that conservative individuals generally have a positive attitude toward advertisements, but they believe that New Year's Eve advertisements, often labeled as special occasions, are incompatible with society and religious values. Furthermore, they are influenced by these advertisements and therefore do not consume. The study concluded that religious values are a significant and decisive factor in conservative individuals' influence on New Year's Eve advertisements and their tendency to consume. In other words, due to the sensitivity inherent in their belief systems, conservative individuals tend to have a negative attitude toward New Year's Eve advertisements and do not exhibit consumption behaviors driven by these advertisements.