Tiroid hastalarının serumlarında çinko, bakır, magnezyum ve mangan düzeylerinin belirlenmesi
Determination of serum levels of copper, zinc, magnesium and manganese in thyroid patients
- Tez No: 96976
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEMİR ALİ DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tiroid, eser elementler, çinko, bakır, magnezyum, mangan, Thyroid, trace elements, zinc, copper, magnesium, manganese
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Tiro i ti hastalıkları, sık karşılaşılan; tanı ve tedavisinde özellikler arzeden bir gruptur. I işer elementler, çoğu hormonda olduğu gibi tiroid hormon metabolizmasında da çeşitli seviyelerde etki göstermekledir. Çalışmamızda hipertiroidli 28, hipotiroidli 8 hasta ve 30 sağlıklı kişide serum çinko, bakır, magnezyum ve mangan düzeyleri Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi ile saplanmıştır. Tiroidli hastaların verileri kontrol grubu ile mukayese edilerek değerlendirilmiştir. Kontrol grubu serum ortalama değerleri: Zn: X=1353 ± 26 ug/1 Cu: X=1279 ± 35 ug/1 Mg: X= 1 7,89 ± 0,28 mg/1 Mn: X=7,77 ± 0,26 jag/1 Hipertiroidli hastalarda serum ortalama değerleri: Zn: X= 1 242 ± 26 ug/1 Cu: X=1492 ± 3 1 ug/1 Mg: X=22,79 ± 0,30 nıg/I Mn: X=7,65 ± 0,35 ug/1 Hipotiroidli hastalarda serum ortalama değerleri: Zn:X=1040±25ug/l Cu: X=1556±78 ug/1 Mg: X=24,70 ± 0,80 mg/1 Mn: X=7, 1 7 ± 0,42 ug/1 İstatistiksel değerlendirmede, hipertiroidli hasta grubu kontrol grubuna göre serumda, çinko (Zn) düzeyleri anlamlı olarak düşük (p0,001) bulundu. Serum mangan (Mn) düzeyi (p>0,05) anlamlı bulunamadı. Hipotiroidli grupta çinko düzeyi (p0,05). Sonuçla hipertiroidli ve hipotiroidli hastalardaki serum çinko, bakır, magnezyum ve mangan düzeylerindeki değişikliklerin klinik aktivite açısından önemli olabileceği ve bu elementlerin geniş olarak çalışılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY Thyroid-related hormone diseases, which are seen frequently, are a special group with their diagnosis and treatment. Trace elements effect on different levels of thyroid hormone metabolism as most of the other hormone metabolisms. In our study, the zinc, copper, magnesium and manganese serum levels of 28 patients with hyperthyroidism, 8 patients with hypothyroidism and 30 healthy controls were investigated by using atomic absorption spectrophotometer. Results obtained from patients and healthy controls were compared. The mean blood serum levels of the healthy controls were Zn: X=1353 ± 26 ug/1 Cu: X=1279 ± 35 ug/1 Mg: X=l 7,89 ± 0,28 mg/1 Mn: X=7,77 ± 0,26 ug/1 The mean serum levels of the patients with hyperthyroidism were Zn: X=1242 ± 26 ug/1 Cu: X=1492 ± 3 1 u.g/1 Mg: X=22,79 ± 0,30 mg/1 Mn: X=7,65 ± 0,35 ug/1 The mean serum levels of the patients with hypothyroidism were Zn: X=l 040 ± 25 ug/1 Cu: X=l 556 ± 78 ug/1 Mg: X=24,7.0 ±0,80 mg/1 Mn: X=7, 1 7 ± 0,42 fj.g/1 Blood serum of the patients with hyperthyroidism showed significantly lower levels in mean zinc levels (p0.05). Serum of the patients with hypothyroidism showed significantly lower levels in mean zinc levels (p0.05). As a result, it is concluded that, the variety between zinc, copper, magnesium and manganese levels of serum between hyper and hypothyroidic patients and healthy controls can be significant and further studies are needed for the clinical activity.