Sezaryen ameliyatı esnasında ten tene temas ve emzirmenin yenidoğanın ağrı, konfor ve fizyolojik parametreleri üzerine etkisi
Effects of skin-to-skin contact and breastfeeding on newborn's pain, comfort and physiological parameters during cesarean section surgery
  1. Tez No: 969815
  2. Yazar: ASUMAN KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL KÖKCÜ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ten tene temas, emzirme, yenidoğan, Skin-to-skin contact, breastfeeding, newborn
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sezaryenle doğum yapan annelerin bebeklerinde doğum sonrası ilk temas şeklinin (ten tene temas ve emzirme) yenidoğanın fizyolojik parametreleri (kalp tepe hızı, solunum hızı, oksijen satürasyonu, vücut sıcaklığı), konfor ve ağrı düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla randomize kontrollü yapılmıştır. Örneklemini Mayıs – Haziran 2025 tarihleri arasında sezaryen ile doğan, bilgilendirme sonrası araştırmaya katılım için ebeveynlerinden yazılı ve sözlü izin alınan, dahil edilme kriterlerine uyan 93 (31 Emzirme Grubu, 31 Tentene Temas grubu, 31 kontrol grubu) yenidoğan oluşturmuştur. Verilen“Tanıtıcı Bilgiler Formu'',”Yenidoğan Konfor Davranış Ölçeği“, ”Neonatal Ağrı, Ajitasyon ve Sedasyon Ölçeği“ ve ”Fizyolojik Parametreler Formu" araçları kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada veriler SPSS 25.0 programı ile analiz edilmiş, normal dağılım varsayımına uygun olarak parametrik testler (tek yönlü ANOVA, tekrarlı ölçümler ANOVA) uygulanmıştır. Örneklem grubunun %53,8'i kız %46,2 'si erkektir. Araştırma sonuçları, gruplar arasında müdahale öncesi fizyolojik ve davranışsal parametrelerde anlamlı fark bulunmadığını, dolayısıyla grupların başlangıçta homojen olduğunu göstermiştir. Müdahale sonrası ölçümler, her üç grupta da kalp hızı, solunum hızı, oksijen düzeyi ve vücut sıcaklığı açısından anlamlı iyileşmeler olduğunu ortaya koymuştur (p<0.05). Ancak gruplar arası farklar genellikle istatistiksel olarak anlamlı değildir. Buna karşın, konfor ve ağrı ölçümlerinde gruplar arası farklılıklar anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Özellikle emzirme grubundaki bebeklerin konfor puanlarının anlamlı düzeyde düştüğü (yani konfor düzeyinin arttığı) ve ağrı puanlarının en düşük olduğu belirlenmiştir. Etki büyüklüğü analizleri, her iki müdahalenin de (ten tene temas ve emzirme) fizyolojik stabiliteyi desteklediğini, konforu artırdığını ve ağrıyı azalttığını göstermektedir. Emzirme uygulamasının bu etkilerde en yüksek düzeye sahip müdahale olduğu ortaya konulmuştur. Bu sonuçlar, sezaryen sonrası dönemde erken emzirme ve ten tene temas uygulamalarının yenidoğanın sağlığı ve iyi oluşu açısından kritik olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This randomized controlled study was conducted to examine the effects of the initial postnatal contact method (skin-to-skin contact and breastfeeding) on the physiological parameters (heart rate, respiratory rate, oxygen saturation, body temperature), comfort, and pain levels of newborns born via cesarean section. The sample consisted of 93 newborns (31 in the Breastfeeding Group, 31 in the Skin-to-Skin Contact Group, and 31 in the Control Group) born via cesarean section between May and June 2025, whose parents provided written and verbal consent to participate in the study and who met the inclusion criteria. Data were collected using the“Descriptive Information Form,”“Newborn Comfort Behavior Scale,”“Neonatal Pain, Agitation, and Sedation Scale (N-PASS),”and the“Physiological Parameters Form.”The data were analyzed using the SPSS 25.0 program. Parametric tests (one-way ANOVA, repeated measures ANOVA) were applied in accordance with the assumption of normal distribution. Of the sample group, 53.8% were female and 46.2% were male. The results indicated that there were no significant differences in physiological and behavioral parameters among the groups before the intervention, showing that the groups were homogeneous at baseline. Post-intervention measurements revealed significant improvements in heart rate, respiratory rate, oxygen saturation, and body temperature in all three groups (p<0.05). However, intergroup differences were generally not statistically significant. In contrast, significant differences were found between the groups in comfort and pain measurements (p<0.05). Notably, comfort scores in the breastfeeding group decreased significantly (indicating increased comfort), and pain scores were found to be the lowest in this group. Effect size analyses demonstrated that both interventions (skin-to-skin contact and breastfeeding) supported physiological stability, increased comfort, and reduced pain. Breastfeeding was found to be the most effective intervention in achieving these outcomes. These results highlight the critical importance of early breastfeeding and skin-to-skin contact practices for the health and well-being of newborns in the post-cesarean period.