Videolaringoskopi, videostile ve fiberoptik bronkoskopi ile yapılan endotrakeal entübasyonlarda postoperatif boğaz ağrısının karşılaştırılması
Comparison of postoperative sore throat in endotracheal intubations performed with videolaryngoscopy, videostyle, and fiberoptic bronchoscopy
- Tez No: 969869
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ANKAY YILBAŞ, ÖĞR. GÖR. ÖZGE ÖZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Video laringoskop, video stile, fiberoptik bronkoskop, postoperatif boğaz ağrısı, Video laryngoscope, video stylet, fiberoptic bronchoscope, postoperative sore throat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Entübasyon için uygun araçın seçilmesi, başarılı havayolu yönetimi için elzemdir. Literatürde entübasyon için kullanılan bu teknikleri olumlu ve olumsuz yönlerden kıyaslayan yayınlar bulunmaktadır fakat bir yöntemin diğerine üstünlüğü yönünde karşıt görüşler mevcuttur. Bu çalışma ile zor havayolu öngörüsü olmayan hastalarda elektif olarak yapılan entübasyonlarda video laringoskop (VL), video stile (VS) ve fiberoptik bronkoskop (FOB) cihazlarını primer olarak postoperatif boğaz ağrısı ve ses kısıklığı; sekonder olarak entübasyon süresi, ilk denemede entübasyon başarısı, hemodinamik yanıtlar ve komplikasyonlar açısından karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Nisan 2024-15 Haziran 2025 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Hastanesi ameliyathanelerinde elektif olarak genel anestezi altında opere edilen, 18-65 yaşları arası ve ASA I-II olan, zor havayolu öngörüsü olmayan hastalar dahil edildi. Grup VL (n=105) iS3-L-Video Laringoskop (Shenzhen Insighters Medical Technology, Gaung Dong, China) ile, grup VS (n=102) iS3-R-Video sert Laringoskop (Shenzhen Insighters Medical Technology, Gaung Dong, China) ile, grup FOB (n=104) iS3-C-Video esnek Laringoskop (Shenzhen Insighters Medical Technology, Gaung Dong, China) ile entübe edildi. Primer sonuç postoperatif 20. dakika ve 6. saatteki boğaz ağrısı ve ses kısıklığı insidansı idi. Sekonder sonuç olarak entübasyon süresi, ilk denemede başarı oranı, entübasyona hemodinamik yanıt ve entübasyon sırasındaki komplikasyonlar kaydedildi. Örneklem genişliği hesaplamaları G*Power 3.1.9.6 (Franz Faul, Universität Kiel, Kiel, Germany) paket programında yapıldı. Grupların herhangi ikisi arasında postoperatif boğaz ağrısı insidansı yönünden en az %20'lik bir farkın %80 güç ve %5 yanılma düzeyinde istatistiksel olarak önemliliğini test edebilmek için toplam örneklem büyüklüğü 294 hasta olarak hesaplandı. Ancak olası çalışmaya dahil edilmeme durumları ve veri kayıpları da göz önüne alındığında hasta sayısının her grupta minimum 102 olması hedeflendi. Çalışma, yöntem karşılaştırma klinik araştırması şeklindeydi ve çalışma süresince vakadan sorumlu anestezistin genel anestezi yönetimine ve ETT uygulama şekline müdahale edilmedi. Randomizasyon yapılmadı. Bulgular: VL, VS ve FOB grupları arasında sırasıyla; yaş, kadın erkek dağılımı, mallampati skoru, antropometrik ölçümler, eşlik eden hastalık (meme kanseri hariç) ve ASA skorlarının dağılımı yönünden istatistiksel olarak anlamlı herhangi bir farklılık görülmedi (p>0.05). İlk denemede başarı oranları, deneme sayısı, endotrakeal tüp dış çapı, en yüksek ve en düşük nabız, diastolik kan basıncı ve ortalama kan basıncı düzeyleri yönünden istatistiksel olarak anlamlı herhangi bir farklılık yoktu (p>0.05). Gruplar arasında entübasyon süreleri (ES) yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark olup (p<0,001) söz konusu farka neden olan durum; VL (ES:40 sn) ve VS (ES:29 sn) gruplarına göre FOB (ES:68,5 sn) grubunda sürenin daha uzun olmasıydı (p<0,001 ve p<0,001). Gruplar arasında postoperatif 20. dakikadaki boğaz ağrısı insidansı (BAİ) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Postoperatif 6. saatteki boğaz ağrısı insidansı açısından anlamlı fark olup (p=0,015) söz konusu farka neden olan durum; FOB (BAİ: %49) grubunda VL (BAİ: %29,5) ve VS (BAİ: %40,2) grubuna göre insidansın daha yüksek olmasıydı. Sonuç: Video laringoskop, video stile ve fiberoptik bronkoskop ile entübe edilen benzer özelliklere sahip zor havayolu öngörüsü olmayan gruplar incelendiğinde fiberoptik bronkoskop ile entübe edilen grupta entübasyon süresini daha uzun ve postoperatif 6. saatteki boğaz ağrısı görülme oranını daha yüksek gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Objective: The selection of an appropriate device for endotracheal intubation is essential for successful airway management. Although various publications in the literature compare the techniques used for intubation in terms of their advantages and disadvantages, there remains a lack of consensus regarding the superiority of one method over another. This study aims to compare video laryngoscope (VL), video stylet (VS) and fiberoptic bronchoscope (FOB) devices in patients without anticipated difficult airway undergoing elective intubation, primarily in terms of postoperative sore throat and hoarseness, and secondarily in terms of intubation time, first-attempt success rate, hemodynamic responses, and complications. Materials and Methods: The study included patients aged 18–65 years, with ASA physical status I–II, who underwent elective surgery under general anesthesia at the operating rooms of Hacettepe University Hospitals between April 1, 2024, and June 15, 2025, and who had no predictors of a difficult airway. Patients were allocated into three groups: Group VL (n=105) was intubated using the iS3-L Video Laryngoscope (Shenzhen Insighters Medical Technology, Gaung Dong, China); Group VS (n=102) using the iS3-R Video Rigid Stylet (Shenzhen Insighters Medical Technology, Gaung Dong, China); and Group FOB (n=104) using the iS3-C Video Flexible Laryngoscope (Shenzhen Insighters Medical Technology, Gaung Dong, China). The primary outcome was the incidence of postoperative sore throat and hoarseness at the 20th minute and 6th hour postoperatively. Secondary outcomes included intubation time, first-attempt success rate, hemodynamic responses to intubation, and complications during the procedure. Sample size calculations were performed using the G*Power 3.1.9.6 (Franz Faul, Universität Kiel, Kiel, Germany) software. To detect at least a 20% difference in the incidence of postoperative sore throat between any two groups with 80% power and a 5% significance level, the required total sample size was calculated as 294 patients. However, accounting for potential exclusions and data loss, a minimum of 102 patients per group was targeted. This was a non-randomized, comparative clinical study. The anesthesiologist responsible for each case was not interfered with regarding the management of general anesthesia or the method of endotracheal tube insertion. Results: There were no statistically significant differences among the VL, VS, and FOB groups regarding age, sex distribution, Mallampati score, anthropometric measurements, comorbidities (excluding breast cancer), and ASA scores (p>0.05). Similarly, no significant differences were observed among the groups in terms of first-attempt success rate, number of attempts, outer diameter of the endotracheal tube, maximum and minimum heart rate, diastolic blood pressure, or mean arterial pressure (p>0.05). A statistically significant difference was found in intubation times among the groups (p<0.001), with the FOB group (mean: 68.5 seconds) requiring significantly more time compared to the VL (mean: 40 seconds) and VS (mean: 29 seconds) groups (p<0.001 for both comparisons). No significant difference was observed in the incidence of sore throat at 20 minutes postoperatively (p>0.05). However, at 6 hours postoperatively, a significant difference was found (p=0.015), with the FOB group showing a higher incidence (49%) compared to the VL (29.5%) and VS (40.2%) groups. Conclusion: In patients without predictors of difficult airway and with similar baseline characteristics, intubation with a fiberoptic bronchoscope was associated with a longer intubation time and a higher incidence of sore throat at 6 hours postoperatively compared to video laryngoscope and video stylet techniques.