Kronik karaciğer hastalığı olan hastalarda karaciğer mrg ve mr elastografinin fonksiyonel karaciğer görüntüleme skoru (FLIS) ile karşılaştırılması
Comparison of liver mri and mr elastography with thefunctional liver imaging score (FLIS) in patients with chronic liver disease
- Tez No: 969900
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTURAY KARÇAALTINCABA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Manyetik Rezonans Görüntüleme, Siroz, Gadoksetik asit, Manyetik Rezonans Elastografi, Magnetic resonance imaging, Cirrhosis, Gadoxetic acid, Magnetic Resonance Elastography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Beydoğan B, Kronik karaciğer hastalığı olan hastalarda karaciğer MRG ve MR elastografinin fonksiyonel karaciğer görüntüleme skoru (FLIS) ile karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2025. Amaç: Kronik karaciğer hastalığı (KKH) olan hastalarda klinik verileri (Child Pugh skoru, yaş, MELD skoru) ve multiparametrik MRG verilerini (konvansiyonel MRG sekansları, T1-T2 haritalama, MR elastografi, MR spektroskopi-PDFF) kullanarak sağkalımı öngörmeyi amaçladık. Gerekçe ve Yöntem: Çalışmaya 01 Ocak 2018 - 31 Aralık 2023 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı MRG Ünitesinde karaciğer MRG ve MR elastografi (MRE) yapılan hastalardan kronik karaciğer hastalığı tanısı bulunan 438 hasta (E:223, K:215) dahil edildi ve retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri, görüntüleme bulguları ve laboratuvar değerleri kaydedildi. Bu hastaların MRE ile elde olunmuş karaciğer doku haritalama görüntüleri (T1 ve T2 haritalama), MRS (PDFF), hepatospesifik kontrast ajanla yapılan karaciğer MRG tetkikleri değerlendirildi. Hastanın laboratuvar bulgularından Child Pugh (CP) ve MELD skorları hesaplandı. Klinik ve MRG değişkenlerinin sağkalım süresi üzerindeki etkisi tek değişkenli Cox analizi ile analiz edilerek p<0,05 olan değişkenler ileri modellemeye alındı. 1000 yinelemeli Bootstrap ile Random orman modeli kullanılarak sağkalımı öngörmeye çalıştık. Bulgular: Kronik karaciğer hastalığı olan 438 olguda 1 Aralık 2024 tarihine kadar yapılan takiplerde yaşayan hasta sayısı 367, ölen sayısı 71'dir. Yaşayan hastaların ortalaması 55, ölenleri ortalaması 68'dir. Yaş her 1 yıl arttığında ölüm riski %6,9 artmaktadır. Random survival forest (RSF) modelinde klinik verilerden CP skoru, yaş ve MELD skorunun; MRG verilerinden FLIS, hepatobiliyer faz (HBF) görüntülerde rölatif kontrastlanma, elastografi, pre/postkontrast T1 haritalama, T2 haritalama, MRS PDFF ve R2 relaksasyonu, dalak boyutu istatistiksel olarak anlamlıdır. RSF modelinde sağkalımı öngörmede MRG değişkenleri klinik verilere göre daha fazla katkı sağladı. Zamana bağlı AUC değerleri MRG değişkenlerinde 12, 24, 36, 48.aylarda sırasıyla 0,951, 0,925, 0,947, 0,894 olup klinik değişkenlerde AUC değerleri 12, 24, 36, 48.aylarda sırasıyla 0,927, 0,895, 0,878, 0,872'dir. Bu, MRG'nin uzun vadeli sağkalım tahminlerinde daha faydalı olabileceğini gösterdi. Kombine modelde (klinik+MRG değişkenleri) ise zamana bağlı AUC değerleri 12, 24, 36, 48. 6 aylarda sırasıyla 0,957, 0,929, 0,928, 0,930 olup klinik ve MRG değişkenlerinin tek tek değerlendirilmesine göre en yüksek performans göstermektedir. Sonuç: Kronik karaciğer hastalarında Random survival forest analiziyle yapılan klinik değişkenler, MRG değişkenleri ve bunların kombine olarak değerlendirildiği modelleme sistemlerinde AUC değerleri 12, 24, 48.ay zaman değişkenlik AUC değerlerinin kombine modelde en yüksek olduğu (12,24,36,48,60. aylardaki AUC değerleri sırasıyla 0,957, 0,929, 0,928, 0,930, 0,664) anlaşılmıştır. Yalnızca klinik değişkenlerle ya da yalnızca MRG değişkenleriyle yapılan modelleme sisteminde ise MRG değişkenlerinin 12, 24, 36, 48.ay AUC değerlerinin daha yüksek olduğu anlaşılmıştır. Klinik değişkenleri arasında modellemeye en fazla katkısı olan değişkenin CP skoru olduğu, MRG değişkenlerinin arasında ise modellemeye en fazlası olan değişkenin FLIS olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Beydoğan B. Comparison of Liver MRI and MR Elastography with the Functional Liver Imaging Score (FLIS) in Patients with Chronic Liver Disease, Hacettepe University, Department of Radiology, Thesis In Radiology, Ankara, 2025. Purpose: In this study, we aimed to predict survival in patients with chronic liver disease by utilizing clinical data (Child-Pugh score, age, MELD score) and multiparametric MRI findings (conventional MRI sequences, T1-T2 mapping, MR elastography, MR spectroscopy-PDFF). Materials and Methods: This retrospective study included 438 patients (223 males, 215 females) diagnosed with chronic liver disease who underwent liver MRI and magnetic resonance elastography (MRE) at the Department of Radiology, MRI Unit, Hacettepe University Faculty of Medicine between January 1, 2018, and December 31, 2023. Demographic data, imaging findings, and laboratory parameters were systematically recorded. Liver tissue mapping sequences (T1 and T2 mapping), magnetic resonance spectroscopy (HISTO), and contrast-enhanced liver MRI using hepatospecific agents, acquired concurrently with MRE, were evaluated. Based on laboratory data, Child-Pugh and MELD scores were calculated to assess liver function. The impact of clinical and MRI-derived variables on overall survival was initially examined using univariate Cox proportional hazards regression analysis. Variables demonstrating statistical significance (p<0.05) were subsequently included in advanced modeling. A Random Forest algorithm with 1000 Bootstrap iterations was employed to develop a predictive model for survival estimation. Results: As of December 1, 2024, among the 438 patients diagnosed with chronic liver disease, 367 were alive and 71 had deceased. The mean age of surviving patients was 55 years, whereas the mean age of deceased patients was 68 years. Each one-year increase in age was associated with a 6.9% increase in mortality risk. In the random survival forest model, among the clinical variables, the Child- Pugh score, age, and MELD score emerged as statistically significant predictors of survival. Among the MRI-derived parameters, the Functional Liver Imaging Score (FLIS), relative enhancement on hepatobiliary phase (HBP) images, liver stiffness on elastography, pre- and post-contrast T1 mapping values, T2 mapping, PDFF and R2 relaxation rate, as well as spleen size, were found to be significant. Notably, MRI variables demonstrated a greater contribution to survival prediction compared to 8 clinical variables alone. The time-dependent area under the curve (AUC) values for MRI parameters at 12, 24, 36, and 48 months were 0.951, 0.925, 0.947, and 0.894, respectively, while those for clinical parameters were 0.927, 0.895, 0.878, and 0.872, respectively. These findings suggest that MRI-based metrics may offer enhanced predictive value for long-term survival. In the combined model incorporating both clinical and MRI variables, the time-dependent AUC values at 12, 24, 36, and 48 months were 0.957, 0.929, 0.928, and 0.930, respectively, demonstrating superior predictive performance compared to models based on either clinical or imaging variables alone. Conclusion: In the random forest analysis conducted in patients with chronic liver disease, the predictive model incorporating both clinical and MRI variables demonstrated the highest time-dependent area under the curve (AUC) values at 12, 24, 36, 48, and 60 months, with corresponding values of 0.957, 0.929, 0.928, 0.930, and 0.664, respectively. When comparing models utilizing only clinical or only MRI variables, the MRI-based models consistently yielded superior AUC values at 12, 24, 36, and 48 months, indicating greater predictive performance in the short- to mid-term. Among clinical predictors, the Child-Pugh score was identified as the most influential variable, whereas among imaging parameters, the Functional Liver Imaging Score (FLIS) exhibited the greatest contribution to the model's predictive capability.