Cinsel istismara uğramış 9-12 grubu çocukların anogenital muayenesinde psikolojik sıkıntının azaltılmasında mandala yönteminin etkisi
The effect of the mandala method in reduction of psychological distress during anogenital examination of sexually abused children aged 9-12
- Tez No: 969907
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anogenital muayene, Cinsel istismar, Çocuk İzlem Merkezi, Kaygı, Korku, Mandala, Anogenital examination, Sexual abuse, Child Monitoring Center, Anxiety, Fear, Mandala
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ CİNSEL İSTİSMARA UĞRAMIŞ 9-12 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN ANOGENİTAL MUAYENESİNDE PSİKOLOJİK SIKINTININ AZALTILMASINDA MANDALA YÖNTEMİNİN ETKİSİ Nurgül BOZKURT İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Doktora Programı Danışman : Doç. Dr. Sevil YILMAZ Amaç: Bu çalışma, cinsel istismara uğramış 9–12 yaş arası çocukların anogenital muayenesinde ortaya çıkan psikolojik sıkıntıyı azaltmada mandala boyama yönteminin etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, İstanbul'da bir Çocuk İzlem Merkezinde Kasım 2022–Haziran 2025 tarihleri arasında, öntest–sontest desenli randomize kontrollü deneysel tasarım ile yürütülmüştür. Toplam 68 çocuk rastgele atama ile girişim (n = 34) ve kontrol (n = 34) gruplarına dağıtılmıştır. Girişim grubuna anogenital muayene öncesinde yapılandırılmış 30 dakikalık mandala boyama etkinliği uygulanmış, kontrol grubuna yalnızca rutin bilgilendirme yapılmıştır. Veriler; Demografik Bilgi Formu, Çocuklar İçin Durumluk Kaygı Envanteri, Çocukların Korku Ölçeği ile nabız ve solunum sayısı ölçümleri kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Müdahale sonrasında girişim grubunun korku ve durumluk kaygı puanları anlamlı düzeyde düşmüş, nabız ve solunum sayılarında belirgin azalma gözlenmiştir (p < 0,001). Kontrol grubunda ise korku ve kaygı puanları artmış veya değişmemiş, fizyolojik göstergeler sabit kalmıştır. Sonuç: Mandala boyama etkinliğinin, anogenital muayene sürecinde çocukların psikolojik ve fizyolojik gerginliğini azaltmada etkili bir yöntem olduğu görülmüştür. Çocuk İzlem Merkezleri ve anogenital muayenenin yapıldığı diğer sağlık birimlerinde mandala boyama tekniğinin klinik uygulamada yaygın hale getirilmesi ve farklı yaş gruplarında, diğer psikososyal yaklaşımlar ile karşılaştırmalı çalışmaların yapılması önerilir. Ağustos 2025, 120 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS THE EFFECT OF THE MANDALA METHOD İN REDUCTİON OF PSYCHOLOGİCAL DİSTRESS DURİNG ANOGENİTAL EXAMİNATİON OF SEXUALLY ABUSED CHİLDREN AGED 9-12 Nurgül BOZKURT İstanbul University-Cerrahpaşa Institute of Graduate Studies Department of Mental Health and Psychiatric Nursing Mental Health and Psychiatric Nursing Programme Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Sevil YILMAZ Objective: This study was to assess the efficacy of mandala coloring in mitigating psychological distress manifested during anogenital examinations of children aged 9–12 who have been subjected to sexual abuse. Method: The study was conducted at a Child Monitoring Center in Istanbul between November 2022 and June 2025, using a pretest–posttest randomized controlled experimental design. A total of 68 children were randomly assigned to an intervention (n = 34) and control (n = 34) group. The intervention group underwent a structured 30-minute mandala coloring activity before the anogenital examination, while the control group received only routine information. Data were collected using a Demographic Information Form, the State Anxiety Inventory for Children, the Children's Fear Scale, and heart rate and respiratory rate measurements. Results: Following the intervention, a significant decrease in the fear and state anxiety scores of the intervention group was observed. Additionally, a substantial decrease in heart rate and respiratory rate was noted (p < 0.001). In the control group, there was an increase or no change in fear and anxiety scores, and physiological indicators remained stable. Conclusion: A recent study has demonstrated the efficacy of mandala coloring as a method for reducing psychological and physiological tension in children undergoing anogenital examinations. It is recommended that mandala coloring be widely adopted in clinical practice at Child Monitoring Centers and other health units where anogenital examinations are performed. Furthermore, comparative studies should be conducted with other psychosocial approaches in different age groups. August 2025, 120 pages.