Güneş enerjisi santralleri için yatırım geri dönüş sürelerinin analizi: Bursa örneği
Analysis of investment payback periods for solar power plants: Bursa
  1. Tez No: 969987
  2. Yazar: ORHAN ÖZCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALP AYTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Enerji, Business Administration, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, Yenilenebilir enerji, Solar energy, Renewable energy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi giderek artmakta olup, güneş enerjisi santralleri sürdürülebilir enerji üretimi, enerji maliyetlerinin minimuma inmesi, Dünya genelinde uygulanan karbon salınımının minimuma indirilmesi konuları açısından önemli bir yatırım olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, Bursa ili özelinde güneş enerjisi santrallerinin yatırım geri dönüş süreleri analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında, projelerin faaliyete başlama zamanları, bölgenin güneşlenme süresi, enerji verimliliği, yatırım maliyetleri gibi faktörler dikkate alınarak bir maliyet analizi gerçekleştirilmiştir. Analizler, farklı ölçeklerdeki ve farklı zamanlarda kurulan güneş enerjisi santralleri için geri dönüş süresini belirlemek amacıyla kurulum maliyeti, elektrik satış fiyatı çerçevesinde yapılarak her geçen gün artış gösteren GES yatırımını yapmak isteyen firmalar için de fikirler ortaya koymaktadır. Sonuçlar, yatırımın kârlılığına etki eden kritik değişkenleri ortaya koyarken, Bursa'nın güneş enerjisi yatırımları açısından sahip olduğu potansiyeli de değerlendirmektedir. Çalışma, karar vericilere ve yatırımcılara yol gösterici olması açısından önemli bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, interest in renewable energy sources is increasing and solar power plants stand out as an important investment in terms of sustainable energy production, minimizing energy costs and minimizing carbon emissions applied worldwide. In this study, the investment payback periods of solar power plants specific to Bursa province were analyzed. Within the scope of the study, a cost analysis was carried out by considering factors such as the start of the projects, the sunshine duration of the region, energy efficiency and investment costs. The analyses were made within the framework of the installation cost and electricity sales price in order to determine the payback period for solar power plants of different scales and established at different times and also presented ideas for companies that want to make solar power plant investments, which are increasing day by day. The results reveal the critical variables affecting the profitability of the investment and also evaluate the potential of Bursa in terms of solar energy investments. The study provides important findings in terms of guiding decision makers and investors.