Tıp fakültesi öğrencilerinin organ bağışı hakkında bilgi, tutum ve davranışları
Knowledge, attitudes and behaviors of medical students regarding organ donation
  1. Tez No: 970022
  2. Yazar: ŞEHRİBAN KAYACAN ÖNCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT SIRRI KETEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, Organ bağışı, Family Medicine, Medical students of Gaziantep University, Organ donation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tıp fakültesi öğrencilerinin organ bağışı konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarını belirlemek ve aynı zamanda konuya ilgilerini çekmektir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenim gören öğrenciler üzerinde gerçekleştirildi. Veriler, katılımcıların sosyodemografik özellikleri ile organ bağışı konusundaki bilgi ve tutum düzeylerini değerlendiren bir anket aracılığıyla toplandı. Bulgular: Çalışmaya 17–33 yaş aralığında 348 tıp öğrencisi katıldı; bilgi puanı ort. 16,55±3,48, tutum puanı ort. 9,29±2,39 bulundu. Öğrencilerin yalnızca % 29'u kendini organ bağışı konusunda yeterli bilgili görürken, eğitim alanların oranı % 28,2 ve“bilgilendirme yeterli”diyenlerin oranı % 14,9'da kaldı. Yasal farkındalık yüksek olsa da (organ bağışı yasaldır: % 92,2), süreç/prosedür bilgisi zayıftı. Bağışçı kartı sahipliği % 5,5 iken, bağışta bulunmayı isteme % 54,3 ve gerekirse organ kabul etme % 83 olarak saptandı. En etkili yöntem olarak medya kampanyaları öne çıktı (% 72,1). Tutum puanı kadınlarda daha yüksekti ve sınıf düzeyi arttıkça yükseldi; dini inanç grupları arasında hem bilgi hem tutumda anlamlı fark izlendi. Bilgi ve tutum arasında pozitif fakat zayıf bir ilişki vardı (r=0,29; p<0,001). Sonuç: Tıp öğrencilerinde organ bağışına yönelik tutum genelde olumlu olsa da bilgi düzeyi ve prosedür bilgisi belirgin biçimde yetersizdir. Medya temelli farkındalık, müfredata entegre eğitim ve hukuki/etik süreçlerin açık anlatımı bu boşlukları kapatmada etkili olabilir. Kadınlarda ve üst sınıflarda olumlu tutumun daha yüksek olması, hedefli eğitimlerin özellikle alt sınıflara ve kararsız gruplara yöneltilmesini önermektedir. Bilgi-tutum ilişkisi zayıf olsa da anlamlıdır; kalıcı davranış değişimi için bilgilendirmenin yanı sıra yanlış inanışları gideren uygulamalı yaklaşımlar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the knowledge, attitudes, and behaviors of medical faculty students regarding organ donation, and at the same time to raise their awareness and interest in the subject. Materials and Methods: This cross-sectional study was carried out among students of the Faculty of Medicine at Gaziantep University. Data were collected through a questionnaire that assessed the sociodemographic characteristics of the participants, as well as their knowledge and attitudes regarding organ donation. Findings: A total of 348 medical students aged between 17 and 33 years participated in the study . The mean knowledge score was 16.55±3.48, and the mean attitude score was 9.29±2.39. Only % 29 of the students considered themselves sufficiently knowledgeable about organ donation, while % 28.2 had received education on the subject, and % 14.9stated that the information provided was sufficient. Although legal awareness was high (organ donation is legal: % 92.2), knowledge about the process and procedures remained limited. The proportion of students possessing a donor card was % 5.5, while % 54.3 expressed willingness to donate and % 83 stated they would accept an organ if needed. Media campaigns emerged as the most effective method of promoting organ donation (% 72.1). Attitude scores were higher among females and increased with academic year. Significant differences in both knowledge and attitudes were observed among religious belief groups. A positive but weak correlation was found between knowledge and attitude (r=0.29; p<0.001). Conclusion: Although medical students generally have a positive attitude toward organ donation, their overall knowledge and awareness of procedures remain markedly insufficient. Media-based awareness campaigns, integration of organ donation education into the curriculum, and clear explanations of legal and ethical processes may help bridge these gaps. Although the relationship between knowledge and attitude is weak, it is statistically significant; for sustainable behavioral change, not only information but also practical approaches that address and correct misconceptions are required.