Kriyoablasyon sonrası atriyal fibrilasyon nüksünün; elektrokardiyografik, ekokardiyografik ve prosedürel prediktörleri nelerdir?
What are the electrocardiographic, echocardiographic and procedural predictors of atrial fibrillation recurity after cryoablatation?
  1. Tez No: 970055
  2. Yazar: FATİH HAN KUMTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL ÇAĞIRCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal Fibrilasyon, Kriyoablasyon, Nüks, Atrial Fibrillation, Cryoablation, Recurrence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Atriyal fibrilasyon (AF), en sık rastlanan supraventriküler aritmilerdendir ve inme, kalp yetmezliği ile artmış mortalite riski taşır. Kateter ablasyon, özellikle semptomatik ve farmakolojik tedaviye yanıtsız AF olgularında etkili bir ritim kontrol yöntemidir. Kriyoablasyon, pulmoner ven izolasyonunu sağlayan bir teknik olarak hızla yaygınlaşmış; ancak işlem sonrası geç dönem AF nüksü halen önemli bir klinik sorundur. Bu çalışmanın amacı, kriyoablasyon sonrası geç nüksü öngörebilecek elektrokardiyografik (EKG), ekokardiyografik ve prosedürel belirteçleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, semptomatik AF tanısıyla kriyoablasyon uygulanmış 55 hasta dahil edilmiş, erken nüks gelişen 4 hasta çalışma dışı bırakılmış, takip sürecinde geç dönem AF nüksü gelişip gelişmemesine göre iki gruba ayrılmıştır. hastalardan işlem sonrası ve 24. saat EKG verileri, transtorasik ve transözofageal ekokardiyografik ölçümler elde edilmiştir. Ayrıca kriyoablasyon işleminde kaydedilen prosedürel veriler analiz edilmiştir. Bulgular: Ortalama 12 aylık izlem sürecinde hastaların 11'inde (%21,6) geç dönem AF nüksü gözlendi. Nüks gelişen grupta, işlem sonrası 24. saat EKG'de P dalga süresi (136.44±17.23 ms vs. 116.5±10 ms), Pd (59.02±10.03 ms vs. 37.27±5.98 ms) ve PTFV1 (7.73±4.24 ms·mV vs. 2.88±1.08 ms·mV) değerleri anlamlı derecede yüksekti (p<0.005). Benzer bulgular işlem sonrası elde edilen EKG'lerde de mevcuttu. Ekokardiyografik olarak hastalarda PALS VE PACS değerleri (sırasıyla %27.38±6.134 vs %18.18±5.71, %16.60±4.93 vs %9.45±5.61, p<0,001).LA TOTAL EF (%48.31 ± 14.98 vs %36.18 ± 14.89, p=0.021) ve LA AKTİF EF (%31.56 ± 14.60 vs 20.02 ± 14.08, p=0.023) geç nüks grubunda belirgin şekilde düşüktü; LAVI (42.7±6.6 mL/m² vs. 33.1±7.2 mL/m²) ve LAA alanı (5.43±1.15 cm² vs. 3.52±0.97 cm²) değerlerinde ise artış saptandı. Prosedürel parametrelerde işlem sonrası kardiyoversiyon ihtiyacı geç nüks ile anlamlı ilişki göstermiştir(p=0.026). Sonuç: Kriyoablasyon sonrası geç AF nüksü hastaya özgü atriyal elektriksel, mekanik ve yapısal özelliklere bağlıdır. Bu parametrelerin entegre, çok boyutlu ve bireyselleştirilmiş analiziyle bir bütün olarak klinik kullanımı, risk sınıflandırması ve tedavi planlamasında yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Atrial fibrillation (AF) is the most common supraventricular arrhythmia and is associated with an increased risk of stroke, heart failure, and mortality. Catheter ablation is an effective rhythm control strategy, particularly in symptomatic patients unresponsive to pharmacological treatment. Cryoablation, a technique that isolates the pulmonary veins, has rapidly gained popularity; however, late recurrence of AF following the procedure remains a significant clinical challenge. This study aims to identify electrocardiographic (ECG), echocardiographic, and procedural predictors of late AF recurrence after cryoablation. Materials and Methods: A total of 55 patients who underwent cryoablation for symptomatic AF were enrolled. Four patients with early recurrence were excluded. The remaining patients were divided into two groups based on the presence or absence of late AF recurrence during follow-up. Post-procedural and 24-hour ECGs, as well as transthoracic and transesophageal echocardiographic measurements, were obtained. Procedural parameters recorded during cryoablation were also analyzed. Results: During a mean follow-up of 12 months, late AF recurrence was observed in 11 patients (21.6%). The recurrence group showed significantly higher values in 24- hour ECGs for P wave duration (136.44±17.23 ms vs. 116.5±10 ms), P wave dispersion (Pd) (59.02±10.03 ms vs. 37.27±5.98 ms), and P terminal force in lead V1 (PTFV1) (7.73±4.24 vs. 2.88±1.08 ms·mV) (p<0.005). Lower PALS, PACS, LA total and active emptying fractions, and increased LAVI and LAA area were significant echocardiographic indicators. Additionally, the need for post-procedural cardioversion was significantly associated with recurrence (p=0.026). Conclusion: Late AF recurrence after cryoablation depends on patient-specific atrial electrical, mechanical, and structural characteristics. An integrated, multidimensional, and individualized analysis of these parameters as a whole may serve as a guide in clinical practice for risk stratification and treatment planning.