Beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının psikolojik uyumsuzluk düzeyleri ile yaratıcılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Erzurum ili örneği)
Examining the relationship between physical education and sport teacher candidates' psychological dissonance levels and creativity levels (example of Erzurum province)
  1. Tez No: 970100
  2. Yazar: AYÇELEN DURSUN PALABIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kısa Semptom Envanteri, Öğretimde Yaratıcılık, Öğretmen, Beden Eğitimi ve Spor, Brief Symptom Inventory, Creativity in Teaching, Teacher, Physical Education and Sports
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının psikolojik uyumsuzluk düzeyleri ile yaratıcılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma nicel verilere dayalı genel tarama modelinde bir çalışmadır. Araştırma ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma grubunu Erzurum Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Teknik Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü'nde aktif öğrenim gören 90 kadın ve 113 erkek olmak üzere toplam 203 Beden Eğitimi ve Spor öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, kısa sempton envanteri ve öğretimde yaratıclık ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise parametrik testlerin varsayımlarının test edilmesinin ardından, tanımlayıcı analizler, bağımsız gruplar t Testi, One Way Anova ve Pearson Korelasyon analizi uygulanmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi 0,05 (p<0,05) olarak belirlenmiştir. Bulgular: Öğretmen adaylarının cinsiyet değişkenine göre Kısa Semptom Envanteri (KSE) alt boyutlarından Olumsuz Benlik alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı (p>,050) bulunmazken KSE toplam puanı ile alt boyutlarından Anksiyete, Depresyon, Somatizasyon ve Hostilite alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu (p<,050) bulunmuştur. Öğretimde Yaratıcılık toplam puanları ile alt boyutlarının toplam puan değerlerinin cinsiyete göre anlamlı bir farklılık olmadığı (p>,050) bulunmuştur. Sonuç: 203 kişinin katıldığı bu araştırma sonunda Kısa Semptom Envanteri (KSE) ile Öğretimde Yaratıcılık (ÖY) arasında istatistiksel olarak anlamsız, pozitif ve düşük düzeyde bir ilişki olduğu bulunmuştur. Yani çalışmaya katılan öğretmen adaylarının psikoloik uyumsuzları arttıkça öğretimde yaratıcılıkları artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was conducted to examine the relationship between psychological dissonance levels and creativity levels of physical education and sport teacher candidates in terms of sportive activity and different variables. Method: This study is a general survey model based on quantitative data. Relational survey model was used in the research. The research group consists of a total of 203 Physical Education and Sports teacher candidates, 90 female and 113 male, who are actively studying at Erzurum Atatürk University and Erzurum Technical University, Department of Physical Education and Sports Teaching. Personal information form, brief symptom inventory and creativity in teaching scale were used as data collection tools. In the analysis of the data, after testing the assumptions of parametric tests, descriptive analysis, independent groups t test, One Way Anova and Pearson Correlation analysis were applied. The significance level was set at 0.05 (p<0.05). Findings: No statistically significant difference was found in the Negative Self subscale of the Brief Symptom Inventory (BSI) based on the gender variable of teacher candidates (p>0.050), while statistically significant differences were found in the total BSI score and its subscales Anxiety, Depression, Somatization, and Hostility subscales of the SIE (p<.050). No statistically significant difference was found in the total scores of Creativity in Teaching and the total scores of its subscales according to gender (p>0.050). Result: This study, involving 203 participants, found a statistically insignificant, positive, and low-level relationship between Brief Symptom Inventory (BSI) and Creativity in Teaching. In other words, as the psychological maladjustment of the teacher candidates participating in the study increased, their creativity in teaching also increased.