Çocuklarda effüzyonlu Otitis Media'nın vestibüler sistemin üzerindeki etkisinin posturografi ile araştırılması
The investigation of the effects of otitis media with effusion on vestibular system in children by using posturography
  1. Tez No: 236397
  2. Yazar: AYMAN ASİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÜRSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Effüzyonlu otitis media, posturografi, vestibüler sistem, çocuk, ventilasyon tüpü
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Effüzyonlu otitis media (EOM), çocuk yaş grubunda iletim tipi işitme kaybına yol açan en sık neden olarak karşımıza çıkmaktadır. EOM, akut enfeksiyon bulgu ve belirtilerinin bulunmadığı ancak orta kulak boşluğunda , sağlam kulak zarı arkasında , sıvı birikimiyle tanımlanan orta kulağın enflamatuar yanıtıdır. EOM, Östaki borusu işlev yetersizliği ya da akut otitis media'yi izleyen enflamatuar yanıt nedeniyle spontan olarak ortaya çıkar. EOM genellikle kendiliğinden iyileşen bir hastalık olmasına rağmen hastaların 1/7'sinde sekel ve komplikasyonlar görülebilir. Bu çalışmanın amacı posturografi testi kullanılarak EOM'nin denge üzerindeki etkisini araştırmak ve ventilasyon tüpü tatbiki yapılan hastalarda olası vestibüler semptomlarda iyileşme olup olmadığını araştırmaktır. Vestibüler sistemi değerlendirmek için objektif, noninvazif , sensitif olan dinamik posturografi testi kullanılmıştır.Kompüterize Dinamik Posturografi (KDP) denge kontrolünde olası sensoriyel , motor ve santral adaptasyon bozuklukların objektif değerlendirilmesinde kullanılan bir değerlendirme tekniğidir.Çalışmamızda bilateral effüzyonlu otitis media nedeniyle bilateral tüp tatbiki ameliyatı endikasyonu konulan çalışma grubu , ve aynı yaş grubunda olan ama effüzyonlu otitis media veya herhangi bir kulak patolojisi olmayan kontrol grubu karşılaştırılmıştır.Tüp tatbiki endikasyonu konulan 23 çocukta preoperatif ve postoperatif birinci ve dördüncü haftalarda posturografi testi yapıldı.Her posturografi testinden önce detaylı nörolojik muayene, kulak muayenesi ve işitme testi yapılmıştır. Orta kulak değerlendirilmesi, timpanik zarın pnömotik otoskop ve mikroskop muayenesi ile , odyometri ve timpanometri ile yapıldı. Kontrol grubunu oluşturan 17 çocuğa da posturografi testi bir kez yapılmıştır.Yapılan istatistiksel analizlerde çalışma ve kontrol grubu arasında posturografi bulgu ve sonuçları yönünden anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0.05). Çalışma grubunda preoperatif ve postoperatif posturografi verileri arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0.05).Elde edilen veriler 5 yaş üstündeki çocuklarda bilateral effüzyonlu otitis media'nın vestibüler sistem üzerinde etkisinin olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOtitis media with effusion (OME) is the most common cause of conductive type hearing loss in children .OME, which is one of the most frequent diseases of childhood , is a chronic inflammation of the middle ear with a collection of fluid in the middle ear cleft without any acute infection signs. Otitis media with effusion may cause some complications in individuals especialy who do not receive adequate treatment.The purpose of this study was to determine objectively the incidence of balance-related symptoms occurring in children with long lasting OME by using dynamic computerised posturography and to determine if these symptoms resolve following the insertion of ventilation tubes (VT).Computerized Dynamic Posturography (CDP) is a unique assessment technique used to objectively quantify and differentiate among the wide variety of possible sensory, motor, and central adaptive impairments to balance control.Prior to the study each participant underwent a detailed neurological examination to exclude any central or peripheral, non vestibular disturbance. Assessment of the middle ear status performed by pneumatic otoscopy, microscopic examination of the ear-drum, speech and pure-tone audiometry (for air and bone conduction thresholds) and by tympanometry.In this study , the study group consisted of 23 patients who underwent bilateral ventilation tube insertion, and control group was made up off 17 children of the same age group who do not have OME or any other ear pathology.Each participant of the study group underwent posturography test one week prior the operation, and one month postoperatively. Each participant of the control group underwent posturography test for one time.The difference between posturographic results of two groups was not found to be statistically significant(p>0.05).The difference between preoperative and postoperative posturographic results of study group was not found to be also statistically significant (p>0.05).These results implicated that OME does not affect the vestibular system in children who are older than five years old.Key words : Posturography, vestibular system, otitis media with effusion, children, ventilation tube.