Amigdalanın mikrocerrahi anatomisi: Ventral ve dorsal efferent bağlantı yolları
Microsurgical anatomy of the amygdala: Ventral and dorsal efferent connections
- Tez No: 685272
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN TANRIÖVER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: amigdala, ansa pedincularis, epilepsi cerrahisi, fimbria, hipokampus, mikrocerrahi nöroanatomi, nöroşirurji, stria terminalis, amygdala, ansa peduncularis, epilepsy surgery, fimbria, hippocampus, microsurgical neuroanatomy, neurosurgery, stria terminalis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
AMAÇ: Amigdala limbik sistemin subkortikal yapıları, talamus, beyin sapı ve neokorteksle çok sayıda bağlantısı olan nükleer bir komplekstir. Amigdalayı beynin diğer bölgelerine bağlayan dört adet ana lif demeti üç boyutlu bir nükleer kompleks etrafında organize edilmiştir; stria terminalis (dorsal AFY), ventral amygdalofugal yolak (VAFY), lateral olfaktör stria ve anterior kommissur (AK). İlaca dirençli epilepsi ve majör depresyon, obsesif-kompulsif bozukluk tedavilerine ilişkin fonsiyonel beyin cerrahisindeki son gelişmeler ve bu hastalıklar ile tanımlanan ilişkisi amigdaloid nükleer komplekse yönelik cerrahi nöroanatomiye olan ilgiyi arttırmıştır. Çalışmamızın amacı amigdalanın ve efferent bağlantı yollarının mikrocerrahi anatomisini ortaya koymaktır. GEREÇ ve YÖNTEM: %70 alkolde fikse edilmiş 6 hemisfer ve 2 adet kadavrada mikrocerrahi yöntemler kullanılarak bölge anatomisi ve komşu nöral yapılar gri- beyaz cevher lif diseksiyon teknikleri kullanılarak çalışılmıştır. BULGULAR: Çalışmamızda amigdala dorsal ve ventral amigdalofugal projeksiyon yolları üzerinden (DAFY, VAFY) septal bölge ile talamus ve hipotalamusa bağlanmaktaydı. Anteromediale doğru seyreden VAFY üç ana komponent olarak tanımlandı; (i) anterior kısmından oluşan septal alana uzanan Broca'nın Diagonal Bandı (DBB), (ii) stria medularis talamiye doğru uzanan ve talamus ile bağlantı kuran ektrakapsüler talamik pedinkül, (iii) lateral hipotalamik ve mezensefalik tegmentuma uzanan medial ön-beyin demeti (MFB). Stria terminalis (DAFY) amigdala'nın kortikal ve santromedial nükleuslarından köken alıp, strio-talamik sulkus üzerinden lateral hipotalamik alanda kendi çekirdeğine ulaşmaktaydı. SONUÇ: Amigdala'nın bağlantıları ve karmaşık üç boyutlu anatomisinin klinisyenler tarafından anlaşılması birçok nörolojik hastalığın cerrahi tedavisinde anahtar rol oynayabilir. Buna bağlı olarak, bölge anatomisinin ve amigdala ile ilişkili bağlantı yollarının cerrahi eksende ayrıntılı bilinmesi mediyal temporal bölgeye güvenli yaklaşımlara olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
OBJECT: Amygdalar nuclear complex has numerous connections, including the subcortical structures of the limbic system, thalamus, brainstem and neocortex. Four main fiber bundles connects amygdala to other parts of the brain; stria terminalis (dorsal AFP), ventral amygdalofugal pathway (VAFP), lateral olfactory striae and anterior commissure (AC). Latest developments in surgical treatment of the drug resistant – epilepsy and major depression and the obsessive – compulsive disorder, as well as the appreciation of the role of amygdala during the surgical interventions increased interest on its surgical neuroanatomy. The aim of our study is to reveal the microsurgical anatomy of the amygdala and efferent connectional pathways. Materials and Methods: Fiber dissections were performed to display the relevant connectional anatomy of the amygdala and adjacent neural structures in six hemispheres and two cadavers, fixed in 70% alcohol. Results: The amygdala was linked to the thalamus, hypothalamus and septal region via the ventral amygdalofugal projection pathway (VAFP). VAFP, running anteromedially, could be segregated into three main components; (i) Diagonal Band of Broca (DBB) extending to the septal area, (ii) extracapsular thalamic peduncle extending towards the stria medularis thalamus and connecting to the thalamus, (iii) medial forebrain bundle (MFB) extending to the lateral hypothalamic and mesencephalic tegmentum. The stria terminalis (DAFP) emerged from the cortical and centromedial nuclei of the amygdala and reached its nucleus bearing the same name (Bed Nucleus of ST), located in the lateral hypothalamic area via the strio- thalamic sulcus. Conclusion: An understanding of the connections and the complex three- dimensional anatomy of the amygdala from a neurosurgical perspective may play a key role in the surgical treatment of many neuropsychiatric disorders, including the epilepsy. Thus, elaborated knowledge of the anatomy of the periamygdaloid region and its connectional pathways from surgical view will provide safe approaches to the medial temporal region.