Amigdalanın santral nükleusunun uyarılmasıyla ortaya çıkan kardiyovasküler yanıtlar ve posterior hipotalamusda L- glutamik Asit ve L- sitrülin düzeylerinde oluşan değişikliklerin incelenmesi
The nitrergic pathway between the central nucleus of amygdala and posterior hypothalamus that has role in the central regulation of cardiovascular system
- Tez No: 193719
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE OKTAY, DOÇ. DR. M. ZAFER GÖREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Fizyoloji, Nöroloji, Pharmacy and Pharmacology, Physiology, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, L-glutamik asit, L-sitrülin, amigdala, posteriorhipotalamus, Nitric oxide, L-glutamic acid, L-citrulline, amygdala, posteriorhypothalamus.2
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Klinik Farmokoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada santral kardiyovasküler düzenlemede amigdalanın santral nükleusu(ASN) ile posterior hipotalamus (PH) arasında nitrerjik bir yolağın varlığını araştırmakamaçlandı.Nitrik oksit (NO), santral ve periferal sinir sisteminde nöromodülatör olarak işlevgörür ve kan basıncının (KB) düzenlenmesinde rol alır.PH ve ASN kardiyovasküler düzenlemede rol alan, aralarında karşılıklı nöronalbağlantılar olan beyin bölgeridir. Nitrerjik sistem bu bölgelerin kardiyovaskülerfonksiyonlarını modüle eder.ASN'nin elektriksel stimülasyonla (ES) aktive edilmesi tekrarlanabilirkardiyovasküler değişikliklere neden olur. Bu nedenle ES, ASN'de korku ve stresdurumlarında ortaya çıkan kardiyovasküler yanıtların fizyolojisini incelemek içinkullanılır.Çalışmamızda yapılan kardiyovasküler deneylerle ASN'nin ES'si sırasındaKB'nin arttığı saptandı. ES ile kalp hızında (KH) genellikle artış ancak bazıhayvanlarda düşüş saptandı. KB ve KH'de saptanan bu değişiklerden nitrerjik sisteminsorumlu olup olmadığını araştırmak amacıyla NO sentetaz inhibitörü olan NG-nitro -L-arjinin metilester (L-NAME), ASN'ye veya PH'ya farklı konsantrasyonlarda (40veya 400 nmol/100nl) uygulandı. Her iki beyin bölgesinde de ASN'nin ES'si sırasındaKB'de saptanan artmanın L-NAME'nin konsantrasyonuna bağlı olarak baskılandığıbulundu. KH'deki değişimlerin (artma veya azalmanın), L-NAME'nin farklı1konsantrasyonlarına göre arttığı, veya baskılandığı ya da etkilenmediği saptandı. L-NAME'nin PH'daki bu etkilerinden nitrerjik sistemin inhibe edilmesinin sorumlu olupolmadığını araştırmak amacıyla bu bölgeden mikrodiyaliz yapıldı. Toplanandiyalizatlarda kromatografik sistem ile NO düzeyini dolaylı olarak gösteren L- sitrülinve NO salınımını dolaylı olarak etkileyen L- glutamik asit düzeyleri ölçüldü. ES sonrasıL- sitrülin ve L- glutamik asit miktarlarının PH'da arttığı bulundu.Çalışmamızdan elde edilen bu verilerle; ASN ve PH gibi santral kardiyovaskülerdüzenlemede rolü olan iki beyin bölgesi arasında nitrerjik bir yolak olabileceği,sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The Nitrergic Pathway Between the Central Nucleus ofAmygdala and Posterior Hypothalamus That Has Role in the CentralRegulation of Cardiovascular SystemName and Surname: Hazan Bayraktar ÖzyurtName of the Consultants: Prof. Dr. Şule Oktay, 2. Consultant: Ass. Prof.Dr. M. Zafer GörenName of the Program: PhD, PharmacologyDepartment: Marmara University School of Medicine, Department ofPharmacology and Clinical PharmacologySUMMARYIn this study we aimed to investigate the existence of a pathway between theposterior hypothalamus (PH) and central nucleus of amygdala (CNA) which has a rolein the central regulation of cardiovascular system.Nitric oxide has neuromodulator functions in central and peripheral nervoussystems and has roles in the regulation of blood pressure (BP).PH and CNA are the brain regions that have neuronal connections with eachother and they play role in the regulation of cardiovascular system. The cardiovascularfunctions of these regions are affected by nitrergic system.Electrical stimulation (ES) of the CNA causes reproducible cardiovascularresponses. This enables the use of ES of CNA in study of physiological responses thatoccur in stress conditions.In cardiovascular experiments during the ES of CNA changes in blood pressure(increase) and heart rate (decrease or increase) were observed. The NO synthetaseinhibitor L-NAME was injected in different concentrations (40 or 400 nmol/100nl) intoPH or CNA. L-NAME inhibited the BP that occurred during the ES of CNA in aconcentration dependent manner. The increased or decreased level of heart rate wasinhibited or aggravated or unaffected by L-NAME.1Microdialysis was performed in PH. The level of L-citrulline that indicates the level ofNO indirectly and L-glutamic acid that affects NO production were found to beincreased after ES.As a result we concluded that there might be a nitrergic pathway between PHand CNA that play important roles in the central regulation of cardiovascular system.