Agmatinin sıçanlar üzerindeki lökomotor duyarlılaşma üzerine etkisi
The effect of agmatine on locomotor sensitization in rats
  1. Tez No: 970293
  2. Yazar: BEGÜM FATMA KIRYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZULLAH BEYAZ, PROF. DR. TAYFUN UZBAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nöroloji, Histoloji ve Embriyoloji, Neurology, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Agmatin, Bağımlılık, Lökomor Aktivite, Duyarlılaşma, Agmatine, Addiction, Locomotor Activity, Sensitization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
Özet
Bağımlılık, kötüye kullanımı olan veya amacı dışında kullanılan maddenin ve o maddeye karşı süreç içinde gelişen tolerans sonucu, zamanla artan miktarlarda kullanılmasıdır. Agmatinin en dikkat çekici etkisi bağımlılık yapıcı maddelerin kesilme sonucu yaşanan“yoksunluk sendromu”üzerine olan olumlu etkileridir. Bu durumda Agmatin bir tedavi edici madde midir? Yoksa bağımlılık yapıcı bir madde midir? Agmatinin beyin dokusunda hücre ölümlerine neden olabilen toksik etkileri varmıdır? Bu araştırmanın amacı, organizma üzerindeki etkisi tam olarak bilinmeyen ve kontrolsüz olarak kullanılabilen Agmatinin sıçanlarda davranışsal parametrelere ve hipokampüslerindeki olası otofajik ve apoptotik hücre ölümlerine etkilerinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada, 4 farklı grup ve her grupta 7 adet Wistar albino erkek sıçan bulunduruldu. Kontrol grubu, 40 mg/kg grubu, 80 mg/kg grubu, 160 mg/kg şeklinde deney dizayn edildi. Kontrol dışındaki sıçanlara kendi grubuna göre Agmatin uygulaması yapıldı, 15 dak. beklendi ve açık alan kutusuna konularak 30 dak. hareketleri kayıt altına alındı. Elde edilen veriler SPSS. 25.0 İstatistik programına yüklenerek istatistiksel analizleri yapıldı. Davranış deneylerinin tamamlanmasının ardından hayvanlar sakrifiye edildi, Bouin tespit solüsyonu ile perfüzyon yapılarak beyin dokuları çıkarıldı. Çalışmada, Strept-ABC immunohistokimyasal boyamalar için primer antikor olarak; anti-NeuN, anti-Beclin 1, anti-P62 ve anti-LC3, antikorları kullanıldı. Ayrıca apoptotik hücre ölümünü incelemek amacıyla da TUNEL ve anti-Kaspaz 3 primer antikoru için immunohistokimyasal boyama yapıldı. Davranış testlerinde, kontrol grubuna kıyasla 40 mg/kg ve 80 mg/kg Agmatin sülfat uygulanan sıçanların, Lökomotor aktivitelerinde belirgin artış olduğu tespit edildi. İmmunohistokimyasal boyamalarsonucunda, her gün ve 21 gün süreyle 80 mg/kg ve 160 mg/kg Agmatin uygulamasının sıçanların hipokampüslerinin CA3b ve CA3c bölgelerindeki nöronlarda nörodejeneratif değişiklikler belirlendi. Agmatinin az miktarlarda agrı kesici gibi etkileri bilinse de, uzun süreli ve her gün olacak şekilde Agmatin sülfat uygulamaları, kullanıcıların beyinlerinde de çalışmamızdaki bulgulara benzer histopatatolojik sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle Agmatin sülfat içeren besin ve gıda maddelerinin dikkatli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Addiction is the use of increasing amounts of a substance over time, resulting from tolerance developing to that substance, which is misused or used for purposes other than its intended use. Agmatine's most notable effect is its positive impact on the 'withdrawal syndrome' experienced when addictive substances are discontinued. In this case, is Agmatine a therapeutic substance? Or is it an addictive substance? Does Agmatine have toxic effects that can cause cell death in brain tissue? The aim of this study is to investigate the effects of Agmatine, whose effects on the organism are not fully understood and which can be used uncontrollably, on behavioural parameters and possible autophagic and apoptotic cell death in the hippocampus of rats. In this study, 4 different groups were established, each containing 7 male Wistar albino rats. The experimental design comprised a control group, a 40 mg/kg group, an 80 mg/kg group, and a 160 mg/kg group. Agmatine was administered to rats in groups other than the control group according to their respective groups, and after a 15-minute waiting period, they were placed in an open field box, and their movements were recorded for 30 minutes. The obtained data were loaded into the SPSS 25.0 statistical programme, and statistical analyses were performed. Following completion of the behavioural experiments, the animals were sacrificed, and brain tissues were removed by perfusion with Bouin's fixative solution. In the study, the following antibodies were used as primary antibodies for Strept-ABC immunohistochemical staining: anti-NeuN, anti-Beclin 1, anti-P62, and anti-LC3. In addition, immunohistochemical staining was performed for TUNEL and anti-Caspase 3 primary antibody to examine apoptotic cell death. In behavioural tests, a significant increase in locomotor activity was observed in rats administered 40 mg/kg and 80 mg/kg Agmatine sulphate compared to the control group. Immunohistochemical staining revealed neurodegenerative changes in neurons within the CA3b and CA3c regions of the hippocampus in rats following daily administration of 80 mg/kg and 160 mg/kg Agmatine for 21 days. Although Agmatine is known to have analgesic effects in small amounts, long-term and daily administration of Agmatine sulphate may produce histopathological results in the brains of users similar to those found in our study. Therefore, food and foodstuffs containing Agmatine sulphate should be used with caution.