Antibiyofilm aktivitenin ilaç yüklü albümin mikro taşıyıcılarla incelenmesi
Investigation of antibiofilm activity using drug-loadedalbumin microcarriers
- Tez No: 970370
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHLİKA ALPER, PROF. DR. FATMA AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Chemistry, Biotechnology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Biyofilm, antibiyofilm, albümin mikro taşıyıcı, tannik asit, ampisilin, Pseudomonas aeruginosa, Biofilm, antibiofilm, albumin microcarrier, tannic acid, ampicillin, Pseudomonas aeruginosa
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Biyofilm yapıları, mikroorganizmaların çevresel stres koşullarına karşı geliştirdiği karmaşık savunma stratejileridir. Bu yapılar, başta Pseudomonas aeruginosa olmak üzere birçok patojen mikroorganizma tarafından oluşturularak hem konvansiyonel antibiyotiklere karşı direnç kazandırmakta hem de kronik enfeksiyonlara zemin hazırlamaktadır. P. aeruginosa, yüksek biyofilm üretme kapasitesi ve direnç mekanizmaları nedeniyle klinik açıdan öncelikli patojenler arasında yer almaktadır. Bu nedenle, biyofilmlere karşı daha etkili ve hedefe yönelik tedavi stratejilerinin geliştirilmesi modern mikrobiyoloji için öncelikli araştırma alanlarından biri hâline gelmiştir. Bu tez çalışmasında, P. aeruginosa biyofilm oluşumunun engellenmesine yönelik yenilikçi bir yaklaşım olarak ampisilin yüklü albümin mikro taşıyıcı (AMT) sistemin etkisi değerlendirilmiştir. Çalışmada, öncelikle AMT sentezi gerçekleştirilmiş, ardından karakterizasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen mikro taşıyıcılara antibiyotik yüklemesi yapılmış ve ilaç salım deneyleri yürütülmüştür. Aynı zamanda, mikroorganizmanın büyüme özelliklerini anlamak amacıyla P. aeruginosa'nın büyüme eğrisi çıkarılmıştır. Elde edilen taşıyıcı sistemin biyofilme karşı potansiyel etkinliğini belirlemek amacıyla antibiyofilm aktivite ve antimikrobiyal aktivite testleri yapılmıştır. Gerçekleştirilen deneyler sonucunda, test edilen sistemin antibiyofilm potansiyeline ilişkin anlamlı veriler elde edilmiştir. Bu veriler, antibiyotiklerin geleneksel formlarına alternatif olarak taşıyıcı sistemlerin biyofilm kaynaklı enfeksiyonların kontrolünde değerlendirilebileceğini göstermektedir. Ancak bu bulguların farklı klinik senaryolarda geçerliliğini değerlendirmek üzere ileri düzey araştırmalarla desteklenmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Biofilm structures are complex defense strategies developed by microorganisms against environmental stress conditions. These structures, formed by many pathogenic microorganisms particularly Pseudomonas aeruginosa confer resistance to conventional antibiotics and create a basis for chronic infections. P. aeruginosa is among the clinically prioritized pathogens due to its high biofilm production capacity and resistance mechanisms. Therefore, the development of more effective and targeted treatment strategies against biofilms has become one of the priority research areas in modern microbiology. In this thesis study, the effect of an ampicillin-loaded albumin microcarrier (AMC) system was evaluated as an innovative approach to prevent biofilm formation by P. aeruginosa. Initially, AMC synthesis was carried out, followed by characterization studies. Antibiotic loading onto the synthesized microcarriers and drug release experiments were conducted. Additionally, to understand the growth characteristics of the microorganism, the growth curve of P. aeruginosa was determined. To evaluate the potential efficacy of the obtained carrier system against biofilms, anti-biofilm activity and antimicrobial activity assays were performed. As a result of the experiments, significant data were obtained regarding the anti-biofilm potential of the tested system. These findings suggest that carrier systems can be considered as alternatives to conventional forms of antibiotics in the control of biofilm-associated infections. However, it is considered necessary to support these findings with advanced research to evaluate their validity in different clinical scenarios.